!

Jedi lovag fogalom

James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
George Lucas: Csillagok háborúja
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó
Jude Watson: A leszámolás napja
Steve Perry: A Birodalom árnyai
Karen Miller: Külső űr
Jude Watson: The Ties That Bind
James Luceno: Darth Plagueis
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Árnyjáték
Patricia Barr – Adam Bray – Daniel Wallace – Ryder Windham: Star Wars – Minden ami Star Wars
Claudia Gray: Elveszett csillagok
John Jackson Miller: Új hajnal
Kevin Hearne: A Jedik örököse
Patricia C. Wrede: The Phantom Menace
James Luceno: Katalizátor
!

A jedi lovagok a Csillagok háborúja univerzumban levő fiktív, a középkori keleti harcművész-filozófus iskolák és a nyugati lovagrendek bizonyos jellegzetességeit ötvöző szervezet, melynek tagjai tanító, meditatív-spirituális és harci feladatokat is ellátnak. Önmeghatározásuk szerint a Galaktikus Köztársaság békéjének és rendjének őrei. A jedik misztikus képességek birtokosai, amelyeket egy rejtélyes és ellentmondásos dolog, az „Erő” (the Force) ad nekik. Fő ellenfeleik a sithek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jedik

https://swarchives.wordpress.com/2014/07/03/jedi-lovagok/

Jedi lovag az lehet, aki túl van már a padavanságon (amikor egy mester személyes tanítványa), és letette a lovagi próbákat. Szigorúan véve a jedi lovag megnevezés azokat illeti akik jedik, de még nem kapták meg a mesteri címet (pl.nem volt még végzett tanítványuk).


Idézetek

>!
Saille P

A Galaktikus Szenátus számos jedi lovagot soroz be parancsnoknak a gyorsan megalakított. Köztársaság Nagy Hadseregébe. Jedi tábornokként Obi-van és tanítványa, Anakin Skywalker számos ütközetben vesznek részt a Konföderáció ellen. Miközben Anakin a jobb vadászpilóta, Obi-van diplomataképességei, különösen az, hogy képes megelőzni és megakadályozni háborúk kitörését, nagy hírnevet szereznek neki. Sokan csak úgy hívják, a „Közvetítő”.

20. oldal

>!
Saille P

Obi-van odanyújtotta a fényszablyát tanítványa felé.
– Legközelebb próbáld nem elveszíteni.
– Sajnálom, mester.
Obi-van azonban elhúzta a becses fegyvert, amikor Anakin érte nyúlt, és elkapta a fiatal padavan pillantását szigorú tekintetével.
– A Jedinek a fényszablyája a legbecsesebb tulajdona.
– Igen, mester. – Anakin újra a fényszablyáért nyúlt, Obi-van azonban ismét elhúzta, és nem engedte el Anakin tekintetét sem.
– Magánál kell tartania azt mindenkor.
– Tudom, mester – válaszolta Anakin némi bosszúsággal a hangjában.
– Ez a fegyver az életed.
– Már hallottam ezt a leckét.
Obi-van ismét odanyújtotta a fegyvert, és végre a tekintete is megenyhült. Anakin elvette fényszablyáját, és az övébe csúsztatta.
– De te nem tanultál semmit, Anakin – mondta a Jedi-lovag, és elfordult.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · fénykard · jedi · Jedi lovag · Obi-Wan Kenobi
>!
Agorion

Ez volt a Jedi-lovagok előírásos fegyvere – magyarázta Kenobi. – Nem olyan otromba, s nem lehet olyan vaktában lövöldözni vele, mint egy sugárvetővel. Ennek a használatához több ügyességre volt szükség, nem volt elegendő a puszta látás. Elegáns fegyver és persze jelkép is volt. Mert sugárvetőt vagy lángvágót akárki tud használni, de aki a fénykarddal jól tudott bánni, arról sejteni lehetett, hogy nem akárki. – Fel-alá járkált a barlangban, miközben beszélt. – Több mint ezer nemzedéken át, Luke, a Jedi-lovagok képviselték a leghatalmasabb és a legtiszteletreméltóbb erőt a galaktikában. ők védelmezték és biztosították a békét és az igazságosságot a Régi Köztársaságban.

