!

Jedi Tanács fogalom

James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya
Jude Watson: The Evil Experiment
James Luceno: Darth Plagueis
Jude Watson: The Moment of Truth
Jude Watson: Path to Truth
James Luceno: A megtévesztés leple
Daniel Wallace: A Jedi útja
!

A Jedi Nagy Tanács, a Jedi rend legfőbb bírósága, esze, bölcsessége. Általában, sőt mindig 12 tag alkotja. A tanács tagjai a Star Wars I., II., III. részekben: Yoda mester, Mace Windu, Ki-Adi Mundi, Ploo Koon, Kit Fisto, Eeth Koth, Agen Kolar, Seease Tiin, Even Piell, Stass Allie, Adi Gallia, Oppo Rancicis, Shaak Tii, Coleman Trebor, Pablo Jill, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Yaddle, Yarael Poof, Depa Billaba. A tanács székhelye a Coruscanti Jedi templom 5.(középső, legmagasabb) tornya. Ők őrzik a békét a Galaxisban. A Jedi Nagy Tanács a Köztársaság utolsó napján is ülésezett pár órával a vég előtt. Palpatine uralomra jutásával együtt a Jedi Nagy Tanács tagjai majdnem mind elhunytak.

http://hu.starwars.wikia.com/wiki/Jedi_Nagy_Tan%C3%A1cs

!

Anakin a Tanács előtt


Idézetek

>!
Saille P

A régebbi korokban a bátorság próbáját nem kellett kiállni, ha a padavan tanúbizonyságot tett hősiességéről a csatatéren például azzal, hogy kiállt egy hatalmas erejű Sith nagyúr ellen, és a Tanács az utolsó háború alatt is többször adott felmentést hasonló okokból.

Obi-van mester ezt a próbát akkor teljesítette, amikor megölte a Sithet a Naboo-n. A másikkal én végzek.
– Anakin

És így is tett az én kiszámítható, befolyásolható tanítványom.
– S.

99. oldal A bátorság próbája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Sidious · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · padawan · Sith
>!
Saille P

Mivel az együttérzés és végeredményben a szeretet is az Élő Erőből fakad, szerintem ezek a kódex állításaival szemben nem hátráltató tényezők.
– Q-G

Hát igen – talán ezért nem volt Qui-gon a Tanács tagja!
– Anakin

7. oldal A Jedi Kódex

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

– Én sosem állítottam magamról, hogy én vagyok a Kiválasztott. Az Qui-gon volt! Immár a Jedi Tanács sem hisz, akkor te miért hiszel?
– Mert szerintem te magad hiszed, hogy te vagy a Kiválasztott – válaszolta higgadtan Obi-van. – Szerintem te a lelked mélyén nagyon is jól tudod, hogy nagy és különleges tettekre születtél.
– És te mester? – csattant fel Anakin. – Te mit érzel a lelked mélyén, mire születtél?
– Örök bánatra – felelte Obi-van, noha közben szelíden mosolygott.

253. oldal

>!
Saille P

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saille P

„You are ready,” Obi-Wan replied.
„The Council thinks so?” Anakin asked.
It was a shrewd question. As a matter of fact, the Council was divided on Anakin Skywalker's readiness to take on the full rights of a Jedi. There were those who thought he had come to Jedi training too late. They worried about the anger and fear that he pushed away deep inside him. They worried about his early life as a slave, about his fierce ties to the mother who had let him go.
Yoda and Mace Windu were among those who were cautious, and who had given Obi-Wan many uneasy moments. he respected their viewpoint too much to discount completely.
But his promise to his former Master, Qui-Gon Jinn, was more important. Qui-Gon had been dead for four years now, but he was such a vivid presence in Obi-Wan's life that he considered their bond just as strong. Taking on Anakin as his Padawan was not only a vow to his beloved former Master, but also the right thing to do.
In the end, Obi-Wan had to trust his own insticts. Yoda anad Mace Windu must trust them, too. he ahd lobbied hard in order to bring his Padawan here, and finally, the Council could not oppose him.

