!

jedi személy

James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
James Kahn: A Jedi visszatér
George Lucas: Csillagok háborúja
Timothy Zahn: Kirajzás
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó
Jude Watson: A korona jele
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék
Kathy Tyers: Különbéke
Karen Miller: Külső űr
Drew Karpyshyn: A Kettő Szabálya
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Michael A. Stackpole: Én, a Jedi
Jude Watson: The Shattered Peace
Matthew Stover: Luke Skywalker és a Mindor árnyai
Michael Reaves – Steve Perry: Halálcsillag
Ryder Windham: The Life and Legend of Obi-Wan Kenobi
Szergej Lukjanyenko: Új Őrség
James Luceno: Darth Plagueis
Timothy Zahn: Hűség
Timothy Zahn: Válaszutak
Jude Watson: Path to Truth
James Luceno: A megtévesztés leple
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Árnyjáték
Drew Karpyshyn: Megsemmisítés
Steven Barnes: A Cestus csapda
Matthew Stover: Töréspont
John Jackson Miller: Új hajnal
John Ostrander: Star Wars: Republic – The Stark Hyperspace War
Daniel Wallace: Sithek könyve
Daniel Wallace: A Jedi útja
Stephen King: Agykontroll
Ryder Windham: The Cavern of Screaming Skulls
Alexander Freed: Zsivány Egyes
Michael Reaves – Steve Perry: MedStar I.: Harctéri sebészek
Star Wars: Bizonyos szemszögből
Timothy Zahn: Thrawn – Szövetségek
!

„A régi Köztársaságban a Jedi lovagok voltak a béke és az igazság védelmezői emberöltőkön át.”
―Obi-Wan Kenobi

A Jedik a Jedi Rend tagjai voltak, akik tanulmányozták, szolgálták és használták a rejtélyes Erőt, pontosabban az Erő Világos oldalát. A Jedik a békéért és az igazságért harcoltak a Galaktikus Köztársaságban, gyakran főellenségük, az Erő Sötét oldalát tanulmányozó Sithek ellen.

http://hu.starwars.wikia.com/wiki/Jedik

https://hu.wikipedia.org/wiki/Jedik


Idézetek

>!
Chöpp 

– Mutassa a meghívóját, polgártárs! – állta el az utamat egy pirospozsgás, egyenruhás rendőr.
– Nem érdekel téged az én meghívóm – mondtam komoran és egy csillagközi jedi lovag mozdulatával odaintettem neki. Mögöttem leplezetlenül vihogott a vámpír.
– Nem érdekel a meghívód – egyezett bele a rendőr hátralépve.

314. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csillagok háborúja · jedi · rendőr
>!
sirszalhasogato P

A Jedik valahogy kötelességüknek érzik, hogy segítsenek, ha úgy érzik, hogy morális útmutatásra van szükséged.

194. oldal (Szukits, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: jedi
>!
Tirpák

Egy Jedi küldetése mindig abban a pillanatban kezdődik, amikor a lábukkal megérintik egy új bolygó felszínét. Ilyenkor minden érzékükkel a környezetre koncentrálnak. A ráhangolódás a látványra, a szagokra, a hangokra és az érintésekre segítik őket kapcsolatba kerülni az Erővel.

Kapcsolódó szócikkek: jedi
>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Vader kiváncsian olvasta a jelentést, majd elgondolkodott annak tartalmán. Miért kéne információkat az állomás egyik orvosa a midikloriánokról?
Ő maga természetesen sokat tudott róluk. Személy szerint az övé volt a valaha feljegyzett legmagasabb midikloriánszám, az érték meghaladta a húszezret. Magasabb volt, mint Yodáé, és magasabb volt, mint Kenobié. Ami azt jelentette, hogy őt elméletileg szorosabb és erősebb szálak fűzték az Erőhöz, mint bárki mást. És a Jedik szinte az utolsó szálig kihaltak, noha szilárdan hitte, hogy Obi-van még él. Sőt gyanította, hogy Yoda is bujkál még valahol a Galaxis mélyén. Bár ami azt illeti a Jedik veresége és pusztulása alaposan megviselhette a vén mestert. Talán bele is halt. De ostobaság lett volna megalapozatlan feltételezésekből kiindulni, ha egyszer ilyen rettentő hatalmú Jedi-mesterekről volt szó.

