!

hóvirág növény

Wass Albert: A funtineli boszorkány
Wass Albert: A költő és a macska / Te és a világ
Neil Gaiman: Csillagpor
Szentkuthy Miklós: Divertimento
Fekete István: Hajnal Badányban
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Rapaics Rajmund: A magyarság virágai
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
Gabi Gleichmann: A halhatatlanság elixírje
Lovranits Júlia: Lea és a viharbanyák
Pál Sándor Attila: Düvő

Idézetek

>!
olvasóbarát P

Lea a tájban gyönyörködött. Balzsamos, lágy szellő fújt, a lombfosztott fákon épp csak sarjadtak a levelek. Arany sombokrok szegélyezték útjukat, később hóvirág, illatos hunyor, lila és sárga, friss, fiatal erdei virágok nyíltak mindenütt, amerre a szem ellátott. Teli torokból énekeltek a madarak, egy kedves, nagy szemű vörösbegy olyan közel jött, hogy a kislány megsimogathatta volna. A nap is sokkal szelídebben sütött a szokottnál.

146. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · vörösbegy
1 hozzászólás
>!
mokus33

Előtte csak a hóvirág fehérlett a bokrok alatt, de ő még a télhez tartozott. Első szín a fehér – így volt ez mindig –, aztán jön a sárga, a kék, a piros. A pipacs lángolása már a nyárban születik, és később – amint a nap elerőtlenedik – megszületik az utolsó előtti szín: a lila kikerics, mert a legutolsó a fekete. De fekete virág nem születik.

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · kikerics · pipacs · színek
>!
Naphta

– Ez itt hófehér hóvirág. Ilyen lesz a lelked, édesem, mindig, és ha muzsikát fogsz írni: sacrissima musica! (ezt úgy mondta, mintha legalábbis élete örök ellenségét átkozta volna el) ha muzsikát fogsz írni, az olyan lesz, mint ez a hóvirág vagy tavaszi tőzike vagy mi a fészkes fene! Angyalok éneke lesz, galambok turbékolása, hajnali napsütés, szűz leányok harmatos tisztasága. És most itt van ez az ibolya: na, fogd meg, mit bámulsz, mafla, mire való a kezed? Azért adom, hogy elvegyed! Látod? Ez meg sötét, fekete, illatos és magános: ilyen lesz a muzsikád! A vén Delia Delirante mama mindent tud. Ismerem a fiatalembereket (és megnyalta a száját), ismerem a hegedűket (erre meg valami furcsa fejhangot adott): szomorú dolgokat fogsz írni, nagyon szomorúakat, egyedül leszel te is, egyedül lesznek a kottáid is, mint az ibolya az erdőben. Nem érted? A svábok mért nem tanulnak meg jobban olaszul? És mikor angyali fehér lesz a zenéd, dolcissimo balordo, -legédesebb hülyém!- akkor utána rögtön- érted?- rögtön ilyen sötét lesz, egyik hangról a másikra, egyik taktusról a másikra: és az állatok- animali! ezt érted?- az állatok azt fogják mondani, hogy hisztériás vagy, hogy modern vagy, mert az angyaliból ilyen gyorsan és váratlanul mész át az ördögibe. Mert az ibolya ördögi virág! Diavolo! Az nincs Salzburgban? Na hát, majd adok neked: kölcsön. És most ezt a rózsát: nézd, csupa pompa, kiránynői előkelőség; te is királyok és királynők kedvence vagy, de a királyok és királynők ki fognak dobni: sprangare! Kirúgnak! Ne vágj ilyen buta képet, nagy művész sose vágjon ilyen buta képeket. Destino: destino, a végzet: végzet. Te magad leszel királyi, ünnepélyes és magasztos, fenséges és üdvözítő, de az sem csak úgy külön, separatamente, hé? süket vagy?- hanem együtt a hóvirág-dalokkal és az ibolya-tragédiákkal. Violetta tragica! Hehehe! Madre Delirante furán beszél, mi? Te buta lángész! Azért vagy buta, mert még nem tudod, hogy milyen lángész vagy.

275. oldal

Szentkuthy Miklós: Divertimento Változatok Wolfgang Amadeus Mozart életére

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · ibolya
>!
Zora85

Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van.

Kapcsolódó szócikkek: búzavirág · hóvirág · ibolya
>!
eduscho89

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az egyik sarokban egész nyáj fából faragott barika állt, a gyapjukon még meg sem száradt a festék. A másik sarokban kicsi, merev favirágok zsúfolódtak – sárga gólyahír, kék ibolya, zöld-fehér hóvirág. Mind csak úgy ragyogott és láthatóan ragadt, mintha épp most festették volna őket.

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír · hóvirág · ibolya
>!
Uzsonna 

    Zümmögve szálldostak a bogarak a délutáni verőfényben.
    Kerülgették a virágokat, a sugárszirmú martilaput, a hosszú szárú gólyahírt, a fűszálak közt megbúvó ibolyát.
    A dongók mély hangon húzták: „Verset ír a hóvirág…”, a darazsak továbbzöngicsélték a dallamot: „fehéren fehéret…” A méhecskék, akik legszívesebben a százszorszép szirmára települtek, cérnahangon zümmögték: „Gólyahír meg ibolya…”
    „…Sárga pöttyöt, kéket” – zárta le a strófát a katicabogárka, és miközben átszállt az Ibolyásdomb felett, azt figyelte, kinyílt-e már a szellőrózsa.

