Halloween esemény

Joanne Harris: Csokoládécipő
Douglas Coupland: A rágógumitolvaj
Dean R. Koontz: Az eljövetel
Laurie Halse Anderson: Hadd mondjam el…
Ruth Edna Kelly: Halloween
Silvana De Mari: Az utolsó főnix
Christopher Moore: Totál szívás
Cassandra Clare: Hamuváros
Michael Teitelbaum: A kegyetlen kombinátor
Bárány Attila – Török Orsolya: Csak egy ugrás London!
Pittacus Lore: A negyedik
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Jude Watson: A síron túl
Cassandra Clare: Bukott angyalok városa
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 7. – Útvesztő
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Catherynne M. Valente: A lány, aki körülhajózta Tündérföldet
Kathy Reichs: Végzetes utazás
Varg Vikernes: Sorcery and Religion in Ancient Scandinavia
Ava Dellaira: Kedves halottak!
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Stephen King: Rémálmok bazára
A. M. Homes: The Safety of Objects
Abbi Glines: A sorsom
Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Joanne Harris: A St. Oswald fiúiskola
Al Jourgensen – Jon Wiederhorn: Ministry
Karen Fortunati: The Weight of Zero – Semmi súlya
Sarah Addison Allen: Az első fagy
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Margaret Atwood: Macskaszem
Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok
!

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep október 31. éjszakáján (ami a Mindenszentek katolikus ünnep előtti este), amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból,akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A történelem során több hasonló római kori ünnep is elvegyült a kelta halálkultusz samhain nevű ünnepével, ezért mai állapotában ez az autentikusnak ismert pogány ünnep az ókori mediterráneumból származó elemeket is tartalmaz, amely kiegészült az ír nép szokásaival és az észak-amerikai, nyugat-európai vidám ünnepi és gasztronómiai bolondozással, töklámpás faragással, jelmezes kéregetéssel, beöltözős partikkal, almahalászattal is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween


Idézetek

graphoman IP>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

    Nem láttam senkit a sorunkban, csak Zsoltit, aki a fejét fogva vihogott, és Ricsinek mutogatta a telefonját. Aztán hirtelen egy kar ölelte át a derekam, amitől összerándult a gyomrom, és hirtelen megfordultam. Belevesztem a mélykék szempárba, és vadul dobogó szívvel fontam a karom a nyaka köré. Cortez még szorosabban magához húzott, én pedig lehunytam a szemem, és magamba szívva az illatát, a vállába fúrtam a fejem. Így álltunk, a terem közepén, aztán a zene hirtelen felgyorsult, és a többi diák ütemre ugrálni kezdett. Vettem egy mély levegőt, és kissé eltoltam magamtól, hogy a szemébe tudjak nézni.

295. oldal, Október 31., vasárnap (Ciceró, 2011)

1 hozzászólás
Midoo93>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

    Cortez a padján ült és a telefonjával szórakozott, én meg odaálltam elé, mire fél karral átölelt.
     – Minek öltözzek be pénteken? – kérdeztem.
     – Majd kitalálom – legyintett.
     – Helyettem? De hát… – néztem furán.
     – Reni, nem láttál horrorokat, és utoljára mondom, a Harry Potter sem az.
     – Jó, de azért ijesztő, nem? – próbálkoztam.
     – Nem. Bízd rám a halloweent – húzott magához, én pedig mosolyogva megvontam a vállam. Akkor is félelmetes néha a Harry Potter. ☺

300. oldal, Október 24., hétfő (Ciceró, 2012)

Cheril>!

– Biztonságos lenne odamenni? – kérdezte Clary.
– Hogy a fenébe lenne biztonságos? – csattant fel Jace, mintha a lány a világ legostobább kérdését tette volna fel.
Clary sértődötten nézett rá. – Semmit nem tudok a Tündérek Udvaráról. A vámpírokat meg a vérfarkasokat értem. Azokról elég sok filmet láttam. De a tündérek a kisgyerekeknek valók. Nyolcéves koromban öltöztem tündérnek Halloweenkor. Anya csinált nekem kalapot hozzá.
– Emlékszem. – Simon karba font kézzel dőlt hátra a székén. – Én Transzformer voltam. Pontosabban egy Álca.

