hagyma növény

Szerb Antal: Utas és holdvilág
Krúdy Gyula: A has ezeregyéjszakája
Erdei Lilla: A Nap gleccserei
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel!
Mikszáth Kálmán: A fekete város
Balázs József: Magyarok
Robert Graves: Az aranygyapjú
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Fatou Diome: Az óceán gyomra
Dallos Sándor: A nap szerelmese
Evjenia Fakinu: Csillaghullás Athénban
Robert Graves: Homérosz leánya
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta!
Zahi Hawass: A fáraók hegyei
Kormos István: Egy keresztlevél hátára – Kormos István képeskönyv
Berkesi András: Siratófal
Walt Disney – Donald Kacsa szakácskönyve
Gabrielle Keng-Peralta: Varázslatok evőpálcikákkal
Caius Plinius Secundus: A természet históriája
Diana Gabaldon: Az idegen
Mezey Katalin: Szárazföldi tél
Wisława Szymborska: Kilátás porszemmel
Vathy Zsuzsa: Columbo autója
Tusor András – Sahin-Tóth Gyula: Gasztronómia
Lukin László – Lukin Lászlóné: Ének-zene 8
Almuth Bartl: Csuda jó főzni
Ángel F. Rojas: A menekülő falu
Csoma Mózes: Koreaiak Magyarországon az 1950-es években
Horváth Péter – Hámori Péter: Történelem az általános iskola 6. évfolyama számára
Beth Ciotta: A szerelem bolondja
Victor Hugo: Ezt láttam
Temesvári Gabriella: A gyógyító konyha
Elle Kennedy: The Deal – Az üzlet
Khin Myo Chit: The 13 Carat Diamond and other Stories
Lucia Berlin: Bejárónők kézikönyve
M. C. Beaton: Agatha Raisin és a sarlatán lélekbúvár
Sarina Bowen – Elle Kennedy: Him – Ez a srác
Kylie Scott: The Rhythm Method

Idézetek

Naiva P>!

– Mit kérsz a pizzádra?
– Öhm… gombát. Meg hagymát. Meg zöldpaprikát.
– Pont a legunalmasabb feltéteket? – rázom a fejem. – Legyen inkább szalonna, kolbász és dupla sajt.
– Minek kérdezel, ha nem azt rendeled, amit kérek?
– Mert azt hittem, jobb ízlésed van.
– Sajnálom, ha a zöldségek neked unalmasak, Garrett. Majd hívj fel, ha utolér a jól megérdemelt skorbut.
– A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. Napfényt és narancsot nem szokás a pizzára tenni, angyalom.

117-118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: C-vitamin · Garrett Graham · gomba · hagyma · Hannah Wells · kolbász · narancs · paprika · pizza · sajt · skorbut · szalonna · zöldség
Lunemorte P>!

A hagyma szaga nagyon erősíti az idegeket.

Kapcsolódó szócikkek: hagyma · szag
6 hozzászólás
Sippancs P>!

– Ryan Theodore Wesley! Azonnal tedd le azt a kést!
Sóbálvánnyá dermedek. Jamie anyja csípőre tett kézzel vágtat felém, és közben a kezemben tartott késre mutogat.
– Ki tanított téged hagymát aprítani? – pattog.
Lenézek a vágódeszkára. Amennyire meg tudom állapítani, semmilyen végzetes, hagyma elleni bűncselekményt nem követtem el.
[…]
– Az előbb Ryan Theodore-nak szólított?
Mrs. Canning legyint egyet.
– Nem tudom a középső nevedet, szóval kitaláltam egyet. Drágám, ezt a hagymatrancsírozást muszáj volt egy középső névvel leállítanom.

340. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hagyma · Ryan Wesley · vágódeszka
motyi11 P>!

Nyers hagyma áztatva
Nagyon szegény balkáni faluban egy parasztházban kaptam a következő vacsorát:
Egy cseréptálat félig megraktak felszeletelt nyers hagymával, hideg vízben áztatták, kétszer-háromszor is cserélve rajta a vizet. Vagy két óra múlva leszűrték, sóval, ecettel ízesítették, és egy kis olajat öntöttek rá. Barna kenyérrel és frissen fejt kecsketejjel ettük. Az a szép, barna foltos kecske, amelyik a tejet adta, másnap reggel jóízűen elfogyasztotta a ruhám övét. Ki mit szeret…

126. oldal

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Kapcsolódó szócikkek: hagyma
2 hozzászólás
worsi P>!

