hagyma növény
Idézetek
– Mit kérsz a pizzádra?
– Öhm… gombát. Meg hagymát. Meg zöldpaprikát.
– Pont a legunalmasabb feltéteket? – rázom a fejem. – Legyen inkább szalonna, kolbász és dupla sajt.
– Minek kérdezel, ha nem azt rendeled, amit kérek?
– Mert azt hittem, jobb ízlésed van.
– Sajnálom, ha a zöldségek neked unalmasak, Garrett. Majd hívj fel, ha utolér a jól megérdemelt skorbut.
– A skorbutot a C-vitamin hiánya okozza. Napfényt és narancsot nem szokás a pizzára tenni, angyalom.
117-118. oldal
– Ryan Theodore Wesley! Azonnal tedd le azt a kést!
Sóbálvánnyá dermedek. Jamie anyja csípőre tett kézzel vágtat felém, és közben a kezemben tartott késre mutogat.
– Ki tanított téged hagymát aprítani? – pattog.
Lenézek a vágódeszkára. Amennyire meg tudom állapítani, semmilyen végzetes, hagyma elleni bűncselekményt nem követtem el.
[…]
– Az előbb Ryan Theodore-nak szólított?
Mrs. Canning legyint egyet.
– Nem tudom a középső nevedet, szóval kitaláltam egyet. Drágám, ezt a hagymatrancsírozást muszáj volt egy középső névvel leállítanom.
340. oldal
Nyers hagyma áztatva
Nagyon szegény balkáni faluban egy parasztházban kaptam a következő vacsorát:
Egy cseréptálat félig megraktak felszeletelt nyers hagymával, hideg vízben áztatták, kétszer-háromszor is cserélve rajta a vizet. Vagy két óra múlva leszűrték, sóval, ecettel ízesítették, és egy kis olajat öntöttek rá. Barna kenyérrel és frissen fejt kecsketejjel ettük. Az a szép, barna foltos kecske, amelyik a tejet adta, másnap reggel jóízűen elfogyasztotta a ruhám övét. Ki mit szeret…
126. oldal
Polcz Alaine: Főzzünk örömmel! 92% Egészségesen, gyorsan, olcsón
Mesterházy Mónika: A szamárról
(Dragomán Gyurinak)
Kelkáposzta egyszer a SZAMÁR magában:
„Retek egy kis grépfrút, talán torma, hagyma,
ha kedvem van krumpli, ott répa elcitrom,
ha ribizli vágyom, nem lesz olyan gomba.”
S ahogy ott ananász, s már gesztenye éppen,
odaeper hozzá egy spárga rizscsicsó,
elébe karfiol, s búza, de nagy zeller:
„Egres fel az árpa! Saláta a dió!”
„Vackor gyökér erre, pöszméte rizs SZAMÁR,
Füge el a póré!” Így mandula bodza.
„Az én petrezselyem datolya ne lencse!
Most narancs, ahogy birs, vagy meggy a szamóca.”
A kökény rizscsicsó padlizsán elszeder.
Mákalma csak az, hogy a zab gyorsan ringló.
„Vajbab, most mit retek?” Dinnye is, málna is.
„Brokkoli cseresznye, ha mandarin mangó.”
Hanem a SZAMARAT a borsó áfonya.
Nem datolya semmi, mégsem szilva krumpli.
„Hogy barack a körte!” Semmi cékla többé.
Azóta ananász a SZAMÁR ribizli.
100. oldal · Mesterházi Mónika
Banyó Péter – Csányi Dóra – Edinger Katalin – Kovács Eszter (szerk.): Friss tinta! 84% Mai gyerekversek
Pizza hagymapürével, kolbásszal
Vágjunk vékony szeletekre 3 fej hagymát, és olívaolajon 3 evőkanál balzsamecet hozzáadásával „olvasszuk” szép lassú tűzön. Amikor a serpenyőben a hagyma már karamellszínű és puha, ízesítsük majoránnával, sóval és borssal. Grillezzünk vagy süssünk meg két nagy kolbászt (mi a helyi, köménymagos, sertéshúsból készült kolbászt használjuk), majd vágjuk fel. Reszeljünk egy csészényi mozzarellát vagy parmezánt.
A tésztához oldjunk fel egy csomagnyi élesztőt 1/4 csésze melegvízben (l Opere). 3 és fél csésze lisztet keverjük össze 1/2 teáskanál sóval, 1 teáskanál cukorral, 3 evőkanál olívaolajjal, 1 csésze hidegvízzel. Dolgozzuk bele a megkelt élesztőt. Gyúrjuk a tésztát simára, rugalmasra. Ha gépet használunk, vegyük ki belőle a tésztát, amikor gömböt formáz, és gyúrjuk tovább kézzel. Helyezzük a tésztát egy vajjal és liszttel kikent tálba, és hagyjuk állni 30 percig. Ezután nyújtsuk 1 nagy vagy 2 kisebb körré, és kenjük meg egy kis olajjal. Tegyük rá a sajtot, a hagymát és a kolbászt, majd 400 fokon süssük 15 percig. Vágjuk fel 8 darabra.
154. oldal (Tericum, 2016)
Hagyma
A hagyma az egész más.
Neki nincs belseje.
Ő ízig-vérig hagyma,
a hagymaság teteje.
Kívülről hagymaforma,
velejéig hagymányi:
ha magába néz, nem fog
semmi ijesztőt látni.
Mibennünk idegenség,
alig bőrlepte vadság,
intern inferno rejlik,
anatómia grasszál;
a hagyma bent is hagyma,
csavaros zsigerű,
sokszoros meztelenség,
legmélyig önszerű.
Vitathatatlan lét ő,
sikeres mű a hagyma,
a nagyobbnak a kisebb,
csökkenő a tartalma;
elsőben második, majd
harmadik, negyedik van,
centripetális kvintett,
kórusba álló visszhang.
A hagymánál ékesebb hast
nem látott a világ.
Ön-dicsőségére körül-
glóriázza magát.
Bennünk: idegek, nyálkák,
zsírok és rejtelmesség,
s nekünk nem adatott meg
a hülye tökéletesség.
118. oldal
Következett a második reggeli: kenyér, hideg sült, olajbogyó és vöröshagyma. Erre nem sok időt vesztegettünk.
74. oldal (Irodalmi, 1968)
Miklós labdapecsenyéje
Kevés hagymával ízesített darált húsba vékonyra szelt savanykás almaszeleteket tesz, kisüti, és csipkebogyólekvárral valamint krumplipürével tálalja.
Te is meglepheted vele a családot.
135. oldal