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Jedi lovag · Jedi Rend · Obi-Wan Kenobi
>!
Démonika

Azt nagyjából sejtette, hogy mire gondolhattak azok, akik szemügyre vették az elesett Jedi-lovagok holttesteit. Nyilván arra, hogy valami szörnyű teremtmény élhet azokban a sötét, föld alatti járatokban, hogy egy rankor vagy valami hasonló szaggatta darabokra a tetemeket. Vagy talán azt hitték, hogy a geonosik szonikus fegyverei végeztek a bajtársaikkal.
Akár így, akár úgy, azon is el kellett gondolkodniuk, hogy mit történt az áldozatok fénykardjával, melyek immár az ő gyűjteményét gyarapították.
Ezek a trófeák sokszorosan felülmúlták azokat a szánalmas, lenyúzott bőrdarabokat, amelyeket egyes fejvadászok gyűjtögettek. Grievous őszintén csodálta azt a pontosságot és gondosságot, amelyet a Jedik a fénykardjuk készítése közben tanúsítottak. Különösen nagyra értékelte azt a tényt, hogy valamennyi fénykard kézzel készített, egyedi darab volt, és nem holmi sorozat gyártott tucatfegyver.
Nagyra becsülte a Jediket emiatt, miközben magát a Rendet halálosan gyűlölte.

91-92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Grievous tábornok · jedi · Jedi lovag · Jedi Rend
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

– Ez volt a Jedi-lovagok fegyvere – magyarázta Kenobi. – Nem olyan otromba, s nem lehet olyan vaktában lövöldözni vele, mint egy sugárvetővel. Ennek a használatához több ügyességre volt szükség, nem volt elegendő a puszta látás. Elegáns fegyver. És persze jelkép is volt.

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Jedi lovag · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Yoda sivár tekintettel meredt rá.
– Nagyok a kihívások, mik a padavanodra várnak. A barátja, az lennél, a szíved arra sürgetne. De Obi-van, az hiba lenne. Barátra, arra nincs szüksége, az ifjú Skywalkernek. Mesterre igen, az kell neki, és mesternek, neked annak kell lenned.
(…)
Tíz even át voltam már Anakin mestere, és ez komoly kihívast jelentett számomra. Minél több kritikával illettem, annál inkább eltávolodott tőlem. Ha visszakoztam, attól csak még bosszúsabb lett. Több kritika, még nagyobb érzelmi eltávolodás, nem ez a megoldás. Ő nem egy tipikus jedi. Soha nem is volt az. Mégis, én megpróbáltam azzá tenni. Megpróbáltam kordában tartani. Irányítani. A saját érdekében, az igaz…de akkor is. Ha hamarosan jedi lovaggá válik, akkor mindez végetér.
Mindamellett…
Küzdelmes fizikai rehabilitáció áll előtte…aztán elhalnak ábrándjai Padmét illetően…aztán szembesülnie kell anyja halálával, ezzel a roppant veszteséggel…
Anakinnak most minden másnál jobban barátra van szüksége!

37. oldal

Hirdetés
>!
Életveszélyes_és_Tilos

– Én vagyok az új mestered, Anakin. Velem fogsz tanulni, és Jedi-lovag lesz belőled. Erre a szavamat adom.

311. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi lovag · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Azt beszélik, hogy ha minden igaz, akkor Skywalkerből egy napon Jedi lovag lesz – folytatta Dak, és álmodozva beszélt, mint egy kiskölyök a szerelméről. – Azt tudod, hogy van egy igaz, működő fénykardja? Kenobi tábornok, az utolsó Jedi még azt is megtanította neki, hogy hogyan használja az Erőt!

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Dak Ralter · fénykard · Jedi lovag · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A főkancellár elhallgatott néhány pillanatra, majd tovább beszélt:
– Mint az önök közül sokan már tudják, Naeshan Jedi lovag és padavanja, Ebor Taulk megcsonkított holttestét valakik elhozták a Coruscantra, és valahogyan bevitték egyenesen az én irodámhoz. – Felemelte ökölbe szorított kezét és indulatosan kifakadt: – És ezért most azt mondom: ebből elég!
(…)
– A Jedik azóta elküldtek egy nagyobb egységet, hogy bíróság elé állítsák a barbár bűntény elkövetőit, és visszaűzzék a yinchorrikat a saját világukra. Én azonban attól tartok, az erőfeszítéseik nem lesznek elegendőek. És mivel nem állomásoztathatjuk ott sem a Jediket, sem a Törvényszolgákat mint megszálló sereget, arra kérem ezt a testületet, hogy engedélyezze magán paramilitáris csapatok bevetését, hogy technológiai blokád alá vonhassuk a Yinchorrt, amellyel megakadályozhatjuk, hogy a yinchorrik ismét fegyverkezzenek, és megújítsák a hódításról szőtt álmaikat.

323-324. oldal

>!
Saille P

– Kenobi tábornok, te részt vettél a klónháborúban? De hiszen….az nagyon régen volt.
– Ühüm – helyeselt Kenobi olyan mellékesen, mintha csak egy ragureceptről beszélgetnének. – Igen, azt hiszem, valóban elég régen volt. Valaha Jedi lovag voltam. Akárcsak – tette hozzá, s kutatóan nézett az ifjúra –, akárcsak az apád.

87. oldal