Jedi Tanács fogalom

James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya
Jude Watson: The Evil Experiment
James Luceno: Darth Plagueis
Jude Watson: The Moment of Truth
Jude Watson: Path to Truth
James Luceno: A megtévesztés leple
Steven Barnes: A Cestus csapda
Matthew Stover: Töréspont
Daniel Wallace: A Jedi útja
Karen Miller: Ostrom
Claudia Gray: Mester és tanítványa
!

A Jedi Nagy Tanács, a Jedi rend legfőbb bírósága, esze, bölcsessége. Általában, sőt mindig 12 tag alkotja. A tanács tagjai a Star Wars I., II., III. részekben: Yoda mester, Mace Windu, Ki-Adi Mundi, Ploo Koon, Kit Fisto, Eeth Koth, Agen Kolar, Seease Tiin, Even Piell, Stass Allie, Adi Gallia, Oppo Rancicis, Shaak Tii, Coleman Trebor, Pablo Jill, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Yaddle, Yarael Poof, Depa Billaba. A tanács székhelye a Coruscanti Jedi templom 5.(középső, legmagasabb) tornya. Ők őrzik a békét a Galaxisban. A Jedi Nagy Tanács a Köztársaság utolsó napján is ülésezett pár órával a vég előtt. Palpatine uralomra jutásával együtt a Jedi Nagy Tanács tagjai majdnem mind elhunytak.

http://hu.starwars.wikia.com/wiki/Jedi_Nagy_Tan%C3%A1cs

!

Anakin a Tanács előtt


Idézetek

Szelén>!

– Én sosem állítottam magamról, hogy én vagyok a Kiválasztott. Az Qui-gon volt! Immár a Jedi Tanács sem hisz, akkor te miért hiszel?
– Mert szerintem te magad hiszed, hogy te vagy a Kiválasztott – válaszolta higgadtan Obi-van. – Szerintem te a lelked mélyén nagyon is jól tudod, hogy nagy és különleges tettekre születtél.
– És te mester? – csattant fel Anakin. – Te mit érzel a lelked mélyén, mire születtél?
– Örök bánatra – felelte Obi-van, noha közben szelíden mosolygott.

253. oldal

verone P>!

A gondolat nyomán Qui-gon azon kezdett töprengeni, hogy vajon a Jedik miért pont a galaxis leggazdagabb és legforgalmasabb világán nevelik a gyerekeket és az ifjakat. Az logikus volt, hogy a Tanács ott működött, a kormányzati központban, de a tagjainak nem kellett állandó kapcsolatot fenntartaniuk a növendékekkel.
Talán elköltöztethetnénk a fiatalokat, vagy legalább a neveldét – vélte magában Qui-gon. – Számos világ elég biztonságos ahhoz, hogy a gyerekek ott éljenek, olyan helyen, ahol az élet sokkal egyszerűbb és családiasabb. Ahol termőföldek vagy halászok veszik körül őket. Ahol mindennapi, közvetlen kapcsolatuk lenne a közösségekkel, és az új Jedik nem különülnének el a világoktól, hanem azok részeivé válnának…

92-93. oldal, 8. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · egyszerű · Jedi mester · Jedi Rend · Jedi Tanács · padawan · Qui-Gon Jinn
6 hozzászólás
verone P>!

– Aggódom – ráncolta a homlokát Yoda. – A Jedik már nem lelhetnek útmutatást a régi mesterek szavaiban és tetteiben. Furcsa, új idők ezek.
A teremben tartózkodó többi Jedi egyetértően bólogatott. S bár sokáig mérlegelték a Szenátus és Palpatine kancellár által rájuk rótt kötelezettségeket, arra a következtetésre jutottak, hogy kénytelenek lesznek engedelmeskedni nekik.
Mace Windu arca ónixból faragott maszkká merevedett, miközben az egymásnak feszülő érveket és véleményeket hallgatta. Az összes Jedi-mester közül az ő státusa közelítette meg leginkább Yodáét.
– Egyetértek – mondta komoran –, de tény, hogy a Köztársaságnak sem kellett még ilyen nehézségekkel szembenéznie. Úgyhogy, ha új feladatokat és szerepeket bíznak ránk, tartok tőle, hogy el kell fogadjuk őket. Hiszen, ha mi sem tudjuk megvédeni a Köztársaságot, akkor kire hárul ez a feladat?
– Palpatine még mindig diplomáciai megoldásokat keres, ami jó jel – vetette fel Kit Fisto.
– Akkor miért nem diplomatákat küld tárgyalni? – kérdezte Obi-van, bár a válasz az ő számára is nyilvánvaló volt.
A diplomácia csupán az egyik komponense volt Palpatine politikai stratégiájának, s a Jedik jelenléte egy tárgyaláson – a selyemkesztyűbe bújtatott vasököl – már önmagában óva intett minden érintett felet.

