!

gyűszűvirág növény

Agatha Christie: Egy marék rozs
Oscar Wilde: A boldog herceg
Diana Gabaldon: Az idegen
Papp János: „Aki dudás akar lenni…”
Bihariné Krekó Ilona (szerk.): Környezeti nevelés az erdőben

Idézetek

>!
krlany I+SMP

Volt például egy digitalis-mérgezéses esetünk. Kiderült, hogy tévedésből gyűszűvirág levele került a konyhára, torma helyett.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűszűvirág · torma
7 hozzászólás
>!
Lahara ISP

A konyhakert, a gyógy- és fűszernövények értékes kincsestára egy belső udvarban húzódott meg, ami elég nagy volt ahhoz, hogy beengedje a napfényt, de védte a zsengéket a tavaszi szelektől, és saját kútja volt. Nyugat felől rozmaringbokrok határolták, az északi végét pedig egy sor disznóparéj jelezte, a keletit maga a kastély, ami további védelmet nyújtott az időjárás viszontagságai ellen. Felismertem a zöld tüskékben a kései krókuszt és a puha levelű francia sóskát, amint épp elődugják a fejüket a földből. Mrs. Fitz megmutatta a gyűszűvirágot, a porcsint és a kakastaréjt, pár általam ismeretlen növénnyel együtt.

Kapcsolódó szócikkek: disznóparéj · gyűszűvirág · kakastaréj · krókusz · porcsin · rozmaring
>!
Sippancs P

Virít a piros mécsvirág, a gyűszűvirág, a szívvirág. Érik a földiszeder; meg-megvámolom. Leülni nem lehet; minden vizes. A réteket földszülte kövekből rakott kerítések szabdalják. Marhacsordák, juhnyájak legelik a dús, csodazöld füvet.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűszűvirág · mécsvirág · szívvirág
Hirdetés
>!
Szávitrí SP

És virágok is vannak az erdőben, ha nem is olyan pompásak talán, mint a kerti virágok, de annál édesebben illatozók; a jácint kora tavasszal hullámzó bíborával elborítja a hűs völgyeket és a pázsitos dombokat; a sárga kankalin apró csomókban fészkel a tölgyek bütykös gyökerei között; fényes boglárka is nő ott, kék veronikafű, lila és arany liliom. Szürke barka himbálódzik a mogyoróbokrokon, s a gyűszűvirág lehajtja fejét pettyes kamrácskái s a bennük vadászó méhek terhe alatt. A gesztenyefa fehér csillagos tornyocskákat ringat, s a galagonya a Szépség sápadt holdjait.

109. oldal - Az infánsnő születésnapja (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: boglárka · galagonya · gesztenye · gyűszűvirág · jácint · kankalin · liliom · veronikafű
>!
Carmilla 

    A piros gyűszűvirág levelei által okozott mérgezéskor a digitálisz-glikozidok hatására a szívverések száma fokozatosan csökken, végül a szív görcsösen összehúzódik és megáll.

90. oldal, A kirándulások legfontosabb egészségügyi kérdései (Öko-Fórum Alapítvány, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: gyűszűvirág · mérgezés
4 hozzászólás