!

ibolya növény

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Wass Albert: A költő és a macska / Te és a világ
Lázár Ervin: Hét szeretőm
Szentkuthy Miklós: Divertimento
Fekete István: Hajnal Badányban
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Lázár Ervin: A Hétfejű Tündér
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
L. M. Montgomery: Anne az élet iskolájában
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Weöres Sándor: Bóbita
Kovács Mária (szerk.): Szeret engem a világ
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Ténagy Sándor: Madárnaptár, virágóra
Tompa Mihály: Virágversek
Rapaics Rajmund: A magyarság virágai
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Petr Rákos: Corvina, azaz A hollók könyve
Gyöngy Kinga (szerk.): Első lépések a művészetek felé I.
Pál Sándor Attila: Düvő
!

ibolya


Idézetek

>!
Ninácska P

Varga Julcsa szeme hétfőn Karcsú Sisakvirág, kedden Fürtös Gyöngyike, szerdán Tavaszi Csillagvirág, csütörtökön Ibolya, pénteken Erdei Gyöngyköles, szombaton Búzavirág, vasárnap meg közönséges Gubóvirág. – (Azért mondta a gubóvirágot vasárnapra, mert titokban ez tetszett neki legjobban.) – És közben persze – folytatta Mikkamakka – Varga Julcsa szeme egész héten szebb, mint ti heten együttvéve.

Virágszemű

3 hozzászólás
>!
vmonika_

– Ha a csókot látni lehetne, azt hiszem, olyan lenne, mint az ibolya – tette hozzá Priscilla.

110. oldal, Egy felejthetetlen kirándulás (Könyvmolyképző, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: csók · ibolya
>!
vgabi P

– Tudja, tanárnő, mit gondolok az újholdról? Szerintem egy álmokkal teli kis aranycsónak.
– És amikor egy-egy felhőn megbillen, néhány álom kihullik belőle, egyenest a te álmaidba – folytatta Anne.
– Pontosan, tanárnő. Ó, tudtam én, hogy érti! És az ibolyák az ég kis darabkái, amiket az angyalok a csillagoknak vágtak, hogy ragyoghassanak, s ezek a darabok a földre hullottak. A boglárkák megkopott napsugárból vannak, a szagosbükköny pedig pillangóvá válik, amikor a mennyországba megy.

176-177. oldal, Egy boldog nap (Könyvmolyképző, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Anne Shirley · boglárka · ibolya · Paul Irving · szagosbükköny
>!
Ingryd

Az ibolya

Jobb nékem itt a bokrok enyhiben
szerényen élni s észrevétlenül;
hol szaggató kéz és zápor nem ér,
és a vihar bántatlan elrepül.

Fedezz el, lágy fű s leveles bokor!
Folyjon kis éltem, amikép folya:
ne legyek én rózsa, vagy liliom,
legyek illatos szerény ibolya!

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ibolya
>!
Szávitrí SP

Roger bácsi legelőjén voltunk, a nyírfák alatt üldögéltünk, sima, kerek köveken. Hátunk mögött öreg, szürke kerítés volt, ibolya és kutyatej virágzott a tövében. Alattunk terültek el a carlisle-i völgy gyümölcsöskertekkel szegélyezett tanyái és termékeny legelői. Túlsó végét finom tavaszi ködfátyol takarta. Szél fújt át a mezőkön, páfrány és balzsamfű fűszeres illatát hozva.

36-37. oldal, A büszke hercegnő menyasszonyi fátyla (Európa, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: ibolya · kakukkfű · kutyatej · nyírfa · páfrány
>!
Szávitrí SP

Az erdő új lombok halványzöldjében pompázott. Mindenfelé az ibolya nyílt, s a völgyben a pimpó, pitypang és kikirics virága sárgállt mindenfelé. A levegő fenyvesek balzsamával teljes.