70. oldal, 11. fejezet (Szukits Könyvkiadó, 2015)

Szelén>!

A Jedi Tanács engem sem akart. Lévén a Kiválasztott, nem számíthattam semmire. Yoda mester nem akart kiképezni és Windu sem.

A Jedi Tanács minden egyes tagja talált magának fontosabb teendőket, mint hogy segítsen neki kitalálni, mi az a rettenes, galaxist átformáló erő, amit neki tulajdonítottak, és hogyan élhetne annak árnyékában.
Még most sem volt benne biztos.
Visszaemlékezett arra, ahogy ott állt a hatalmas, csillogó Jedi Tanácsteremben; félelem, megvetés és zavarodottság vette körül – miféle mesterek azok, akik összezavarodnak, amikor ő az, akit elszakítottak mindentől, amit ismert, és azt mondták neki, hogy a sorsa elrendeltetett? –, és érezte, hogy az egyetlen személy, aki törődik azzal, hogy él-e vagy meghal, Qui-gon Jinn mester volt. És azok megtiltották neki, hogy kiképezze a Kiválasztottat.
Qui-gon viszont nem törődött a Jedi Tanács utasításával. Kiképezte őt, még ha hivatalosan nem is volt a padavanja.

Miert gondolok erre most? Nem hagytam már rég magam mögött? Nem szereztem már épp elég emléket, ami átvehetné a helyét? Miért ragaszkodom meg mindig Qui-gon mesterhez?

59. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Mace Windu · Qui-Gon Jinn · Yoda
Sznida_Nóri>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– A fiú veszélyt jelent. Ők mind érzik ezt. Te miért nem?
Anakin már az emlékbe is beleborzongott, és ahogy Obi-van arcára kiült a felismerés döbbenete, biztosra vehette, hogy most már egykori mestere is emlékszik arra a beszélgetésre.
– Ó, Anakin…
Szégyen volt a hangjában. Megbánás. És a döbbenet, hogy néhány, több mint másfél évtizeddel ezelőtt elhangzott, meggondolatlan szó, amit dühében vágott oda Qui-gonnak, ilyen mély nyomokat hagy Anakinban.
Ők látták, Kenobi mester. És a kérdés már csak az, végül is neked és a Jedi Tanács tagjainak lett-e igazuk – vagy Qui-gonnak.
– Anakin… figyelj rám! Tévedtem. Érted? Tévedtem! Dühös voltam. Fájt, hogy te hirtelen több figyelmet kapsz a mesteremtől, mint én magam. Én… irigy voltam.
Anakin valahol mélyen tisztában volt ezzel. Gyerekkora minden percében tisztában volt vele. Az egyik legelső dolog, amit ösztönösen is képes volt alkalmazni – a láthatatlanná válás mellett –, az a mások érzelmeiben való olvasás. Így nőtt föl a Tatuin rabszolgavermeiben, és így lett a kisfiúból, aki több volt, mint csupán gyermek, a Kiválasztott.
És most, évekkel később, itt ezen az eldugott planétán fog meghalni – azzal az emberrel együtt, aki mellett az irigy és tehetséges tanonccá vált. Azzal az emberrel, aki apja helyett apja, mestere, barátja és tanítója lett.
A bajtársa.
A testvére.
Furcsa, hogy néha mit produkál az élet.
– Felejtsd el! – rázta meg a fejét Anakin. – Nem kellett volna felhoznom.
– De felhoztad – vonta össze a szemöldökét Obi-van. – Azt kell megértened, hogy te nem vagy veszélyes, Anakin, és nem te vagy a felelős a slamasztikáért, amiben most nyakig ülünk. Ha már feltétlenül hibáztatni kell valakit, akkor hibáztassunk engem. Idősebb vagyok, mint te, tapasztaltabb is, és bármikor dönthettem volna úgy, hogy megtorpedózom ezt a küldetést. De nem tettem.
Anakin, te nem vagy veszélyes.
A néhány egyszerű szó megmelengette Anakin szívét, és napok óta először nézett őszinte szeretettel a barátja elgyötört arcába.
De biztosan nem mondana ilyet, ha tudná, hogy mi történt valójában az anyámmal. Ha tudná, hogy mit műveltem a Tatuinon. Ha tudna Padméról. Ha tisztában lenne vele, hogy néha vérvörösben látom a világot, és az Erő tűzforrón és haragosan száguld az ereimben. Ha tudná rólam ezeket a dolgokat, vajon akkor is azt gondolná, hogy nem vagyok veszélyes?
De nem tudta. Persze, ha akarta volna, talán egyik-másik titokra fényt deríthet – de nem akarta, és mivel ő nem kérdezett, Anakinnak sem kellett hazudnia.
Túl sokat.
Mielőtt még Obi-van fölfigyelhetett volna rájuk, gyorsan mélyre temette ezeket a gondolatokat, és megköszörülte a torkát.
– Szóval miért nem torpedóztad meg ezt a küldetést?
– Mert azt akartam, hogy neked legyen igazad – mondta Obi-van némi hallgatás után. – Hogy bebizonyíthasd, én tévedek. Végül is te vagy a Kiválasztott, ellenben mi nem sok lehetőséget biztosítunk neked, hogy ezt bebizonyíthasd, nem igaz?
– Hát… igen… – pislogott Anakin szaporán, és nagyon bízott benne, hogy Obi-van nem vette észre, mennyire elérzékenyült. – Csak hát… nem számítottam rá, hogy pont most…

336 - 338. oldal

verone P>!

