Gwynplaine személy

James Ellroy: Fekete Dália
Victor Hugo: A nevető ember
!

Gwynplaine 2O12

!

by Ray Santoleri

!

Gwynplaine

!

(~tumblr)


Idézetek

Lunemorte P>!

Megelégedtek egymással, s önmagukon kívül nem gondoltak semmire. Boldogság volt, ha beszélgettek egymással, gyönyörűség, ha közeledtek egymáshoz.

231. oldal K.u.K. Kiadó, 2010

Kapcsolódó szócikkek: Gwynplaine
pável>!

– Tudja, azután, hogy akkor először beszéltünk róla, utánanéztem a történetének. Elkezdtem megszabadulni Eldridge egy csomó holmijától, és arra gondoltam, hogy odaadom valami jótékony célra. De ahhoz túl értékes, hogy csak úgy elajándékozzam. Frederick Yannantuono eredeti festménye, és egy régi, klasszikus regény ihlette, A nevető ember, Victor Hugótól. Arról szól, hogy… Volt ott egy példány A nevető emberből a kunyhóban, ahol Betty Shortot meggyilkolták. Annyira bezsongtam, hogy alig hallottam, mit beszél Jane. – …a spanyolok egy csoportja, még valamikor a 15–16. században. Úgy hívták őket, hogy Comprachios, és gyerekeket raboltak el és kínoztak meg, megcsonkították őket, aztán eladták őket az arisztokratáknak udvari bolondnak. Hát nem rettenetes? A bohóc a festményen a regény főhőse, Gwynplain. Gyerekkorában egyik fülétől a másikig felvágták a száját. Bucky, jól van? EGYIK FÜLÉTŐL A MÁSIKIG FELVÁGTÁK A SZÁJÁT.

34. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Gwynplaine
pável>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Elizabeth Short megpróbált elmenekülni. Ramona leütötte őt, és megparancsolta Georgie-nak, hogy vetkőztesse le, peckelje ki a száját, és kötözze a matrachoz. Azt ígérte neki, hogy megkapja a lány testrészeit, és így örökre az övé lehet. Elővette A nevető embert, és felolvasott neki belőle, miközben néha a széttárt végtagokkal fekvő lányra pillantott. Aztán összevágta és megégette és megverte a lányt, és mindezt leírta abba a füzetbe, amit mindig magánál hordott, miközben a lány eszméletlen volt a fájdalomtól. Georgie végignézte, és együtt kántálta vele a Comprachicók indulóit. Két teljes nap után Ramona felvágta Elizabeth Short arcát az egyik fülétől a másikig, mint Gwynplainnek, hogy halála után már ne kelljen gyűlölnie őt. Georgie kettévágta a testet, kimosta a két különálló részt a kunyhó melletti patakban, és berakta Ramona kocsijába. Késő éjjel elhajtottak a Norton és a 39. utca sarkára – ahhoz a telekhez, melyet Georgie tartott rendben a város megbízásából. Otthagyták Elizabeth Shortot, hogy Fekete Dália váljék belőle, aztán Ramona visszavitte Georgie-t a teherautójához, ő pedig visszatért Emmetthez és Madeleine-hez, és kijelentette, hamarosan értesülni fognak róla, hogy merre járt, és végre tiszteletben fogják tartani az akaratát. Megtisztulási aktusként eladta a Gwynplain-festményt az utcában lakó, olcsó vételeket kedvelő, műimádó Eldridge Chambersnek – és még keresett is az üzleten. Aztán napok és hetek teltek el rettegésben, hogy Martha rájön, és gyűlölni fogja őt – és egyre több kodeint és laudánumot és altatót szedett, hogy elfeledhesse az egészet.

Kapcsolódó szócikkek: Gwynplaine