!

Himalája helyszín

Leslie L. Lawrence: Tulpa
Edmund Hillary: Kockázat nélkül nincs győzelem
Jókai Mór: A jövő század regénye
Anatolij Bukrejev – G. Weston DeWalt: Hegyi őrület
Reinhold Messner: A cél: a Mount-Everest
Jon Krakauer: Ég és jég
Reinhold Messner: A kristályhorizont
Kenneth Kamler: Orvos az Everesten
Kurt Diemberger: K2 – Álmunk és végzetünk
Földes András: Erőss Zsolt – A Himalájánál magasabbra
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Saroo Brierley: Oroszlán

Idézetek

>!
Victoria_Crane

A Himalája és Karakorum-hegyek minden nemzete egy embert választ meg Istenének, s azt imádja. S e kultusznak mély értelme van. Az embertársban tisztelni az Isten képét. A Láma-imádók nem ölnek embert. Az nekik annyi, mint Istent ölni.

Kin-Tseu

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · Himalája · Isten
>!
Lunemorte MP

– Mióta érdekel téged a Himalája? Két hete még azt hitted, hogy egy koktél.

Leslie L. Lawrence: Tulpa A Gonosz halotti leple

Kapcsolódó szócikkek: Himalája
>!
duracell

Szinte minden érdekelt, amit a térkép mutatott. Még mielőtt megtanultam kiolvasni a helyiségeket, tájneveket, én már szinte mindet elképzeltem: az indiai szubkontinens roppant V-je olyan hely, ahol hemzsegnek a kisebb-nagyobb városok; ahol vannak sivatagok, hegyek, folyók és erdők. Ott a Gangesz, a Himalája, a tigrisek, az istenek! Ez teljesen lenyűgözött. Szinte egy rajongó ámulatával meredtem a térképre, és csak arra gondoltam, hogy valahol e rengeteg csoda között ott rejtőzik az is, ahonnan jöttem: a szülőhelyem.

12. oldal, 1. fejezet - Emlékezés

Kapcsolódó szócikkek: Himalája · India
>!
RaavNaan P

Itt állok egykori imádott hegyem előtt, melynek rám gyakorolt vonzereje még mindig rejtély számomra.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csomolungma / Mount Everest · Himalája
>!
RaavNaan P

A visszafelé vezető úton újra megkérdezem magamtól, miért nem maradok lent, miért nem teszek úgy, mint a remeték. Miért nem vonulok vissza valamelyik elhagyatott remetelakba egész életemre, ami most is annyira vonz? De tudom, hogy nem lennék rá képes. Ugyanannyira függök a civilizált Nyugattól, mint saját, hegymászás utáni vágyamtól.

99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csomolungma / Mount Everest · Himalája
>!
déli_báb I

Nem azért mászom hegyet, hogy a csúcsait meghódítsam. Hogy akkor miért? Keresem a határhelyzeteket, hogy érezzem szorongásaimat, kételyeimet – és magasztos érzések töltsenek el.

9. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csomolungma / Mount Everest · Himalája
Hirdetés
>!
Csak_Okosan

Erőss Zsolt beállt a Mount Everest csúcsa felé kanyargó sorba. Mi volt az a parancs, ami az éjszaka közepén kilökte az embereket a hálózsák melegéből, hogy sipító tüdővel feltuszkolja őket a fagyott, sötét és kemény világvégére? A lassú mozdulatokból, a kétségbeesetten rángó szívből nem lehetett kiolvasni a választ. Az élet alapvető kérdéseire ugyanis nincs felelet. Miért ébred fel az ember, ha tudja, hogy majd elalszik, miért szeret, ha elmúlik a hevület, és miért él, ha a végén biztosan meghal? Egészen közelről nézve a miértnek nincs értelmezési tartománya. A lepésről lépésre küzdők, a bioszféra határára merészkedők, a világ peremén vánszorgók önmaguk voltak a válasz. Tettük teljes racionalitással végrehajtott irracionalitás volt. De mégis közelebb kerültek a lényeghez, mint odalenn, a hegyek lábánál élők, akiknél a rendetlenség rendnek tűnik és a kérdésekre mindig akad valamilyen felelet. A csikorgó jégen, a meredek hólejtőn a málló sziklagerincen nem volt válasz semmire, de nem volt kérdés sem. Minden egyszerű volt.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csomolungma / Mount Everest · Himalája
>!
csillavirág

Magyarországon a hegymászás úgysem annyira elismert sport, hogy a hallgatóság tudja, mi a lényegi különbség a Cso-Oju és a K2 közt.

Kapcsolódó szócikkek: Cso-Oju · Himalája · K2
>!
BioFutó

A K2-t gyakran „a vad hegy”-nek titulálják. Nem véletlenül: aki meg akarja mászni, szinte mindig szörnyű viharba kerül, és vagy kénytelen visszavonulni, vagy a vihar áldozatául esik. A csúcs minket sem eresztett el többé… Amikor harmadszor voltunk úton a hegy felé, Julie menet közben szavakba öntötte érzéseinket:
„K2… K2… – visszhangzott gondolataimban minden egyes lépésnél. K2… K2… Micsoda buta név a világ második legmagasabb hegycsúcsának! Családomra és otthonomra gondolva, akik fél világnyi távolságra voltak tőlem, próbáltam meg kiűzni a hegyet gondolataimból, de ismétlődő rigmusként újra és újra előbukkant, hogy megigézzen, mint ahogy már több éve megtette… Sokan megállapítanák, hogy megbolondultam, amiért beleszerettem egy hegycsúcsba, a K2 azonban nem szokványos hegy… Amikor a Concordiáról, hatalmas jégfolyamok találkahelyéről megláttuk magunk előtt magasodni a K2-t, mindketten nagyon boldogok voltunk. Hazaérkeztünk.”

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: Himalája · K2
>!
Amapola P

A nyolcvanas évek elején még egyetlen párizsi metrókocsiban elfért volna az összes hegymászó, és velük együtt a teljes expedíciós segédcsapat, akik egy-egy tavaszi szezonban összeverődtek az Everest-alaptáborban. 1996-ban viszont már négyszáznál is többen mászták meg az ösvényt és vertek sátrat odafönn, így aztán nagyjából úgy festett az alaptábor, mint egy rockkoncert színtere. Az egyik mászó meséli, hogy az 1996-os Everest-alaptábor „olyan volt, mint valami vándorcirkusz – csak éppen a mi sátrainkban több bohóc is lakott”.

21. oldal

Anatolij Bukrejev – G. Weston DeWalt: Hegyi őrület Az 1996-os Mount Everest-i tragédia

Kapcsolódó szócikkek: Csomolungma / Mount Everest · Himalája