!

görögdinnye növény

Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások
W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája
Kádas Lajos: Gyümölcsök
Seung Sahn: A zen iránytűje
Mahmut Makal: Allah árnyékában
Charles Martin: Egy új élet reménye

Idézetek

>!
Jeffi P

A zennek nagyon egyszerű és közvetlen a tanítási stílusa. A zen azt jelenti, hogy ha meg akarod érteni, mi a görögdinnye, akkor kezedbe veszel egy görögdinnyét, fogsz egy kést, és felvágod vele. Ezután szádba veszel egy darabot – hamm! Tiéd tapasztalás. Se szavak, se beszéd, se könyvek, se tanulás nem juttathatnak el erre a pontra. Még ha száz könyvet olvasnál is a görögdinnyéről, és száz előadást hallgatnál meg róla, nem tanítanának annyit, mint egyetlen harapás.

31. oldal - A Buddhizmus

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye · zen
>!
Röfipingvin MP

Magyarországon Heves megye a görögdinnye igazi „hazája”.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye · Heves Megye
1 hozzászólás
>!
Zizzer

Megvizsgáltam, mit esznek a tanítványaim otthon. […] November 9. A második osztályt kérdezem. Az osztály harmincegy tanulója közül huszonegy éhesen jött az iskolába, semmit sem evett otthon. Tízen száraz kenyeret ettek. November 11-én délután mind a harmincegy gyerek evett kenyeret és görögdinnyét (de a dinnye éretlen volt).
A második vizsgálat alkalmával, január 21-én délután négy gyerek csupán levest kapott otthon, hatan bulgur piláfot, tizenhatan vízbe áztatott kenyeret, öten felmelegített piláfot, további öten pekmezt, heten sírva kérdezték, hogy mit kapnak enni, és száraz kenyeret adtak nekik, tizenegyen hagymát és kenyeret ebédeltek. Ketten nem találták otthon anyjukat, és éhesen jöttek vissza.
Megérkezik a tavasz. Nincs mit enni a kenyér mellé. Még liszt is alig akad. Most csaknem mindenki piláfot és dzsadzsikot eszik reggel, dzsadzsikot és kenyeret délben és dzsadzsikot piláffal este! Akiknek nincs lisztjük, pusztán dzsadzsikot tudnak fogyasztani.
Április 1-jén reggel tizenkét gyerek érkezik üres gyomorral az iskolába; tizenegyen száraz kenyeret ettek, heten dzsadzsikos piláfot. Egy tanuló hiányzik. Délután harmincan vannak jelen, mindnyájan dzsadzsikot és kenyeret ettek.
Amikor dzsadzsikról beszélek, ne gondoljanak valamiféle étvágygerjesztő joghurtos salátára. Hol találnánk ilyesmit? Számunkra a dzsadzsik ehető füvek és magok egyvelegét jelenti.

169-170. oldal

Mahmut Makal: Allah árnyékában Egy anatóliai tanító feljegyzései

Kapcsolódó szócikkek: éhínség · görögdinnye · kenyér
23 hozzászólás
>!
R

Tiszadobon a közönséges ebéd kiadós előétellel kezdődött, sajtos suofflé vagy rákmajonéz, majd tiszai hal következett, pompás, friss, nyílt tűzön ropogósra sütött kecsege; utána jött a fő fogás, rendszerint marhasült, borjú vagy kacsa három-négy különböző körettel és főzelékkel; a negyedik fogás külön zöldség volt, esetleg spárga; utána torta és fagylalt következett. … Utána lassan vége felé tartott az ebéd; már csak édes kukorica következett vajjal, meg sajt és száraz aprósütemény. Befejezésül pedig görögdinnye, nagyszerű, zamatos, bő levű, jégbe hűtött dinnye, s persze minden más nyári gyümölcs, ami éppen érett…

134. oldal

Baji Etelka – Csorba László: Kastélyok és mágnások Az arisztokrácia világa a századvégi Magyarországon

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye · Tiszadob
Hirdetés
>!
imma AP

Mikor mit?
Nincsenek kőbe vésett szabályok a bevezetés sorrendjéről, ám annyi bizonyos, hogy a gyakran allergiát okozó gyümölcsökkel minél később kellene megismerkednie a kicsinek.

1. Nálunk hagyományosan az alma, az őszibarack és a meggy kezdi a sort, ezeket már hat hónapos kortól adhatjuk. Kezdetnek pár napig egyszerre csak egyfélét adjunk. Aztán jöhetnek a már bevált gyümölcsökből az első keverékek.

2. Hét hónapos kortól következhet a banán, körte, narancs, citrom, paradicsom. Ha úgy látjuk, hogy a citrusfélék és a paradicsom kicsípik a baba száját vagy popsiját, várjunk még egy-két hónapot.

3. Nyolc-kilenc hónaposan jöhet a gesztenye, szilva, ringló, kajszibarack, görögdinnye, sárgadinnye, cseresznye.

4. Várjunk körülbelül másfél éves korig a kivivel, ribiszkével, szederrel, egressel, málnával, eperrel, ananásszal, mangóval.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alma · ananász · banán · citrom · cseresznye · eper · gesztenye · görögdinnye · kivi · körte · málna · mangó · meggy · narancs · őszibarack · paradicsom · ringló · sárgadinnye · szeder · szilva
10 hozzászólás
>!
Cirimo76

Az élet soha nem volt ilyen élénk és színes, mintha az Úr a szivárvány másik végét ledobta volna hozzánk. Gyapot, kukorica, szója, földimogyoró, görögdinnye emelkedett ki a rögökből hosszú sorokban, akár egy hatalmas patchworktakaró, amelynek darabjait a délkarolinai országutak mentén tekergőző kudzuval varrták össze. A régi idők emlékezete lengte be a piros bogarak hadától hemzsegő göcsörtös és terebélyes, mohával benőtt vén tölgyeket, amelyek csendes őrszemként vigyázták a megművelt földeket, ágaikat ringatva a szélben.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: görögdinnye · gyapot · kukorica · szója