!

gyűlés fogalom

Ken Follett: Az idők végezetéig
Tracy Chevalier: Hulló angyalok
Joanne Harris: Urak és játékosok
William Golding: A Legyek Ura
Oriana Fallaci: Ha meghal a Nap
William S. Burroughs: Meztelen ebéd
Daniel Goleman: Társas intelligencia
Jung Chang: Vadhattyúk
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Galgóczi Erzsébet: Vidravas
Iulius Caesar: Iulius Caesar feljegyzései
Stefan Zeidenitz – Ben Barkow: Miért nem bírjuk a németeket?
Maggie Stiefvater: Linger – Várunk
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Jacques Lusseyran: Az élet ma kezdődik
Jerry Mintz: Szabadság és demokrácia az oktatásban

Idézetek

>!
Morpheus

Az irokéz rendszer révén a szavazás eredményével elégedetlenek esélyt kapnak, hogy elmondják, mi bántja őket, és előhozhatják a probléma eddig elhanyagolt oldalát. Ezen a módon gyakran jutottunk olyan döntésekre, amire az első körben senki nem gondolt. Így érvényesül a gyűlés nagyszerű ereje, és így lesz ez az interakciós folyamat „több, mint a részeinek összege”.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés · gyűlés · irokéz · szavazás
>!
Morpheus

A gyűlések elé rengeteg valós élethelyzet került, és sok egyéb mellett a gyerekeknek változatos szókincset kellett kifejleszteniük ahhoz, hogy megértessék magukat és megértsék azt, amit a többiek mondanak. Emellett erősödött a logikai készségük, és képesek lettek felmérni bizonyos dolgok előre látható következményeit.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyerek · gyűlés · logika · szókincs
>!
daniagi 

Ez talán sehol nincs a világon, csak a magyaroknál: Győrött mellém ül egy vadidegen ember a vonaton, és Komáromnál már tudom, miben halt meg az öreganyja. Miféle nemzeti karaktervonás ez? Az ezeréves kereszténység, a gyónás rendszere szoktatta rá az embereket a vallomásra? Vagy mert senki nem hallgatja meg őket? A gyűlésen, a munkahelyen hazudni kell, otthon meg hallgatni? Vagy mindent, a legjelentéktelenebbnek látszó ügyet is teljes személyiségünkkel éljük át, és személyiségünk nagyobbik részét teszik ki az érzelmek és kisebbik részét a józan gondolkodás? Az indulat, mint egy hatalmas mágnes, magához rántja negatív tapasztalatainkat, fájdalmainkat, szégyeneinket, s ha egy másik emberben, sorstársban a leghalványabb biztatásra lel, átzúdítja rá, mint egy erősebb mágneses pólusra?…

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
>!
megan29

Az érzelmi fertőzés átszűrődik bármilyen összehangolt embercsoporton. Nézzünk egy fontos döntéshozatalra vonatkozó kísérletet, amelynek során egy csoportnak döntenie az évvégi pénzjutalékok elosztásáról kell döntenie! A döntéshozók mindegyike igyekezett egyik-másik beosztottnak nagyobb összeget kiharcolni úgy, hogy azért mindenki viszonylag jól járjon. Az egymással ütköző szempontok feszültségbe torkoltak, a gyűlés végére mindenki rettentő ideges lett. Egy hasonló céllal összeült másik csoport viszont jó érzéssel állt fel a megbeszélés eredményeképpen. A két értekezlet üzleti megbeszélések szimulációjaként ma már klasszikus példája a Yale Egyetemen végzett vizsgálatnak, amelyben önkéntes alanyok jutalomosztó csoportokat alkotnak. Abba senkit nem avattak be, hogy minkét csoport egyik tagja gyakorló színész, akinek titkos szerepe az volt, hogy az egyik csoportban szálljon szembe a többiek érveivel, a másik csoportban pedig támogassa társai elképzelését.
Bármelyik irányba is hajlottak érzelmei, a többiek követték; a csoport tagjai szemmel láthatóan az ő hangulatát tették magukévá, akár lehangoltnak, akár jókedvűnek mutatkozott.
De a csoportban látszólag senki sem volt tudatában hangulatváltozása okának. Egyszerűen öntudatlanul sodródtak együtt a változó hangulattal.

