!

hadsereg fogalom

Eric Knight: Légy hű magadhoz
Ken Follett: Az idők végezetéig
Stephen Crane: A bátorság vörös kokárdája
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Niccolò Machiavelli: A fejedelem
Philip J. Corso – William J. Birnes: A roswelli titok
Immanuel Kant: Az örök béke
Caius Sallustius Crispus: C. Sallustius Crispus összes művei
Konfuciusz: Beszélgetések és mondások
James Luceno: Darth Plagueis
Patricia Barr – Adam Bray – Daniel Wallace – Ryder Windham: Star Wars – Minden ami Star Wars
Caius Sallustius Crispus: C. C. Sallustius' épen maradt minden munkái
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Ljudmila Ulickaja: Jákob lajtorjája
!

A hadsereg tágabb értelemben az államok, szervezetek által, saját érdekérvényesítés támogatására létrehozott fegyveres erő összefoglaló neve.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hadsereg


Idézetek

>!
Saille P

A Galaktikus Szenátus számos jedi lovagot soroz be parancsnoknak a gyorsan megalakított. Köztársaság Nagy Hadseregébe. Jedi tábornokként Obi-van és tanítványa, Anakin Skywalker számos ütközetben vesznek részt a Konföderáció ellen. Miközben Anakin a jobb vadászpilóta, Obi-van diplomataképességei, különösen az, hogy képes megelőzni és megakadályozni háborúk kitörését, nagy hírnevet szereznek neki. Sokan csak úgy hívják, a „Közvetítő”.

20. oldal

>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– A főkancellár támogatja, hogy minden rendszernek álljon rendelkezésére egy-egy paramilitáris alakulat? Ha igen, akkor miért ne hozhatnánk létre egy pángalaktikus hadsereget?
Palpatine kéjes kárörömmel mosolygott. Valorum csak azt kapta, amit megérdemelt. A Stark Hipertéri Háború alatt valóban felmutatott némi tehetséget, de a megválasztását inkább a felmenőinek köszönhette, akik között három főkancellár is akadt, valamint az alkuknak, amelyeket befolyásos családokkal kötött, például a Kalpanával és a Tarkinnal. Sokan tudták róla, hogy rajong a Jedikért, azt már kevesebben, hogy micsoda egy képmutató alak – a családja vagyona a Kereskedelmi Szövetséggel kötött jól jövedelmező szerződéseken alapult.
A hét évvel korábban történt megválasztása egyike volt azoknak a jeleknek, amelyeket Darth Plagueis várt – hogy egy Valorum visszatérjen a hatalomba. Röviddel ezután Plagueis jelentős áttörést ért el a midikloriánok manipulációjának területén, és ezt az áttörést a „galaktonikus” szóval jellemezte. Mindketten gyanították, hogy a Jedik is érzékelték, még a mégoly messze levő Coruscanton is.

326. oldal

>!
Saille P

– Kevés javaslat vetekszik a köztársasági hadsereg felállításának fontosságával – jegyezte meg Plo Koon Jedi-mester. Magas, testes kel-doriani volt, feje redőzött és fodros volt oldalt, akár egy kislány göndör haja, sötét, mélyen ülő szeme alatt fekete maszk takarta arca alsó részét. – A szenátorok aggódnak és félnek, és úgy vélem, egyetlen szavazás sem volt még olyan fontos, mint ez, mely előttük áll.

Kapcsolódó szócikkek: Galaktikus Köztársaság · hadsereg · Jedi mester · Plo Koon
>!
tmezo P

– (…) ő az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának legjobb kiképzőtisztje, egy hadsereg vezetéséhez ez azonban még kevés. Egy művelt parancsnokot szeretett volna, aki éles helyzetekben is képes hideg fejjel gondolkodni; aki tisztában van a történelem nagy háborúival, és az összegyűjtött tudását egy krízishelyzetben is alkalmazni tudja. Ez egyedül téged jelenthet, John.

Kapcsolódó szócikkek: Dan Hunt · háború · hadsereg · John Matherson · történelem · Washington Parker
>!
Sli SP

Ce-lu megkérdezte: „Ha a mester három hadsereget* vezetne, kit venne maga mellé?" A mester így felelt: „Aki puszta kézzel megtámadna egy tigrist, aki csónak nélkül átkelne a folyón, aki meghalna minden sajnálkozás nélkül, azt nem venném magam mellé. Olyan ember kellene nekem, aki körültekintően megvizsgálja a dolgokat, aki (előbb) jó tervet készít és azt valósítja meg."

* Három hadsereg – valójában egy hadsereg három része: az elővéd, a zöm és az utóvéd.

49-50. oldal, VII. fejezet (Szukits, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: hadsereg · terv
>!
vikcs P

– A hadsereg leginkább arra jó, hogy az ember megölesse magát.

76. oldal, 6. fejezet - Világot látni

Kapcsolódó szócikkek: hadsereg · Paul Austin Kimball
>!
Carmilla 

     – Nos, Caspar – kezdte lassan –, az a véleményem, hogy a hadsereg már annyi golfszakértőt, teniszbajnokot, előtáncost, zongorahangolót és billiárdmarkőrt kapott tisztnek, amennyi csak kell neki. Ha viszont közkatona volnál…

306. oldal, A második nemzedék (Zrínyi, 1987)

Kapcsolódó szócikkek: hadsereg
>!
Sli SP

Mert ha te magad kényelemben élsz, a sereget pedig kemény büntetésekkel sanyargatod, akkor uruk vagy, nem hadvezérük.

124. oldal, Jugurtha háborúja (Magyar Helikon, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Caius Marius · hadsereg
1 hozzászólás
>!
Sli SP

Kényünkre tartani magunkat, sergeket sanyarúan, ha ki ezt teszi, az nem Vezér: az Úr.

160. oldal, Jugurtha (Históriaantik, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: Caius Marius · hadsereg
1 hozzászólás
>!
winnetou1357 P

(…) mert elképzelhetetlen, hogy jó törvényeket találjunk ott, ahol nincs jó haderő, ahol pedig jó a hadsereg, szükségszerűen a törvények is jók

XII. Hányféle hadsereg van; valamint a zsoldoskatonákról

Kapcsolódó szócikkek: hadsereg · törvény
2 hozzászólás