!

hegy helyszín

Frank Herbert: A Dűne
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.
Guy de Maupassant: A Szépfiú
Bächer Iván: Zónázó
Szüts László: A kormányzó úr medvéi
Kowalsky: Jéglanka meséi
Maria Augusta Trapp: A Trapp család
Takács Ferenc (szerk.): Amerikai elbeszélők
Ana María Matute: Paulina
Christina Dodd: Majdnem szerelem
William Eastlake: A művész arcképe Huszonhat Lóval
C. S. Lewis: The Voyage of the Dawn Treader
Boglár Lajos (szerk.): Eldorádó
Beretvás Nagy András: Kínai templomok, kínai legendák
Caius Plinius Secundus: A természet históriája
John Hillaby: Gyalogszerrel Európában
B. Wongar: Bralgu ösvényén
Sjón: A macskaróka
Kerekes György – ifj. Kerekes György: Lappföld
Mark Lawrence: Tövisek Királya
Neil Gaiman: Felkavaró tartalom
Luca D'Andrea: A gonosz maga
Wu Ming-Yi: Rovarszemű ember
Edmund Hillary: Pillantás a csúcsról

Idézetek

>!
krlany I+SMP

A hegyek hófödte gerincei a szivárvány minden színét magukra öltve tündököltek. Ez a hatás a nap, és a völgyekben meglapuló jégtavak, a jéggel, jégdarával, kristálykaviccsal borított hegygerincek egymáshoz való közeliségéből született. A gyors és vad mozgású szelek által röpített, apró jégkövek és homokszemek állandó mozgása folyamatosan változó tündöklést hozott létre a sziklák között, melyek így szinte percenként változtatták csodálatos színeiket. A kék, a zöld, a sárga, az ezüst és még ki tudja, hány féle ismert és ismeretlen szín megannyi változata káprázatos táncot lejtett a büszkén emelkedő hegyhátak oldalán.

98-99. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hegy · jég
>!
déli_báb IP

Mummery szerint minden hegy három fázison megy át: először elérhetetlen csúcs, azután az Alpok legnehezebb kapaszkodója, s végezetül: „könnyű séta hölgyeknek”.

215. oldal, Keserves ostrom

Kapcsolódó szócikkek: hegy
>!
cinege

Az élet egy hegyoldal. Amíg fölfelé halad az ember, a csúcsra néz, és boldognak érzi magát: de mihelyt fölér, tüstént észreveszi a lejtőt s a végcélt, amely nem más, mint a halál. A felmászás lassú, a lefelé haladás annál gyorsabb.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · élet · halál · hegy
>!
Lunemorte MP

Messzi hegyek lebegtek az égen, mint elvarázsolt városok, és az éjféli alacsony nap mágiájától gyakran úszott Dunsany' álmainak és kalandszomjú vágyainak aranyában, ezüstjében és bíborában a fehér világ.

Az őrület hegyei

Kapcsolódó szócikkek: hegy
>!
Lunemorte MP

De van valami, ami csodálatosabb, mint az öregek meséi, csodálatosabb, mint a könyvek meséi, és ez: az óceán titkos történetei. Kék, zöld, szürke, fehér vagy fekete; sima, borzolt vagy tornyosuló; nem, az óceán nem néma. Egész életemben figyeltem, hallgattam és jól ismerem. Eleinte csak egyszerű kis meséket mondott, nyugodt partok és közeli kikötők történetét, de az évek során barátságosabb lett és más dolgokról is beszélt; különösebb, távolabbi és régebbi dolgokról. Időnként, alkonyatkor a láthatár szürke ködje szétvált, hogy látni engedje a túlsó utakat; néha, éjszakánként a tenger mély vize tiszta és áttetsző lett, hogy látni engedje a mélység útjait. És ez a látvány ugyanúgy mutatta a múlt és a lehetséges jövendő útjait, mint a jelen útjait, mivel az óceán ősibb, mint a hegyek, és az Idő álmait, emlékeit hordozza.

