Huor személy

J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
J. R. R. Tolkien: Gondolin bukása
!

Huor


Idézetek

takiko P>!

Hador fia volt Galdor és Gundor; Galdor fia meg Húrin és Huor; és Húrin fia volt Túrin, Glaurung végzete; és Huor fia Tuor volt, az Áldott Earendil apja. Boromir fia Bregor volt, annak meg Bregolas és Barahir voltak a fiai; Bregolas két fia Baragund és Belegund volt. Baragund lánya Morwen volt, Túrin anyja, Belegund lánya pedig Rían, Tuor anyja. Barahir fia pedig a Félkezű Beren volt, aki elnyerte Thingol lányának, Lúthiennak a szerelmét, s aki visszatért a halálból; tőlük lett a világra Elwing, Earendil asszonya, s utánuk Númenor valamennyi királya.

170. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Beren · Galdor · Huor · Húrin · Morwen Eledhwen · Rían · Tuor · Túrin Turambar
6 hozzászólás
medicroes>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Nem soká maradhat már rejtve Gondolin, s ha felfedik, a bukása lesz az – mondta Turgon.
– De ha csak még egy kicsiny ideig áll – mondta Huor –, a te házadból származik majd a tündék és az emberek reménysége. Ezt mondom én neked, uram, a halálba indulók látásával: bár itt most örökre elválunk, és soha többé nem látom fehér falaidat, belőled és belőlem születik az új csillag. Isten veled!

51. oldal (II. fejezet: A Megszámlálhatatlan Könnyek Csatája)

Kapcsolódó szócikkek: Huor · Nirnaeth Arnoediad · Turgon
Lunemorte P>!

– Tehát egy éven át a pusztaságban éltetek? Vagy a sasok fészkében kaptatok helyet? Kellett találnotok élelmet és finom öltözéket, hiszen úgy tértetek haza, akár az ifjú hercegek, s nem úgy, mint az erdő hajléktalanjai.
– Érd be azzal, apám – mondta Húrin –, hogy hazatértünk; mert csupán hallgatási fogadalom ellenében engedtetett meg. Az az eskü most is köt minket.

32-34. oldal - Túrin gyermekkora

Kapcsolódó szócikkek: Galdor · Huor · Húrin
Belle_Maundrell >!

Ám a Nagy Tenger szörnyűséges, Huor fia Tuor; és gyűlöli a noldákat, mert a valák szabta Végzet végrehajtója. Rosszabb is történhet, mint a mélybe süllyedni, és elpusztulni; gyűlölség és magány és téboly; szél és vihar rémsége, és csönd és árnyak, ahol oda minden remény, és minden eleven eltűnik. És sok gonosz és különös partot mos, és sok veszélyes és félelmetes sziget fertőzi.

125. oldal, Gondolin bukásának meséje - A végső változat (Magvető, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Huor
korneliak >!

Galdornak és Harethnek két fia született: Húrin és Huor. Húrin három évvel volt idősebb Huornál, de alacsonyabb volt, mint nemzetségének más férfi tagjai. Ebben anyja népére hasonlított, de más tekintetben nagyapjára, Hadorra ütött: bőre világos volt, haja aranyszínű, a teste erős, a lelke tüzes, ám e belső tűz egyenletesen égett; természete eltökélt volt és kitartó. Az északi emberek közül ő ismerte legjobban a noldák tanításait. Öccse, Huor magas növésű volt, az adánok közül csak saját fia, Tuor nőtt nála magasabbra. Gyors futó volt, de ha a verseny nehéz volt és sokáig tartott, mégis Húrin ért elsőnek haza, mert ő egyenletesen futott, a verseny végén épp oly lendületesen, mint a kezdetén. A két fivér nagy szeretettel volt egymás iránt, és ifjúkorukban csak ritkán váltak meg egymástól.

NARN I HÍN HÚRIN - Húrin gyermekeinek története Túrin gyermekkora

Kapcsolódó szócikkek: Huor · Húrin