!

Hirosima helyszín

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd
Kurt Vonnegut: Időomlás
John Fowles: A lepkegyűjtő
Macutani Mijoko: Levelek Tokióból
Amélie Nothomb: Hódolattal esengve
Karl Bruckner: Szadako élni akar
Erich Fromm: A rombolás anatómiája
Padisák Mihály: Ki tapsol nekem?
Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál
Jonathan Safran Foer: Rém hangosan és irtó közel
Kuvahara Jaszuo – Gordon T. Allred: Kamikaze

Idézetek

>!
hunny

Augusztus 6-án reggel nyolc óra tizenöt perckor, a világon először, egy amerikai gépről, az Enola Gayről atombombát dobtak le. Az atombomba elpusztított kétszázezer embert, és romhalmazzá változtatta Hirosimát. Taneko és Lila tanárnő is meghalt. Azt mondták, a leányiskola tanulóinak haja égnek meredt, testükbe megszámlálhatatlan üvegszilánk fúródott. Ha lett volna alapanyag a szúnyoghálóhoz – mint ahogy általában volt –, én is meghaltam volna a hirosimai üzemben. Égnek álló hajjal, üvegszilánkkal borított testtel.
Anna! 1945-ben, amikor te meghaltál, nekem is meg kellett volna halnom.
Mégis, mostanában augusztus 6-án, miközben hallgatom a tévéből a Hirosima-szerte zengő békeharangot, úgy érzem, bár imádkozunk, lelkünkben az ima üressé vált már.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hirosima
>!
Algernon +SP

Hirosima
– …A karomban halt meg, és közben azt mondta: „Nem akarok meghalni”. Ilyen a halál. Mindegy milyen egyenruhát viselnek a katonák. Mindegy, milyen jók a fegyverek. Arra gondoltam, ha mindenki látta volna, amit én láttam, soha többé nem lenne háború.

216. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Hirosima
>!
libapásztor

Ezt adjátok össze: egy nagy amerikai egyetem a józan ész nevében felhagy a futballal. Üresen tátongó stadionjait bombagyárrá alakítja. Ennyit a józan észről…
Az én alma máteremről, a chicagói egyetemről volt szó. 1942 decemberében, jóval mielőtt odakerültem, a Stagg Field lelátója alatt tudósok kikényszerítették az uránium első láncreakcióját a Földön…
(…)
Ötvenhárom év múlva, 1995. augusztus 6-án, egyetemem kápolnájában emlékgyűlést tartottak a Hirosima japán városra ledobott első atombomba felrobbantásának ötvenedik évfordulóján. A jelenlévők közül én sem voltam híve a csecsemőhalandóságnak.
Leon Seren volt az egyik szónok. Valamikor réges régen ő is részt vett az élettelen sportlétesítmény alatti sikeres kísérletben. Ehhez mit szóltok: bocsánatot kért miatta!
Kár, hogy nem mondta meg neki valaki, hogy ha az ember fizikus azon a bolygón, ahol a legeszesebb állatok annyira utálnak élni, sose mentegetőzzék semmiért…

Kapcsolódó szócikkek: atombomba · fizikus · Hirosima
>!
Morpheus 

A civilizáció története, kezdve Karthágó és Jeruzsálem lerombolásától Drezda és Hirosima elpusztításáig, az emberek, a termőföld és a vietnami fák halála mind-mind a szadizmus és a pusztításhajlam szomorú emléke.

244. oldal

>!
schummyka

Odahaza, Amerikában, akkoriban nem sok szó esett erről a légitámadásról. Nem sok amerikai akadt, aki tudta volna, hogy mennyivel rosszabb volt ez, teszem azt, Hirosimánál. Ezt akkor még én sem tudtam. Nem volt nagy hírverés körülötte.

16. oldal (Maecenas, 2009)

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd avagy a gyermekek keresztes hadjárata

Kapcsolódó szócikkek: Amerika · Hirosima
1 hozzászólás
>!
lukacsbrigi 

(…) Mint az a japán kislány, akit Hirosima romjai közt találtak. Körülötte minden halott volt, de ő énekelt a babájának.

155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hirosima
Hirdetés
>!
Ligeia P

Az Egyesült Államok valóban úgy döntött, hogy elég volt az ifjak halálából, (…)
1945. augusztus 6., reggel 5 óra 55 perc. Egy magányos B-29-es bombázó repült el az akkor már hónapok óta amerikai kézen lévő Ivo Dzsima felett. (…)
A bombázó neve Enola Gay volt. Célpontja Hirosima.

75-76. oldal

Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál Levelek Ivo Dzsimáról

Kapcsolódó szócikkek: atombomba · Hirosima
>!
tmezo P

Kennan százados engedélyezett magának egy pillantást a mélységbe. Látta az Otha deltáját és a hat szigetet, amelyek egyikére Hirosima épült. Lenyűgözte a város látványa. Arra gondolt, milyen csodálatos élmény volna, ha egyszer békés időkben Japánban töltené szabadságát.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hirosima · Japán
>!
tmezo P

Hirosimát szinte egészen elborítja a robbanás okozta füst …

114. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hirosima · robbanás
>!
Bogas P

– Ez a hangjáték Hirosimában játszódik le 1945-től 1955-ig. Egy Karl Bruckner nevű osztrák író könyvéből készült.
Szadako Szaszakiról, egy japán kislányról szól, aki 1945-ben, az atomtámadás idején alig négyesztendős. Akkor éri őt is a sugárártalom. A betegség csupán tíz évvel később, tizennégy éves korában tör ki rajta, akkor kerül kórházba.
Japánban él egy legenda. Ha egy beteg papírból ezer darab madarat – darut – készít el betegágyában, meggyógyul.
S a nagybeteg Szadako emberfeletti erővel hajtogatni kezdi aranyszínű papírból az ő darvait, mert élni akar. Kilencszázkilencven madárra futotta életéből.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hirosima · Szadako Szaszaki
1 hozzászólás