19. oldal

Hirdetés
>!
Carmilla 

(…) Székelyföld egy részén a hóvirágot fehér kankós néven is ismerik, ami fehér kampósnak értendő, a virág kocsánya görbülete okán.

13. oldal, Hóvirág és Tőzike (Anno, 2006)

Rapaics Rajmund: A magyarság virágai A virágkultusz története

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág
1 hozzászólás
>!
ppeva P

Benjamin Spinoza leírja a titkos növényt, amely elriasztja a halált. Idézem a filozófus tömör ismertetőjét, nem költök hozzá semmit.
A TITKOS NÖVÉNYT – Baruch de Espinoza halott barátja emlékére Raimundónak nevezte el – ÚGY ÁLLÍTJUK ELŐ, HOGY VESZÜNK CITROMFÜVET, KAMILLÁT, ORBÁNCFÜVET, HÓVIRÁGOT ÉS TISZAFÁT, ÉS EGYMÁSHOZ A LEHETŐ LEGKÖZELEBB BEOLTJUK ŐKET EGY PÁLMAFENYŐ GYÖKERÉRE.
A BEOLTOTT NÖVÉNYT GONDOSAN ÖNTÖZZÜK HÁROMNAPONTA EGY TENGERIMALAC MÁJÁBÓL, LEMURVIZELETBŐL, MITHRIDÁTUMBÓL (ÖSSZETÉTELE: KAKUKKFŰ, KORIANDER, ÁNIZS, ÉDESKÖMÉNY ÉS KERTI RUTA) ÉS THERIÁKUMBÓL (MÁK ÉS TENGERI HAGYMA ELEGYE) KÉSZÜLT FŐZETTEL.
AZ ÚJ NÖVÉNY SOHA NEM ÉL TOVÁBB NYOLC HÓNAPNÁL, ÉS SZAPORÍTANI SEM LEHET.
A NÖVÉNYT EGY HÓNAPIG SZÁRÍTJUK A NAPON. EZEK UTÁN A KISZÁRADT NÖVÉNYT HARMINC NAPRA EGY ALKOHOLOS OLDÓSZERBE TESSZÜK, ÉS TINKTÚRÁT KÉSZÍTÜNK. A TINKTÚRÁT NAPONTA KÉTSZER FEL KELL RÁZNI, PONTOSAN TIZENKÉT ÓRÁS IDŐKÖZÖNKÉNT. EGY HÓNAP ELTELTÉVEL A TINKTÚRÁT EGY VÉKONY SZÖVETEN ÁTSZŰRJÜK, ÉS TIZENNYOLC ÓRÁN ÁT ÁLLNI HAGYJUK.
HÉT CSEPP EBBŐL A SZERBŐL ELRIASZTJA A HALÁLT, ÉS ÖRÖK ÉLETET BIZTOSÍT.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: citromfű · hóvirág · kamilla · tiszafa
4 hozzászólás
>!
KingucK P

– Dunstan a nevem.
– Szent Dunstanről? Őszinte név – mosolygott huncutul a lány. – Hol van a vasfogója, Dunstan úrfi? Az orránál kapja el az ördögöt?
– És magát hogy hívják? – kérdezte a vörösre piruló Dunstan.
– Nekem már nincsen nevem. Rabszolga vagyok, a nevemet elvették. Úgy szólítanak, hogy „hé, te!” vagy „lány!” vagy „szurtoska!”, vagy más hasonló neveken.
Dunstan látta, a selyemköntös hogyan feszül a lány testén, látta az elegáns domborulatokat, magán érezte az ibolyaszín szempárt. Nagyot nyelt.
Zsebébe nyúlt, és elővette a zsebkendőt. Képtelen volt a lányt nézni. A pénzt az asztalra öntötte.
– Talán erre elég – vett fel egy hófehér hóvirágot.

Egy

Kapcsolódó szócikkek: Dunstan Thorn · hóvirág · rabszolga
>!
Csancs

Megállt a hóvirág előtt. Lehajolt, nézte. Mitől ilyen a hóvirág? Mitől ilyen fehér? Mitől zöld a zöldje? Mitől búvik elő a föld alól? Ezt is a Jóisten csinálja? Valaki kell csinálja mindezt, az biztos. Mert magától miképpen nőhetne ki virág a földből? Miképpen lenne madár? És ki tanítaná meg a madarakat annyi szép hangra? És ki festené meg a tollukat annyi mindenféle szép színre, a madarak tollát és a virágok szirmát és a fákat és a napsugarakat és mindent, ha nem a Jóisten?
A Jóisten, aki fönt lakik a kék ég mögött valahol, és folytonosan ügyel, hogy baj ne történjék a jó emberekkel. Bilibók elvihesse az írást, és a kakasok megérezzék a tavaszt, és a virágok kinyíljanak, és a madarak elkezdjenek énekelni, és langyos jó illatok járjanak a széllel… borzasztó sok dolga lehet a Jóistennek, és mégis, hogy tud ügyelni mindenre…?
Ki is lenne képes erre más, ha nem a Jóisten?

II. Kunyhó a Komárnyikon, 172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hóvirág · Isten · tavasz