138. oldal, Második rész: A pokol kapuja - 8. A Tündérek Udvarában

tothercsi>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

    Nem láttam senkit a sorunkban, csak Zsoltit, aki a fejét fogva vihogott, és Ricsinek mutogatta a telefonját. Aztán hirtelen egy kar ölelte át a derekam, amitől összerándult a gyomrom, és hirtelen megfordultam. Belevesztem a mélykék szempárba, és vadul dobogó szívvel fontam a karom a nyaka köré. Cortez még szorosabban magához húzott, én pedig lehunytam a szemem, és magamba szívva az illatát, a vállába fúrtam a fejem. Így álltunk, a terem közepén, aztán a zene hirtelen felgyorsult, és a többi diák ütemre ugrálni kezdett. Vettem egy mély levegőt, és kissé eltoltam magamtól, hogy a szemébe tudjak nézni.
     – Szia – köszönt, amit a hangzavarban nem hallottam, csak a szájáról tudtam leolvasni.
     – Szia – mosolyodtam el halványan, és óvatosan körbenéztem. – Kivel jöttél? – kérdeztem zakatoló szívvel. Cortez a lelátó felé nézett, és felmutatott.
     – Momóval.

295. oldal, Október 31., vasárnap (Ciceró, 2011)

Amrita IP>!

Ha egy lány október és november között éjfélkor titokban abba a szobába megy, ahol a tükör található, leül elé és kilenc cikkre felvág egy almát, majd mindegyiket a kés hegyén tartja, mielőtt megenné, megláthatja a hold által megvilágított tükörben a bal válla felett a kedvesét, aki az utolsó szelet almát kéri.

55. oldal

Ruth Edna Kelly: Halloween Mindenszentek könyve

Kapcsolódó szócikkek: alma · Halloween · jóslat
latinta P>!

A halloween buli egyébként a top sztori a Szent Johannában, a sulirádió minden szünetben bemondta, hogy az idei halloween témája az „élőhalottak éjszakája”, házi feladat pedig megtanulni Jacko Thriller-táncát. Amúgy a diákokat csak az kötötte le, hogy ki kivel fog jönni. Virág természetesen Ricsivel, Kinga erős, független lányként egyedül, én meg… Vártam, hogy Cortez elhívjon. De nem tette. Ebédszünetben a padon ülve összehúztam magamon a dzsekimet, és az 1984 végét olvastam, amikor Móni odabillegett.
     – Cső – vigyorgott körbe. – Cortez, a halloween bulira egyedül jössz? – kérdezte, én pedig megakadtam a sor felénél. Nem néztem rájuk, de természetesen a betűket szuggerálva vártam a választ.
     – Nem – felelte lazán. Megremegett kezemben a könyv. Nem hívott meg, de nem egyedül jön. Ez mit jelent? Kivel jön? Jaj már! ☹

264-265. oldal, Október 18., hétfő (Ciceró, 2011)

nodael>!

Az aulában Máday kiszedte a sorból Dave-et és Macut, amiért a halloween buliról készült képeket úgy töltötték fel a netre, hogy gondolatbuborékokba mindenféle hülyeséget irkáltak.

305. oldal, November 2., kedd (Ciceró, 2011)

AniTiger P>!

A halloween az egyik kedvenc ünnepem. A karácsony és a többi végső soron elszomoríthatja az embert, mert tudjuk, hogy olyankor boldognak kell lennünk. Ám halloweenkor minden lehetünk, ami lenni akarunk.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Halloween · karácsony
shadowhunter1975 P>!

Éjfélkor Leah mindnyájunkat kitesz Nickéknél, innen csak egy hétperces sétára lakunk. Minden ház ablaka sötét, de a környék még így is narancssárgán izzik. Itt-ott széttrancsírozott tököket látok, és rengeteg vécépapírt az ágakra tekeredve. Shady Creek az idő nagy részében olyan, mint valami elvarázsolt tündérország, de amikor halloweenkor elfogynak a csokik, megmutatja a csúnyább arcát. Legalábbis errefelé.
Hideg van, és minden természetellenesen csendes – ha Abby nem lenne velem, kénytelen lennék zenével elfojtani a némaságot. Olyan, mintha mi lennénk az utolsó túlélők valami zombiapokalipszis után. Wonder Woman és a meleg dementor. Nem sok jót ígér a faj túlélése szempontjából.

57-58. oldal, 5 (Libri, 2016)

Hellena P>!

… az év minden jeles napja, szinte az összes ünnep, amelyet a lakóhelyeteken megrendeznek, ősrégi tradíciókban gyökerezik. A kelta Samhaint például az ír bevándorlók vitték ki az Egyesült Államokba, ahol Halloweenként honosodott meg. Galíciában is létezett ez a hagyomány Samain-éj formájában. Szent Iván-éj, a nyári napforduló ünnepe eredetileg a rómaiak betakarítási szertartása volt. Karácsony szentestéje nem véletlenül került a téli napforduló környékére. A dédapáink életében kulcsfontosságú szerepet betöltő napfordulók és napéjegyenlőségek egybeesnek a katolikus egyház ünnepeivel.

399-400. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hagyomány · Halloween · karácsony · Kelta, kelták · kereszténység · Samhain · ünnep