!

ikrek fogalom

Diane Setterfield: A tizenharmadik történet
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Anne Deans: A terhesség ABC-je
Vaskó Ildikó (szerk.): Háncsvirág
Desmond Morris: Babafigyelőben
Elisabeth Lukas: Szabadság és identitás
Varjassy Péter – Métneki Júlia: Egy vagy kettő?
Radnóti Miklós: Meredek út
Angster Mária: Ikertörténetek
Caius Plinius Secundus: Természetrajz VII-VIII
Meg Cabot: A neveletlen hercegnő naplója 11. – A hercegnő férjhez megy
Samantha King: A döntés

Idézetek

>!
imma A+P

Az ikreknek nagyjából egyharmada egypetéjű – azaz monozigóta – és kétharmada kétpetéjű – vagyis dizigóta.

15-16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
21 hozzászólás
>!
imma A+P

Az ikerfogantatást befolyásoló egyik tényező az anya kora. 35 éves kor után nő az esélye annak, hogy egypetéjű ikrek születnek. A két- vagy többpetéjű ikrek fogantatására azonban nagyjából 35 éves korig nő az esély, aztán pedig lecsökken. Ez talán annak köszönhető, hogy a kor előrehaladtával a nők természettől fogva egyre több ovulációt serkentő hormont termelnek, aminek hatására a petefészek minden hónapban több petét bocsát ki.
Emellett a terhességek számának növekedésével is nő az ikerterhesség esélye, s úgy tűnik, hogy az erősebb termetű, magasabb nők 25-30 százalékkal gyakrabban fogannak ikreket. Ráadásnak anyai ágon öröklődhet is a hajlam a nem egypetéjű ikrekre.

16. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
7 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

Balkezesség

Austermannék írják, hogy az ikrek mintha születésük előtt felosztanák a jobb-bal dominanciát, és úgy tűnik, mintha az életben maradt iker nem merné a másikkal járó képességeket kifejleszteni magában (5). Így egyes részképességek viszonylagos hiányakor felmerülhet, hogy a hiányzó részt az iker vitte magával.
Az egypetéjű ikrek 35 %-a balkezes, mégpedig úgy, hogy a pár egyik tagja jobbkezes, a másik balkezes. A lakosságban a balkezesek százalékaránya ennek körülbelül a fele.

62. oldal

Angster Mária: Ikertörténetek Elveszett ikrek a családállításban és a pszichoterápiában

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
4 hozzászólás
>!
Szávitrí SP

Felicity tizenkét éves volt. A nevét Felicity néniről kapta, aki Felix bácsi ikertestvére volt. Felicity néni és Felix bácsi, ahogyan apánk gyakran mesélte, távol egymástól ugyanazon a napon haltak meg, és egymás mellé temették őket a régi carlisle-i sírkertben.

10. oldal, Apáink otthona (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: Felicity King · ikrek
>!
Morpheus

Ezernyi bizonyíték áll rendelkezésünkre, amelyek azt mutatják, hogy nevelés és örökség dacára egymástól messzemenően eltérően fejlődnek hasonló származású emberek, sőt azonos „hozománnyal” induló ikrek is, s ennek megfelelően személyiségük kibontakozása összetéveszthetetlenül egyedi módon alakul. A fejlődésnek az a tarka sokszínűsége, amit a feltételezetten meghatározó tényezők dacára pl. testvérek felmutatnak, megerősít bennünket abban a reményben, hogy az ember szellemi lényéből adódóan mérhetetlenül több annál, semminthogy egyszerűen tudomásul kellene vennie – mint afféle véletlent és sorsszerűt – a családja és környezete nyújtotta lehetőségeket.

50. oldal

Elisabeth Lukas: Szabadság és identitás A függőség problémája logoterápiai megközelítésben

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · fejlődés · ikrek · nevelés · személyiség
>!
AniTiger MP

– De kik vagytok ti? – kérdezte Michael.
– Mi vagyunk az ikrek. Ő Pollux, én vagyok Castor. Mindig együtt vagyunk.
– Mint a sziámi ikrek?
– Úgy, vagy még jobban. A sziámi ikrek csak testben nőttek össze, de mi ketten egy szív, egy lélek vagyunk. Egymás gondolatait gondoljuk, egymás álmait álmodjuk.

208. oldal, 7. fejezet - Esti kimenő (Móra, 1974)

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
>!
nettikeee P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Ha az ultrahang szerint ikreket várok, akkor megöllek – mordultam rá.
– Ha az ultrahang szerint ikreket vársz, akkor engedélyt adok, hogy megölj – vigyorgott rám.

324. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ikrek · Mia Thermopolis · Michael Moscovitz · terhesség
>!
Ardena

Miután végiggondolta a dolgot, úgy hitte, megértette, hogy mi az oka. Ikrek, akik mindig együtt vannak, mindig kettesben. Ha az ő világukban az a normális, hogy ketten vannak, akkor vajon milyennek tűnik nekik a többi ember, akik nem kettesével, hanem egyenként léteznek? Bizonyára félembereknek tűnünk fel nekik – gondolta a Dadus. És eszébe jutott egy szó, ami akkor furcsának tűnt, és azokra az emberekre használták, akik elvesztették egy részüket. Amputáltak. Ezek vagyunk mi a számukra. Amputáltak.

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
>!
Ardena

– Sok tekintetben az ikreket úgy is felfoghatjuk, mint akik között kettéoszlanak a jellemző tulajdonságok. Ha egy hétköznapi, egészséges személy egy sor különféle érzésekkel van tele és viselkedése széles skálán mozog, akkor ikrek esetében úgy is fogalmazhatunk, hogy a két iker felosztja egymás között az érzelmeket, és mind a kettőnek lesz egy sajátos érzelemhalmaza. Az egyik vad és könnyen dühöngeni kezd, a másik lusta és passzív. Az egyik a tisztaságot kedveli, a másik imádja a koszt. Az egyiknek farkasétvágya van, a másik napokig képes koplalni.

Kapcsolódó szócikkek: ikrek
>!
eeszter P

Összefoglalva: ha egy férfi erőnek erejével ikrek atyja óhajt lenni, a legtöbb, amit tehet, hogy egybekel egy szálfa termetű, elhízott, harminchét éves nigériai nővel, aki ikerfivérekkel és ikernővérekkel rendelkezik, és a nászéjszakán szenvedélyesen szeretkezik vele. Esélye, hogy ikreket nemz adott esetben, már egy a tízhez.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ikrek