– Türelmetlen, ajjaj, türelmetlen vagy. És milyen biztos a döntésben! Ajjaj!
Obi-van beleharapott a nyelvébe és csendben maradt, kötelességtudóan várva a másikra. Yoda alaposan végigmérte.
– Nagy harcos, igen, Qui-gon Jinn nagy harcos volt – gurgulázta a mester halk, szomorú hangon. – De mennyivel, ajjaj, mennyivel több lehetett volna, ha nem rohan annyira előre! Lassabban, Obi-van, neked lassabban kell haladnod.

309. oldal, 24. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 1999)

verone P>!

Miután Qui-gon halálát lelte egy Sith Lord keze által a Jedi Tanács újra átgondolta a döntést Anakin ügyében, és engedélyezte a kiképzést, s így Obi-van teljesíthette Qui-gonnak tett ígéretét, miszerint gondjaiba veszi a tehetséges fiúcskát.

99. oldal, 8. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

verone P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az idős nő rámosolygott, és elsétált mellette, egy pillantást vetve Dooku gróf mellszobrára.
– Erőteljes arc, nemde? – jegyezte meg, halk hangjával oldva a feszültséget. – Egyike volt a legbrilliánsabb Jediknek, akit valaha ismernem adatott.
– Soha nem értettem, miért lépett ki – mondta Obi-van, követve Jocasta Nu pillantását a szobor felé. – Ez idáig mindössze húsz Jedi hagyta el a Rendet.
– A Húsz Elveszettek – mondta Jocasta Nu mély sóhajjal. – És Dooku gróf volt a legutóbbi és egyben legfájdalmasabb. Senki sem szeret beszélni róla. Távozása veszteség a Rendnek.
– Mi történt?
– Nos, mondhatnánk, hogy kissé eltért a véleménye a Tanács döntéseitől – válaszolt az archívumkezelő. – Akárcsak egykori mesteredé, Qui-goné.
Bár Obi-van is éppen ezen a hasonlóságon gondolkodott, a tény, hogy Jocasta Nu ilyen határozottan mondja ki ezeket a szavakat, meglepte őt, és Qui-gont még lázadóbb fényben tüntette fel, mint ahogy ő maga képzelte. Persze tudta, hogy néhai mesterének voltak kritikus pillanatai, legsúlyosabb ezek közül az Anakinnal kapcsolatos konfrontáció, de soha nem gondolt Qui-gonra úgy, mint lázadóra. Úgy látszik, Jocasta Nu, aki a többiekhez hasonlóan ujját a Jedi Templom pletykáinak ütőerén tartotta, így gondolt rá.

143. oldal, 13. fejezet (LAP-ICS Könyvkiadó, 2002)

Szelén>!

A régebbi korokban a bátorság próbáját nem kellett kiállni, ha a padavan tanúbizonyságot tett hősiességéről a csatatéren például azzal, hogy kiállt egy hatalmas erejű Sith nagyúr ellen, és a Tanács az utolsó háború alatt is többször adott felmentést hasonló okokból.

Obi-van mester ezt a próbát akkor teljesítette, amikor megölte a Sithet a Naboo-n. A másikkal én végzek.
– Anakin

És így is tett az én kiszámítható, befolyásolható tanítványom.
– S.

99. oldal A bátorság próbája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Sidious · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · padawan · Sith
Szelén>!

Ez a fajta hozzáállás elbűvölte, ám ugyanakkor bosszantotta is Obi-vant. Mentora talán a legnagyobb élő Jedi, meghatározó személyiség a Tanácsban, erős és bátor harcos, aki még a legfélelmetesebb kihívásoktól sem riad vissza, ráadásul jólelkű és szívélyes ember. Talán ez utóbbi tulajdonságai sodorták oly sok bajba. Számtalanszor dacolt a Tanács határozataival olyan ügyekben, amelyekről Obi-van úgy gondolta, nem érdemes küzdeni értük. Qui-gonnak saját, egyéni elképzelése volt a Jedik céljairól, a szolgálat természetéről és az ügyről, aminek alárendelte magát, és ezt az elképzelését rendíthetetlenül követte.

60. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jedi mester · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn