Hankiss Elemér személy

Kepes András: Kepes krónika – Beszélgetések
Hankiss Elemér – Csányi Vilmos – Fehér Márta – Jelenits István – Pléh Csaba: Az ember és az antilop
Nógrádi György: 40 év alatt a Föld körül
!

Hankiss Elemér (Debrecen, 1928. május 4. – Budapest, 2015. január 10.[4]) Széchenyi-díjas magyar szociológus, filozófus, értékkutató, irodalomtörténész.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hankiss_Elem%C3%A9r


Idézetek

vargarockzsolt>!

Hankiss Elemér: Mit szeretsz a legjobban az életben vagy a világmindenségben?
Jelenits István: A nevetést.
Csányi Vilmos: Megfigyelni.
Fehér Márta: Azt, hogy van benne szeretet.
Pléh Csaba: Én legjobban a gondolatok változatosságát és ennek következtében a KÖNYVEKET.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csányi Vilmos · Fehér Márta · Hankiss Elemér · Pléh Csaba
2 hozzászólás
mezei P>!

HANKISS ELEMÉR
A legnagyobb tisztelettel vagyok minden ember hite iránt. De úgy érzem, a világunk abszurd. Két világháború, Auschwitz, a Gulag, Ruanda és más borzalmak után egyre nehezebb azt hinni, hogy a világban értelmes, morális erő működik. Ami nem jelenti azt, hogy nem működik, senki sem tudhatja.Nagyon jól mondja Karl Popper, a nemrég elhunyt filozófus, hogy az embernek szüksége van reményre, de nincs szüksége bizonyosságra. Amióta ember él a földön, mindig próbált hinni, reménykedni, mégis mindig bizonytalanságban élt. A küzdelem a bizonytalanságban a hitért, reményért, ez az emberélet. Ön, kanonok úr (Tabódy István), megharcolt a hitéért, nyilván sok kétellyel, sok félelemmel, és győzött. Valahol minden embernek meg kell vívnia ezt a küzdelmet, akárhová jut is el, mert nem lehet szabadságot, biztonságot készen venni a közértben vagy importálni Japánból.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hankiss Elemér
vargarockzsolt>!

Hankiss Elemér: – Ha egyetlen mondatban kellene meghatároznunk a legfontosabb különbséget ember és állat között, mi lenne az egyetlen, legfontosabb különbség?

Fehér Márta (tudományfilozófus): Hajlok arra, hogy azt mondjam, hogy az öntudat vagy az önreflexió. De morfondíroztam, hogy ne a humorérzéket válasszam-e. Már amelyik embernek van.

Pléh Csaba (pszichológus, nyelvész): Az ember képes más embereket személynek tekinteni.

Jelenits István (teológus, filozófus): Az öntudatnál én is szívesen kikötnék, de ehhez hozzákapcsolnám, hogy az ember nincs kiszolgáltatva a pillanatnak, hanem emlékezik a múltra, és előrenéz a jövőre.

Csányi Vilmos (humánetológus): Az ember el tud képzelni nem létező dolgokat.

11. oldal

15 hozzászólás
Kasztór_Polüdeukész >!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Barátok, ismerősök, politikusok

111. CSODÁLATOSEMBEREK
Aznap délelőtt telefonáltam Hankiss Elemérnek, amikor már nem tudta felvenni a telefont. Feleségével beszéltem, aki mondta,
hogy nagyon beteg. Délutánra meghalt. Nagyon szerettem Elemért. Egy amerikai fogadáson ismerkedtünk meg, ahol mindenki,
így én is gratuláltam a szerepléseihez, ahhoz, hogy szépen, udvariasan leiskolázta vitapartnereit. – Nem én voltam jó, ők voltak
gyengék – mondta. Ezt örökre megjegyeztem. Rendszeresen találkoztunk televíziókban és konferenciákon. Más volt a témánk,
én őt mindig boldogan meghallgattam. Nagyon nagy volt a tudása, szerény volt és úriember. Holnapután, szombaton temetik,
és én egy szál fehér rózsával szeretnék ott lenni. Egy rendkívül gazdag és sikeres életet hagyott itt. Nyugodjon békében!

Bálint Gyuri bácsival a barátságunk évtizedes. Rendszeresen Selcén nyaralt feleségével, Antóniával, amíg szállodát vezettem a
horvát tengerparton. Mindig mindenen bölcsen mosolygott, nagy tudású és nagyon szerény. Amikor Opatijában együtt
sétáltunk, a magyarok egy része őhozzá, egy része énhozzám jött. Néhány évvel ezelőtt, már jóval túl a kilencvenen egy zebrán
elütötte egy autó. Szerencsére túlélte, és jobban van. Megtiszteltetés számomra, hogy a barátomnak tekinthetem. A
kilencvenhat éves Gyuri bácsinak még sok sikert kívánok, mert előadásaira az emberek ugyanúgy kíváncsiak, mint évtizedekkel
ezelőtt.

Kapcsolódó szócikkek: Bálint György · Hankiss Elemér · Opatija · Selce
vargarockzsolt>!

Hankiss Elemér: A szokásos körkérdéssel kezdem. Szeretitek-e a hatalmat?
Fehér Márta: Így általánosságban nem tudom megválaszolni a kérdést, de ha mégis egy szóval kellene rá válaszolni, akkor azt mondanám, hogy nem.
Csányi Vilmos: Mint az emberi természet részét, természetesen igen, ha velem szemben nyilvánul meg, akkor helyzettől függ.
Pléh Csaba: Ha kezdeményezni tudok mások életét illetően, és másokat befolyásolni tudok, akkor szeretem.
Jelenits István: Én szeretem a hatalmat. Vállalni kell a kockázatait, mert különben az emberi létnek a legizgalmasabb vonatkozásáról mondanánk le.

103. oldal

vargarockzsolt>!

Hankiss Elemér: – Vilmos, az imént azt mondtad, hogy genetikailag az emberiség nem változott az elmúlt öt-tízezer évben.
Csányi Vilmos: – Elég nehéz pontosan megbecsülni, de valószínűleg az elmúlt harminc-negyvenezer évet is lehet mondani. Ezen vitatkoznak, de nem valószínű, hogy jelentős lenne a változás.
Hankiss Elemér: – Tehát itt ülhetne most öt kőkorszakbeli ember, és nagyjából így nézne ki, nagyjából így tudna gondolkozni, mint mi, ha a megfelelő mai iskolákat kijárta volna?
Csányi Vilmos: – A válasz az, hogy ha egy harmincezer évvel ezelőtti csecsemő ma feltámadna és kijárná a mai iskolákat, ugyanígy tudna beszélgetni, mint mi. Ez az általános vélemény a genetikusok között.

69-70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csányi Vilmos · Hankiss Elemér
7 hozzászólás