214. oldal, Harmadik rész - A rab oroszlán, 6. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: erdő · ibolya · kikerics · pimpó · pitypang
Hirdetés
>!
Naphta

– Ez itt hófehér hóvirág. Ilyen lesz a lelked, édesem, mindig, és ha muzsikát fogsz írni: sacrissima musica! (ezt úgy mondta, mintha legalábbis élete örök ellenségét átkozta volna el) ha muzsikát fogsz írni, az olyan lesz, mint ez a hóvirág vagy tavaszi tőzike vagy mi a fészkes fene! Angyalok éneke lesz, galambok turbékolása, hajnali napsütés, szűz leányok harmatos tisztasága. És most itt van ez az ibolya: na, fogd meg, mit bámulsz, mafla, mire való a kezed? Azért adom, hogy elvegyed! Látod? Ez meg sötét, fekete, illatos és magános: ilyen lesz a muzsikád! A vén Delia Delirante mama mindent tud. Ismerem a fiatalembereket (és megnyalta a száját), ismerem a hegedűket (erre meg valami furcsa fejhangot adott): szomorú dolgokat fogsz írni, nagyon szomorúakat, egyedül leszel te is, egyedül lesznek a kottáid is, mint az ibolya az erdőben. Nem érted? A svábok mért nem tanulnak meg jobban olaszul? És mikor angyali fehér lesz a zenéd, dolcissimo balordo, -legédesebb hülyém!- akkor utána rögtön- érted?- rögtön ilyen sötét lesz, egyik hangról a másikra, egyik taktusról a másikra: és az állatok- animali! ezt érted?- az állatok azt fogják mondani, hogy hisztériás vagy, hogy modern vagy, mert az angyaliból ilyen gyorsan és váratlanul mész át az ördögibe. Mert az ibolya ördögi virág! Diavolo! Az nincs Salzburgban? Na hát, majd adok neked: kölcsön. És most ezt a rózsát: nézd, csupa pompa, kiránynői előkelőség; te is királyok és királynők kedvence vagy, de a királyok és királynők ki fognak dobni: sprangare! Kirúgnak! Ne vágj ilyen buta képet, nagy művész sose vágjon ilyen buta képeket. Destino: destino, a végzet: végzet. Te magad leszel királyi, ünnepélyes és magasztos, fenséges és üdvözítő, de az sem csak úgy külön, separatamente, hé? süket vagy?- hanem együtt a hóvirág-dalokkal és az ibolya-tragédiákkal. Violetta tragica! Hehehe! Madre Delirante furán beszél, mi? Te buta lángész! Azért vagy buta, mert még nem tudod, hogy milyen lángész vagy.

275. oldal

Szentkuthy Miklós: Divertimento Változatok Wolfgang Amadeus Mozart életére

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · ibolya
>!
Frank_Spielmann I

Mély erdőn
Ibolya-virág,
Elrejt jól
A boróka-ág.
Minek is rejt az az ág,
Gyere, tágas a világ,
Mély erdőn
Ibolya-virág.

MÉLY ERDŐN IBOLYA-VIRÁG

Kapcsolódó szócikkek: ibolya
3 hozzászólás
>!
Bi_bi_bi

Nem tudom, mi az ibolya. Nem tudom még azt a citromsárga pillangót sem, hogy mi, amelyik itt lebeg előttem, és épp úgy szereti az ibolyát, mint én. Csak azt látom bizonyosnak, hogy a Teremtő sem a virágot, sem a pillangót nem az embernek teremtette. Hiszen ha nekünk teremtette volna, akkor nem ott volna a legtöbb, ahol az ember soha nem jár: a vadon erdőkben, a néptelen vidékeken. S nem teremne annyi sok, hogy milliószorta több, mint amennyit az ember csak meg is láthat.
Az ibolya bizonynyal magáért van, és nem miértünk. És ha mi elpusztulnánk a föld szinéről, mint ahogy annyi faj elpusztult már, a virágok világa maradna ez a föld, és – szebb lenne nélkülünk.

158. oldal, Ibolya

Gárdonyi Géza: Mai csodák A természet mindenségéből

Kapcsolódó szócikkek: ibolya
>!
Zora85

Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · hóvirág · ibolya