!

Hadley Richardson személy

Naomi Wood: Mrs. Hemingway
!

Elizabeth Hadley Richardson
(St. Louis, Missouri, 1891. november 9. – Lakeland, Florida, 1979. január 22.)

Ernest Hemingway első felesége, akivel 1921-ben házasodtak össze, és eleinte nagyon boldogan éltek. A fiatal lányt, aki egyébként évekkel volt idősebb Hemingwaynél, még az sem zavarta, hogy az író már ekkor erősen ivott, sőt, ha úgy adódott, ő is ivott vele. A visszahúzódó, ám kissé bohém nő az esküvőjükre is vizes hajjal, lihegve érkezett az utolsó percben, mert éppen úszni támadt kedve a közeli tóban. A pár eleinte idillien élt, Párizsba költöztek, kisfiuk született, de Hemingway meggondolatlan döntése mindent megváltoztatott. Felmondott munkahelyén, és független íróként próbált érvényesülni, kevés sikerrel. Annyira elszegényedtek, hogy volt olyan eset, amikor galambot voltak kénytelenek fogni maguknak ebédre a Luxembourg-kertben.
1924-ben váratlan fordulatot vett az író élete, ugyanis először kapott szerződést egy novelláskötetre. Az eseményt nagy partyval ünnepelte meg, vesztére. A meghívott vendégek között volt ugyanis Pauline Pfeiffer is, a Vogue című lap újságírója. A nő azonnal elhatározta, hogy megszerzi magának a férfit. Ennek érdekében cselt eszelt ki, és elválaszthatatlan barátnője lett a gyanútlan Hadleynek, aki még közös nyaralásukra is meghívta a nőt, nem számítva arra, hogy ekkor már ő maga lesz a nem kívánatos harmadik személy az utazáson. Hemingway hat év után elvált Hadleytől, bár ezt a lépését élete végéig bánta. Hadley az ő számára hibátlan volt, és mindig arra emlékeztette, hogy életében vele volt a legboldogabb.
(Forrás: http://www.nlcafe.hu/sztarok/20140523/az-oreg-halasz-es…)

Hadley nem sokkal a válása után Párizsban találkozott Paul Mowrerrel, a Chicago Daily News újságírójával, akivel 1933-ban össze is házasodott. Nem sokkal később visszaköltöztek az USA-ba, Chacago környékére.
(Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Hadley_Richardson)

Róla szól Paula Mclain A párizsi feleség című könyve.

!

Hadley és Ernest Hemingway esküvője

!

Hadley és Ernest Hemingway

!

Hadley és Ernest a kis Jackkel, akit csak Bumbynak szólítottak


Idézetek

>!
Nikkincs

Mary többször is elképzelte, hogyan kellene alakulnia az életük történetének: úgy gondolta, mindannyian túlélik majd Ernestet – és Ernest maga is sokáig fog élni. Végül mindannyian kibékülnek, s önmagukként sorakoznak fel: Hadley Richardsonként, Pauline Pfeifferként, Martha Gellhornként és végül ő maga, Mary Welshként.
Furcsa egy család, az tény, igencsak szokatlan nővérek.

269. oldal

Hirdetés