Mesterházy Mónika: A szamárról
(Dragomán Gyurinak)

Kelkáposzta egyszer a SZAMÁR magában:
„Retek egy kis grépfrút, talán torma, hagyma,
ha kedvem van krumpli, ott répa elcitrom,
ha ribizli vágyom, nem lesz olyan gomba.”

S ahogy ott ananász, s már gesztenye éppen,
odaeper hozzá egy spárga rizscsicsó,
elébe karfiol, s búza, de nagy zeller:
„Egres fel az árpa! Saláta a dió!”

„Vackor gyökér erre, pöszméte rizs SZAMÁR,
Füge el a póré!” Így mandula bodza.
„Az én petrezselyem datolya ne lencse!
Most narancs, ahogy birs, vagy meggy a szamóca.”

A kökény rizscsicsó padlizsán elszeder.
Mákalma csak az, hogy a zab gyorsan ringló.
„Vajbab, most mit retek?” Dinnye is, málna is.
„Brokkoli cseresznye, ha mandarin mangó.”

Hanem a SZAMARAT a borsó áfonya.
Nem datolya semmi, mégsem szilva krumpli.
„Hogy barack a körte!” Semmi cékla többé.
Azóta ananász a SZAMÁR ribizli.

100. oldal · Mesterházi Mónika

Kapcsolódó szócikkek: áfonya · ananász · gesztenye · hagyma · torma
Bélabá>!

Pizza hagymapürével, kolbásszal

Vágjunk vékony szeletekre 3 fej hagymát, és olívaolajon 3 evőkanál balzsamecet hozzáadásával „olvasszuk” szép lassú tűzön. Amikor a serpenyőben a hagyma már karamellszínű és puha, ízesítsük majoránnával, sóval és borssal. Grillezzünk vagy süssünk meg két nagy kolbászt (mi a helyi, köménymagos, sertéshúsból készült kolbászt használjuk), majd vágjuk fel. Reszeljünk egy csészényi mozzarellát vagy parmezánt.
A tésztához oldjunk fel egy csomagnyi élesztőt 1/4 csésze melegvízben (l Opere). 3 és fél csésze lisztet keverjük össze 1/2 teáskanál sóval, 1 teáskanál cukorral, 3 evőkanál olívaolajjal, 1 csésze hidegvízzel. Dolgozzuk bele a megkelt élesztőt. Gyúrjuk a tésztát simára, rugalmasra. Ha gépet használunk, vegyük ki belőle a tésztát, amikor gömböt formáz, és gyúrjuk tovább kézzel. Helyezzük a tésztát egy vajjal és liszttel kikent tálba, és hagyjuk állni 30 percig. Ezután nyújtsuk 1 nagy vagy 2 kisebb körré, és kenjük meg egy kis olajjal. Tegyük rá a sajtot, a hagymát és a kolbászt, majd 400 fokon süssük 15 percig. Vágjuk fel 8 darabra.

154. oldal (Tericum, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: étel · hagyma · pizza · recept
3 hozzászólás
sophie P>!

Hagyma

A hagyma az egész más.
Neki nincs belseje.
Ő ízig-vérig hagyma,
a hagymaság teteje.
Kívülről hagymaforma,
velejéig hagymányi:
ha magába néz, nem fog
semmi ijesztőt látni.

Mibennünk idegenség,
alig bőrlepte vadság,
intern inferno rejlik,
anatómia grasszál;
a hagyma bent is hagyma,
csavaros zsigerű,
sokszoros meztelenség,
legmélyig önszerű.

Vitathatatlan lét ő,
sikeres mű a hagyma,
a nagyobbnak a kisebb,
csökkenő a tartalma;
elsőben második, majd
harmadik, negyedik van,
centripetális kvintett,
kórusba álló visszhang.

A hagymánál ékesebb hast
nem látott a világ.
Ön-dicsőségére körül-
glóriázza magát.
Bennünk: idegek, nyálkák,
zsírok és rejtelmesség,
s nekünk nem adatott meg
a hülye tökéletesség.

118. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hagyma
Timár_Krisztina I>!

Következett a második reggeli: kenyér, hideg sült, olajbogyó és vöröshagyma. Erre nem sok időt vesztegettünk.

74. oldal (Irodalmi, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: hagyma · kenyér · olajbogyó
Mileva>!

Miklós labdapecsenyéje
Kevés hagymával ízesített darált húsba vékonyra szelt savanykás almaszeleteket tesz, kisüti, és csipkebogyólekvárral valamint krumplipürével tálalja.
Te is meglepheted vele a családot.

135. oldal

Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! Egészségesen, gyorsan, olcsón

Kapcsolódó szócikkek: hagyma