hagyma növény
Idézetek




– Ryan Theodore Wesley! Azonnal tedd le azt a kést!
Sóbálvánnyá dermedek. Jamie anyja csípőre tett kézzel vágtat felém, és közben a kezemben tartott késre mutogat.
– Ki tanított téged hagymát aprítani? – pattog.
Lenézek a vágódeszkára. Amennyire meg tudom állapítani, semmilyen végzetes, hagyma elleni bűncselekményt nem követtem el.
(…)
– Az előbb Ryan Theodore-nak szólított?
Mrs. Canning legyint egyet.
– Nem tudom a középső nevedet, szóval kitaláltam egyet. Drágám, ezt a hagymatrancsírozást muszáj volt egy középső névvel leállítanom.
340. oldal




Hagyma
A hagyma az egész más.
Neki nincs belseje.
Ő ízig-vérig hagyma,
a hagymaság teteje.
Kívülről hagymaforma,
velejéig hagymányi:
ha magába néz, nem fog
semmi ijesztőt látni.
Mibennünk idegenség,
alig bőrlepte vadság,
intern inferno rejlik,
anatómia grasszál;
a hagyma bent is hagyma,
csavaros zsigerű,
sokszoros meztelenség,
legmélyig önszerű.
Vitathatatlan lét ő,
sikeres mű a hagyma,
a nagyobbnak a kisebb,
csökkenő a tartalma;
elsőben második, majd
harmadik, negyedik van,
centripetális kvintett,
kórusba álló visszhang.
A hagymánál ékesebb hast
nem látott a világ.
Ön-dicsőségére körül-
glóriázza magát.
Bennünk: idegek, nyálkák,
zsírok és rejtelmesség,
s nekünk nem adatott meg
a hülye tökéletesség.
118. oldal




Vágjunk vékony szeletekre 3 fej hagymát, és olívaolajon 3 evőkanál balzsamecet hozzáadásával „olvasszuk” szép lassú tűzön. Amikor a serpenyőben a hagyma már karamellszínű és puha, ízesítsük majoránnával, sóval és borssal. Grillezzünk vagy süssünk meg két nagy kolbászt (mi a helyi, köménymagos, sertéshúsból készült kolbászt használjuk), majd vágjuk fel. Reszeljünk egy csészényi mozzarellát vagy parmezánt.
154. oldal




Thüótész búcsúajándékul villámcsapás elleni varázsszert adott Iászónnak: ravasz keverék volt ez, mely hajból, hagymából és heringmájból készült.
254. oldal (Európa, 1976)




Mesterházy Mónika: A szamárról
(Dragomán Gyurinak)
Kelkáposzta egyszer a SZAMÁR magában:
„Retek egy kis grépfrút, talán torma, hagyma,
ha kedvem van krumpli, ott répa elcitrom,
ha ribizli vágyom, nem lesz olyan gomba.”
S ahogy ott ananász, s már gesztenye éppen,
odaeper hozzá egy spárga rizscsicsó,
elébe karfiol, s búza, de nagy zeller:
„Egres fel az árpa! Saláta a dió!”
„Vackor gyökér erre, pöszméte rizs SZAMÁR,
Füge el a póré!” Így mandula bodza.
„Az én petrezselyem datolya ne lencse!
Most narancs, ahogy birs, vagy meggy a szamóca.”
A kökény rizscsicsó padlizsán elszeder.
Mákalma csak az, hogy a zab gyorsan ringló.
„Vajbab, most mit retek?” Dinnye is, málna is.
„Brokkoli cseresznye, ha mandarin mangó.”
Hanem a SZAMARAT a borsó áfonya.
Nem datolya semmi, mégsem szilva krumpli.
„Hogy barack a körte!” Semmi cékla többé.
Azóta ananász a SZAMÁR ribizli.
100. oldal · Mesterházi Mónika