268-269. oldal

>!
Saille P

Mielőtt Vader átállt a sötét oldalra, végignézte, hogy Mace Windu szörnyű sérüléseket okoz Palpatine-nak. Talán csak próba volt? Lehet, hogy a mester így akart meggyőződni arról, hogy az ifjú Anakin Skywalker hajlandó-e a Sithek ügye mellé állni? Lehet, hogy mindvégig Darth Sidious uralta a helyzetet, és csak azért színlelte, hogy vesztésre áll, és csak azért viselte el azokat a rettenetes csapásokat, hogy döntésre kényszerítse azt a fiatal, ingatag Jedit? Ha igen, akkor súlyos árat fizetett azért, hogy megtudja azt, amit meg kellett tudnia.
De akárhogyan történt is, többé nem létezett Yoda, nem létezett Mace Windu, akik a felkelés élére állhattak volna…nem létezett senki, aki fényesen ragyogott az Erőben, mert azt Dath Vader biztosan érzékelte volna. Akárhány Jedi maradt is a Galaxisban, nem volt közük ehhez a legutóbbi merénylethez.

146-147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Sidious · Darth Vader · jedi · Mace Windu · Palpatine
>!
Saille P

– Az Erő itt van, mindnyájunkat körülvesz – mutatott körbe mindent átfogó széles mozdulattal Kenobi. – Egyesek szerint az Erő irányítja a cselekedeteinket, és nem megfordítva. Éppen az Erő tökéletes ismerete és a vele való bánni tudás ruházta föl különleges képességekkel a Jediket.

93. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · jedi · Obi-Wan Kenobi
Hirdetés
>!
Saille P

Luke lifted his gaze to Ben. "I want to come with you Alderaan. There's nothing for me here now. I want to learn the ways of the Force and become a Jedi like my father.
Ben responded with a nod. He sensed Luke's sincerity, and hoped to teach him as much as he could. But then he thought again Anakin…and Darth Vader. As much as he hoped Luke would become a Jedi, he was also determined to do everything in his power to make sure Luke would not become a Jedi like his father.

165. oldal

>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Obi-Wan's form had vanished, but his psyche lingered long enough to sense Luke think to himself, Then I am alone. I am the last of the Jedi.
„Not the last of the old Jedi, Luke,” Obi-Wan said, his voice trailing off across the dimension of dreams.
„The first of the new.”

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jedi · Jedi Rend · Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi
>!
Somogyip

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Luke felemelte a pisztolyát, és rápillantott a cella energiaszintjét mutató kijelzőre. Talán két lövést adhatott még le. Közel sem eleget ahhoz, hogy megállítsa az emberrablókat, akik az imént még felé rohantak. Azonban ennyi is elég lesz arra, hogy felgyújtsa a kiömlött folyadékot.

De megteheti? Okozhat szándékosan tüzet, ha tudja, hogy az megölhet valakit?

Felpillantott a tócsákon átgázoló Stelikagre, és Ben Kenobi szavai visszhangzottak a fejében. Ezer nemzedéken keresztül a Jedi-lovagok a béke és az igazság őrzői voltak a Régi Köztársaságban.

Igazság…

Stelikag emberrabló volt. Csapdát állított, és megpróbált megölni egy birodalmi ügynököt, emellett tudatosan részt vett egy terv kivitelezésében, amely tervhez hozzátartozott Ferrouz kormányzó és a családtagjai megölése is. Ha lett volna rá lehetősége, gondolkodás nélkül végrehajtotta volna az erre vonatkozó parancsokat.

És ebben a pillanatban épp őt akarta megölni.

Luke tudta magáról, hogy még nem Jedi. Talán soha nem is lesz belőle Jedi…

Azonban az igazság nemcsak a Jedik kiváltsága.

>!
Saille P

Ha a Jedik bármilyen módon érintve vannak a dologban, a rizikótényező az égbe szökött. Jedi lovaggal épeszű ember nem húzott ujjat. Egy Jedivel szemben összesen egy lövésed volt, utána valószínüleg fél percen belül darabokra szelve végezted. Lihn egyszer látott egy Jedit, aki a fénykardjával eltérített egy felé kilőtt lézersugarat. Ez emberfeletti reflexeket igényelt.

103. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jedi