hitel fogalom

Stanisław Lem: Csillagnapló
Guillaume Depardieu: Ezerrel
Sereg András: Jogod van hozzá!
Dmitry Glukhovsky: Futu.re
Eric Tyson: Pénz, pénz és pénz
Varga Zsuzsa: Palotás
Yuval Noah Harari: Sapiens
Lorraine Heath: A herceg szeretője
Meik Wiking: Lykke
Mécs Anna: Kapcsolati hiba

Idézetek

vicomte P>!

A Kozmosz ugyanis hitelre létezik. Minden csillaghalmazával és galaxisával egyetlen gigászi adósság, kötelezvény, jelzálog, melyet végül vissza kell fizetni. A Világegyetem illegális kölcsön, anyag-energia-adósság, látszólagos aktívuma csupasz „T a r t o z i k”. Így hát a Kozmosz, lévén Törvénytelen Kilengés, egy szép napon eloszlik, mint a szappanbuborék.

110. oldal, Tizennyolcadik utazás

Kapcsolódó szócikkek: hitel · közgazdaságtan · világegyetem, univerzum
1 hozzászólás
krisztin1 >!

– Semmi nem tesz tönkre olyan gyorsan egy barátságot, mint ha pénzt kérünk kölcsön.

Chöpp P>!

Itthon minden hülye rögtön hitelre új autót vesz, ha a régi egy kicsit nyikorog alatta, mintha ebben mérnék az embert.

46. oldal Örökpanoráma

Kapcsolódó szócikkek: hitel
1 hozzászólás
ViveEe P>!

Sajnos a lépten-nyomon ránk tukmált hitelek igencsak megkönnyítik, hogy az is nagy lábon éljen, aki nem engedhetné meg magának; a 2008-as pénzügyi válság egyik okaként éppen az eladósodást jelölték meg – a „tartsunk lépést Kovácsékkal” attitűddel egyetemben. Magyarán szólva elszórjuk a pénzt, ami nem a miénk, egy csomó kacatra, amire nincs szükségünk, csak hogy imponáljunk olyan embereknek, akiket ki nem állhatunk.

93. oldal

Meik Wiking: Lykke A boldogság nyomában

Kapcsolódó szócikkek: 2008 · hitel
1 hozzászólás
Carmilla >!

(…) Először is én mindig készpénzzel vásárolok: ha valamit meg tudok fizetni, kápé fizetek, nem szeretek hitelt felvenni, mert úgy vélem, megrövidíti a szabadságomat, és főleg megront. Rabszolgává teszi az embereket, akik örökös szorongásban élnek: „Jaj, elég-e a pénzem ahhoz, hogy kifizethessem ezt a csábító hitelt, amit ajánlanak?” Soha nem vásároltam hitelbe! Ha nincs semmi a zsebemben, nem veszek semmit. Inkább éhen döglök, mint hogy a rendszer bekebelezzen.

190. oldal, Átalakulóban (Ab Ovo, 2005)

Guillaume Depardieu: Ezerrel Marc-Olivier Fogiel interjúregénye

Kapcsolódó szócikkek: hitel · pénz · rendszer
BakosJuci>!

Festett vér csorog Krisztus sebeiből, csak magára vethet, nem akart menekülni, öncsonkító. A sebeket magának okozta – mások keze által –, csak azért, hogy valamennyien az adósai legyünk. Megelőlegezte bűneink törlesztését, amelyeket el sem követtünk. Nemzedékek ezreit kényszerítette arra, hogy bűnösként szülessenek, s egész életükben kamatostul törlesszék a rájuk erőltetett hitelt. Köszönjük.

189. oldal

Kapcsolódó szócikkek: adósság · bűn · hitel · Jézus Krisztus · kamat · kölcsön
nagytimi85 >!

Már láttuk, milyen elképesztő dolog a pénz, hiszen számtalan más dolgot képvisel, és bármit képes átalakítani szinte bármi mássá. Az újkor előtt azonban ez a képessége korlátozott volt. A legtöbb esetben a pénz csak olyan dolgokat volt képes képviselni és egymásba átalakítani, amelyek valóban léteztek a jelenben. Ez súlyosan hátráltatta a növekedést, mivel nagyon megnehezítette új vállalkozások pénzelését. (…)
Az emberiség évezredeken át ült ebben a kelepcében. Ezt tükrözte a gazdaság korlátos növekedési lehetősége is. A kiutat csak az újkorban találták meg, az új, jövőbe vetett bizalomra alapuló rendszer megjelenésével, ebben az emberek megállapodnak, hogy képzeletbeli – a jelenben nem létező – árukat is megfeleltetnek a pénz egy különleges fajtájával, az úgynevezett hitellel. A hitel lehetővé teszi, hogy a jövő számlájára építsük a jelent.

278-279. oldal

Yuval Noah Harari: Sapiens Az emberiség rövid története

Kapcsolódó szócikkek: bizalom · hitel · jövő · pénzügy
Carmilla >!

    Nálunk általában, a szüleim nagyon kemény munkájának a következtében és eredményeképpen, nem volt gond, hogy mit fogunk a vajaskenyérre rátenni, de egészen a szülői ház elhagyásáig nem emlékszem olyanra hogy a szüleimnek kéthavi jövedelmüknél nagyobb megtakarításuk lett volna. Én csak arra emlékszem, hogy kocsit, víkendházat, bármit mindig hitelből vettek, amit aztán ledolgoztak.

76. oldal, A család (Statiqum, 1992)

Kapcsolódó szócikkek: hitel
Blackice>!

… a legjobb, amit tehetsz, hogy megszabadulsz a hitelkártyától. Célravezető módszer lehet az is, ha ollóval darabokra vágod. Egyszerűen felejtsd el! Meglátod, van élet hitelkártya nélkül is.

45. Oldal, 3. Fejezet - Hová folyik el a pénzed?

Eric Tyson: Pénz, pénz és pénz Személyes pénzügyeink – életről, biztonságról, boldogulásról

Kapcsolódó szócikkek: hitel
Carmilla >!

    A devizahitelek esetében vedd figyelembe a forint és a hitel devizaneme közti árfolyam változásából eredő bizonytalanságokat. A törlesztőrészletet a bank mindig az aktuális forintárfolyamon számolja ki, ami előre nehezen kalkulálható. Amikor a forint árfolyama erős, vagyis egy euróért vagy japán jenért kevesebb forintot kell adni, akkor a havi részlet is kevesebb lesz. Ha viszont a forint gyönge, akkor több ezer forinttal is nőhet a havi törlesztési teher.

95. oldal, 4.8 Pénzügyek (Magyar Közlöny, 2008)

Sereg András: Jogod van hozzá! Állampolgári ismeretek érettségizőknek

Kapcsolódó szócikkek: hitel