68

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
>!
FruzsinaRacz

… Anderton-Pullitt, az okos, társtalan, esetlen fiú, akinek rengeteg allergiája van, köztük – ha hihetünk neki – egy olyan különös asztma, ami miatt felmentést kapott matekból, franciából, testnevelésből, hétfői házi feladatból, a kollégiumi értekezletek, gyűlések és istentisztelet alól.

54. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
>!
Dora P

Sosem látni olyat, hogy pár német csak úgy kóborol a parkban, hogy süttesse magát a nyári nap utolsó sugaraival. A szabadidő ennek a népnek Tökéletesedési Lehetőség, úgyhogy hétfő reggelenként számíthatunk rá, hogy részletes beszámolókat kell végighallgatnunk arról, hogy ment az ó-izlandi a nyelvórákon, vagy mi minden történt az 'Autóműszerészek az Édesanyákért' elnevezésű segélycsoport hétvégi gyűlésén.

39. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
Hirdetés
>!
sztimi53 P

A tömeg méltatlankodva morgott apámra, de néhányan kuncogásukat igyekeztek elfojtani. Aztán leszedték a könyveket a polcról, és a magukkal hozott hatalmas jutazsákokba dobálták őket. Amikor megteltek a zsákok, levitték őket a lépcsőn, és közölték apámmal, hogy másnap az ellene szervezett bírálati gyűlés záróaktusaként elégetik őket a hivatal udvarán. Kötelezték, hogy ő is nézze a máglyát, mert így „tanul a leckéből”. Addig, mondták, neki magának kell elégetnie az itthon maradt könyveket.
Amikor aznap délután hazajöttem, apámat a konyhában találtam. Tüzet gyűjtött a nagy betonmosogatóban, és egymás után dobta a könyveit a lángokba.
Ekkor láttam életemben először sírni apámat. Gyötrődő, szaggatott, vad zokogás volt, egy olyan férfi zokogása, aki sosem szokott könnyeket ontani. Időként, a zokogás feltörő rohamaikor a padlót rugdosta és a falba verte a fejét.
Annyira megijedtem, hogy egy ideig moccanni sem mertem, hogy vigasztalni próbáljam. Végül átkaroltam hátulról, és kapaszkodtam bele, de semmit sem tudtam mondani. Ő sem szólt egy szót sem. Addig minden fillérét könyvekre költötte. A könyvei jelentették az életét. A nyilvános égetés után láttam, hogy valami megbomlott benne.

378-379. oldal, Európa, 2006.

Jung Chang: Vadhattyúk Kína három lánya

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
4 hozzászólás
>!
jmolnar

Nem azt mondom, hogy és magam „jó közönség” vagyok: a közönség önmagában jó. Egyedüli kivétel, amit ismerek, a politikai gyűlés. Ez valójában inkább hasonlít kakasviadalra, mint beszédre.

62. oldal

Jacques Lusseyran: Az élet ma kezdődik Egy vak emlékei és találkozásai

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
>!
egy_ember

Először azon vitatkoztak, hogy „forradalmi bizottság” vagy „forradalmi bizottmány” legyen-e a nevük. Elvoltak ezzel másfél órát, miközben sürgősen műteni kellett volna, de mindenki a gyűlésen hablatyolt. Akik a „bizottmány” mellett érveltek, a magyar hagyományok és 1848 eszméinek megtagadóiként, labancokként és árulókként aposztrofálták azokat, akik a „bizottság” mellett foglaltak állást, és akiket pontosan úgy szavaztak be a testületbe, mint amazokat. Aztán arról folyt a szócséplés, hogy minden sebesültet ellássanak-e, vagy csak a magyarokat, és azok közül is csak az igazolt felkelőket-e, és hogyan is kell igazolni, hogy valaki felkelő, elég-e két tanú, vagy kérjenek írásos igazolást, és ha igen, milyet és kitől.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés
12 hozzászólás
>!
Szédültnapraforgó

Bármilyen lármával is távozik az ellenzék egy politikai gyűlésről, ez nem gátolja meg abban, hogy ne ebédeljen együtt ellenfeleivel, közös asztalnál.

325. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gyűlés