A fehér hajó

Kapcsolódó szócikkek: hegy · idő · mese · óceán
1 hozzászólás
>!
Emmi_Lotta IMP

Az idő nem olyan, mint egy folyó: nem lehet rajta végigtekinteni forrástól a torkolatig. Inkább az ablakon lefolyó vízcsepphez hasonlít, amely szeszélyes patakként kanyarog lefelé, amerre csak az üveg láthatatlan egyenetlenségei térítik. A jelen az a pont, ahol a gömbölyű vízcsepp éppen van. A jelen mindig csak a pillanat. Ide sűrűsödik a változás: nem lehet tudni, merre kanyarodik majd a csepp, kettéoszlik-e, vagy megáll egy akadály előtt. A pillanat megfoghatatlan, ahogy a vízcsepp is eltűnik, ha hozzáérünk. A fénykép és a vers mégis megcélozza a megörökítését, s ha lemásolni nem is sikerül, egy-egy emléket, gondolatot, érzést megőriz a papír.
Ha utazik az ember, talán még jobban érzi a pillanatok megismételhetetlenségét. Tudja, hogy csak egyszer látja életében a tájat, az út menti fát, a tópartot. Érzékszervei is élesebben működnek, hogy minél többet elraktározhasson magában. Meghallja a legkisebb szelet, az eső hangját, reggel a madarakat az erdőszélen.
Északon utazni semmi mással nem fogható élmény. Ott éreztük először azt, hogy nemcsak a gondolataink, a szemünk is kitör a rabságból, amelyhez délen szokott. Az erdőnek ott tényleg nincs vége, a rétek fölött nem húzódik távvezeték, a tó egyik szigete mögött egy másik fekszik, nem beépített part.
A finn tóvidék titokzatosságával, a lappok hazája végtelenségével fogott meg bennünket.
A tavak öblei szinte elbújnak a hatalmas fenyők között, vizük is sokszor barna és átláthatatlan az évezredek alatt beleoldódott faanyagtól. A szigeteken szőnyegként terül el a gyapjúsás, fehér pihéiket tarkára festi minden este a nap. A fenyvesek alján mindenhol patak, halk, lassú vízfolyás csobog.
Lappföldön óriás lápok veszik körbe a csupasz hegyeket. A mocsarak madarat nevelnek, medvét és jávorszarvast rejtenek, kínálják a finom gyümölcsöt: az áfonyát, a mocsári hamvasszedret. Az igazi fátlan tundrák felett pedig mintha az ég is távolabb lenne.
Szabadság és képzelet. Végtelen tér…
Számunkra ez Finnország és a csodálatos Lappföld varázsa.

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · erdő · folyó · hegy · idő · jávorszarvas · jelen · képzelet · Lappföld · madár · medve · rét · szabadság
2 hozzászólás
Hirdetés
>!
Carmilla 

(…) Maga nem tudja, mi az, mert még nem látott hegyet soha. Mert olyan itt nincsen, mifelénk. A hegy az valami egészen más, mint amit maga annak nevez.

43. oldal, Annapurna (Népszabadság Könyvek, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: hegy
>!
No_Exist

Hegymászáshoz semmit sem visz magával az ember, ami nem létfontosságú. Ezt érdemes megtanulni, és a hegy ingyen megtanít rá. Azt mondják, az élet jó tanítómester, csak sajnos minden tanítványát megöli. A hegyek is nagy tanítók, és egy-egy sztártanítványt néha életben hagynak.

120. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hegy · Honorous Jorg Ancrath herceg
>!
Carmilla 

A taoisták közül sokan kutatták a hosszú élet és a halhatatlanság titkát. Templomaikat hegyek köd borította csúcsaira építették vagy barlangokba vájták, hiszen a hegy időtlen idők óta ugyanott áll, hatalmas, hallgatag, megingathatatlan és erős jellemű, s a mulandó élet közömbös számára. A Taishan a taoista vallás második legfontosabb szent hegye.

52. oldal, Azúr Felhő Templom a Taishan hegyen (Selyemút Magazin, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: hegy
>!
clarisssa P

Aki a hegyekben született, nem tudja nélkülözni azokat. Hűséges őrzőink a hegyek. Hogyha nem is élhetünk mindig a hegyek közt, bánat idején már az is vigasztalás, hogy hegyet látunk.

22. oldal

Maria Augusta Trapp: A Trapp család A kolostortól a világsikerig

Kapcsolódó szócikkek: hegy