13-14. oldal

>!
Saille P

Valorum gondolataiba merülve bólogatott.
– Nem nézhetjük tétlenül az eseményeket. Ezt a Jedik is tudatták velem nem hivatalos csatornákon keresztül, de még ők is megosztottak. Ott tartanak, ha Dooku mester még hangosabban bírálja a Szenátust és a Rendet, a Tanács esetleg megtiltja neki, hogy elhagyja a Templom területét.
Rövid időre elhallgatott, aztán hozzáfűzte:
– Hát ezt talán nem kellett volna elmondanom önnek. Úgy hallottam bizalmas viszony fűzi Dooku mesterhez.
Palpatine ahelyett, hogy reagált volna a megjegyzésre, megkérdezte:
– És Yoda mester?
– Kifürkészhetetlen, mint mindig – válaszolta Valorum. – De azt hiszem, mélységesen aggódik.

334. oldal

Hirdetés
>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– A Köztársaságnak nem lesz hadserege – jelentette ki Valorum, ráharapva Argente csalijára. – Tartanunk kell magunkat a Ruusani Reformáció előírásaihoz. Egy hadsereget finanszírozni is kell. Ha újabb adókat vetünk ki a külső rendszerekre, csak megnöveljük a terheiket, és néhányan talán kiválnak a Köztársaságból.
(…)
– A Jedik nem katonák, és annyi bizonyos, hogy túl kevesen vannak. Ha felkérjük őket, beavatkoznak, de csakis a maguk diszkrét módján. Ráadásul több társukat veszítették el az elmúlt tizenkét év alatt, mint az azt megelőző ötven évben. Ha nem cselekszünk, a Yinchorron is ugyanaz lesz a helyzet, mint a Galidraanon volt.

Palpatine magában örült Valorum hivatkozásának, mivel az ami a Galidraanon történt, egyértelműen azt bizonyította, hogy a sötét oldal az ő és a Plagueis szándékával összhangban működik. Ami Plagueis számára ennél is fontosabb volt, a távoli konfliktus végezetes hatást gyakorolt Dooku mesterre, elmérgesítette a Jedi Tanáccsal való vitáját, mely arról szólt, hogy bevessenek-e Jediket katonaként.

327. oldal

>!
Saille P

– A Köztársaság törvénytisztelő, jóravaló polgárai közül sokan félnek a Jediktől. Félnek attól, amire a Jedik képesek. Közülük sokan háborús uszítóknak látják a Jediket. Önök azt állítják, hogy az Erő vezérli a cselekedeteiket. Csakhogy azok számára, akik nem érzékelik az Erőt, úgy tűnik, hogy maguk nem tartoznak felelősséggel és elszámolással semminek és senkinek.
– Ezért ön azt tervezi, hogy saját maga alá rendeli a Jediket – jegyezte meg mélyet sóhajtva Farfalla. – Pontosabban saját maga, illetve a Szenátus alá.
– Azt szeretném, hogy a Jedik felelősséggel és elszámolással tartozzanak a Köztársaság polgárait képviselő, választott tisztviselőknek – felelte higgadtan Valorum. – Szó sincs arról, hogy megpróbálom magamhoz ragadni a hatalmat. A jövőben is a Jedi Tanács irányítja a rendet. Ám ezt a Szenátus Igazságügyi Bizottságának felügyelete mellett fogják tenni. Ez az egyetlen módja annak, hogy begyógyítsuk a Sith-ek ellen vívott háború sebeit.

>!
Saille P

Now memory had chosen to return at this moment, while members of the Jedi Council had their eyes on him. Anakin almost groaned aloud.
Obi-Wan sensed something. He shift his weight slightly, drawing a bit closer to Anakin. The unspoken message was clear: I am here Anakin. Hang on.

46. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi
1 hozzászólás
>!
Saille P

It was not the first time Obi-Wan had suspected the Council of being too harsh.
They had suspended Obi-Wan once, taken away his Jedi status. He had been thirteen years old, and at the time he had not understood the Council's severity. He was forced to bypass his feelings to examine his own role in his suspension. He had been wrong, and he had come to undestand that. The knowledge of this had shamed him. It was only through Qui-Gon's counsel that he learned that his shame was preventing him for healing.
Could he teach his Padawan the same lesson?

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · padawan · Qui-Gon Jinn · tanítás