!

hangszer tárgy

Rejtő Jenő (P. Howard): Csontbrigád
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Joseph Joubert: Gondolatok
Boris Vian: Tajtékos napok
Lénárd Sándor: Völgy a világ végén s más történetek
Juhász Gyula: Juhász Gyula összes költeményei
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Jonathan Blokk: Murphy törvénykönyve a mesterségekről
Szabó György: Sötétben tündöklőbb a fény
Gayle Forman: Ha maradnék
Neil Gaiman: Farkasok a falban
Varga Bálint András: Zenészekkel – zenéről
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
Jaume Cabré: Én vétkem
Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer – Mara Dyer változása

Idézetek

>!
selfmadehell P

A fúvós hangszerek sokat fejlődtek a XVIII. század óta, de amint az újra felfedezett barokk hangszerekre kerül sor, úgy tűnik, kimondottan bűnt követ el az, aki modern mechanikai megoldásokkal akarja segíteni az előadót. Maga az előadó, aki felhasználja ezeket a megoldásokat, a történetietlenség bűnébe kerül. Szerintem ez lehetetlen álláspont.

175. oldal

Varga Bálint András: Zenészekkel – zenéről Beszélgetések világhírű muzsikusokkal

Kapcsolódó szócikkek: hangszer
1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

Ha valaki vigyázatlan, a brácsa rettenetes sikolyokat tud hallatni, még a nagyon képzett zenészek keze között is. De Elizabeth kezében tisztán, pontosan és könnyedén szólt a hangszer. Csak hallgattam, hogy játszik, bámultam, mennyire el tud mélyedni a zenében, és olyan akartam lenni, mint ő. Vagy ha nem pont olyan, hát még jobb. Nem arról volt szó, hogy legyőzzem, hanem csak méltó akartam lenni hozzá, a többiekhez és magamhoz is, hogy úgy zenéljek, ahogyan kell.

141. oldal, 20 óra 12 perc

Kapcsolódó szócikkek: brácsa · hangszer · zene
>!
Belle_Maundrell

Tudom, hogy butaság, de úgy szeretném tudni, nem csalódott-e apu bennem, amiért nem lettem én is rockzenész. Pedig úgy indultam, csak aztán harmadik osztályban a zeneteremben megláttam a csellót. Oda kellett mennem hozzá, meg kellett érintenem, annyira emberinek tűnt. Úgy gondoltam, ha játszanék rajta, elárulná nekem a titkait: muszáj volt megpróbálnom. Ennek tíz éve, és még mindig nem hagytam abba.

12. oldal, 7 óra 9 perc

Kapcsolódó szócikkek: cselló, gordonka · hangszer · zene
>!
tataijucc P

Mindig is úgy hittem, hogy a cselló magányos hangszer, de most először jutott eszembe, hogy talán inkább én vagyok magányos alkat.

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cselló, gordonka · hangszer · magány
4 hozzászólás
>!
Goofry P

Valahányszor egymagamban maradtam, és számhoz vettem a furulyát, olyan volt, mintha elbeszélgettem volna valakivel. Hangok jöttek ki a furulyából, dallamok, amiket soha nem hallottam addig, amiket nem lehet megfogni, mert szempillantás alatt elröppennek, akár a pillangók. Valahogy olyan volt ez, mintha az érzéseim hangokká változtak volna, ahogy ezeket a hangokat elnyelték körülöttem az erdők, úgy békéltek meg bennem lassan az érzések is, amíg egyszer csak azt nem éreztem, hogy le kell tennem a furulyát, mert nincs benne több hang. És ilyenkor letettem a furulyát, és olyan volt, mintha békét kötöttem volna a világgal.

13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: béke · furulya · hang · hangszer · zene
>!
krlany I+SMP

Úgy csináltam, hogy minden hangjegynek egy szeszfajta felel meg, valamilyen likőr vagy aroma. Az erős pedál megfelel a felvert tojásnak, a gyenge pedál pedig a jégnek. Ami a szódavizet illeti, ahhoz egy trilla kell a magas regiszteren. A mennyiség egyenesen arányos az idővel; a hatvannegyedeknek a tizenhatod egység felel meg, a negyedhangjegynek az egység, az egész hangnak a négyszeres egység. Ha lassú dallamot játszunk működésbe lép egy regiszterrendszer, nehogy az legyen a legnagyobb – mert akkor túl bőséges koktélt kapnánk –, hanem a szesztartalom. És, a dallam tartamától függően, tetszés szerint lehet az egységértékeket módosítani, például a századára csökkenteni, hogy olyan italt kapjunk, amely tekintetbe vesz minden összhangot az oldalsó szabályozó révén.

12-13. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hangjegy · hangszer · ital · koktél · koktélzongora · zene
Hirdetés
>!
Victoria_Crane

Minden asszony olyan, mint egy hangszer, azt várja, hogy kitanulják, szeressék, gyöngéden játsszanak rajta, hogy végre a saját zenéjét adhassa elő.
Egyesek megsértődhetnek ettől a felfogástól, mert nem értik, hogy látja a zenét egy vándorszínész. Azt gondolhatják, hogy lenézem a nőket. Talán szívtelennek, durvának vagy kegyetlennek tartanak.
De ezek az emberek nem értik a szerelmet, a zenét és engem.

708. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hangszer · Kvothe · nők · szerelem · zene
>!
Sli SP

(…) zeneszerszámával ásatásokat végez a lelkemben.

78. oldal, Hatodik fejezet (Alexandra, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: hangszer · zene
>!
danaida P

– Tudod, mi a jó könyv? Jó könyv az, amely két sorban vagy kétszáz oldalon rögzít benned egy képet vagy egy frázist, melyet soha életedben nem tudsz többé elfelejteni. Amely új húrt von emlékezeted hangszerére, s ha tíz év múlva megérinted, még mindig azt a hangot adja vissza.

Római történetek

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · hangszer · könyv
1 hozzászólás
>!
Sli SP

EGY HANGSZER VOLTAM…

Egy hangszer voltam az Isten kezében,
Ki játszott rajtam néhány dallamot,
Ábrándjait a boldog szenvedésnek,
Azután összetört és elhagyott.
Most az enyészet kezében vagyok.
De fölöttem égnek a csillagok.

839. oldal, 1934 (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: hangszer