!

gólyahír növény

Wass Albert: A funtineli boszorkány
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
P. L. Travers: A csudálatos Mary visszatér
Fekete István: Derengő hajnal
Axel Brauns: Cifraárnyak és denevérek
Ian Stewart: A természet számai
Széchenyi Zsigmond: Csui!…
Yliaster Daleth – Rhiannon Gwyddbwyll: A tündérek hagyatéka
Edward Albee: Drámák
Linda Acredolo – Susan Goodwyn – Doug Abrams: Babajelek
Kormos István: Kormos István versei
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Móra Ferenc: Négy apának egy leánya / Véreim
Weinrauch Katalin: Táncbahívogató
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül
1 hozzászólás

Idézetek

>!
worsi ASP

Valóban különös minta mutatkozik a virágszirmoknál. Majdnem minden virág szirmainak száma megtalálható a következő furcsa sorozatban: 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89. Például, a liliom szirmainak száma 3, a boglárkáé 5, sok szarkalábé 8, a gólyahíré 13, az őszirózsáé 21 és a legtöbb százszorszépé 34, 55 vagy 89. Nem találunk semmilyen más számot ilyen gyakorisággal. Ezekhez a számokhoz meghatározott minta rendelhető, és némi keresgélés után rájövünk: minden szám az előző kettő összege. Például 3+5=8, 5+8=13 stb. Ugyanezeket a számokat találjuk, ha megszámoljuk a napraforgó spirális minta szerint sorjázó magvait.

13. oldal (2. fejezet (A természet rendje))

Ian Stewart: A természet számai A matematikai képzelet irreális realitása

Kapcsolódó szócikkek: boglárka · gólyahír · liliom · napraforgó · őszirózsa · szarkaláb · százszorszép · virág
>!
Lobo P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Mert olyan helyen éltünk, ahol az emberek éjszakára égve hagyták a teraszon a lámpát, és nem mosolyogtak rá az idegenekre. Mert amikor kitettek néhány követ a gólyahír közé a virágágyásba, a tavaszi fagyok sosem károsították meg a fáikat, és az ő kertjük lett a legszebb. És leginkább azért, mert itt az éjszakák az árnyakról és az eltűnt gyerekekről meséltek, de az itt lakók soha még csak nem is beszéltek róluk.

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír
>!
Algernon +SP

Néhány virág neve gyászjelentéseket idéz: harangláb, mécsvirág, árvácska, nefelejcs. Másokat mintha Shakespeare-mesék tündéreiről kereszteltek volna el: gyöngyvessző, gólyahír, csillagfüst, cickafark. Az az apró, édes illatú szarvaskerep. Vagy a bűbájdió…

157. oldal

5 hozzászólás
>!
Amrita I

A balkáni szlávoknál a szerelmes lány az áhított férfi lábnyomaiból kiásott földdel megtöltött egy virágcserepet, majd gólyahírt ültetett bele. Azt tartották, hogy amikor a növény virágozni kezd, a szerelem is beteljesedik.

186. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír
>!
Miamona

De haladt a tavasz is közben.
Felpattantak a bükkök rügyei, s frissen mosott zöldjét megszellőztette a fiatal lomb. A Marosból tömött csapatokban vándorolt fölfele a lepényhal, s amerre elívott, zöldek voltak már mind az égerek. A partokon sárgán virágzott a gólyahír, s a tisztások füvét lila kikerics lepte. Szemközt, az Urszu torka fölött magányos nyírfa állott. Szívósan kapaszkodott a sziklába, kissé előrehajolt, mintha a vízesést nézte volna. Ez a nyírfa egy idő óta különös muzsikát tudott. Ha megindult Görgény felől a déli szél, az a langyos eső és napszagú szél: úgy zsongtak az ágai, mintha láthatatlan hárfa húrjai feszültek volna köztük. Vékony törzse fehéren hajladozott, akárha valami furcsa táncba kezdett volna ott a sziklán, valami titokzatos, pogány tavaszi táncba. Könnyű zöld selyemingét meglengette a szél a tánc ritmusában. Volt valami sejtelmes abban, ahogy ott állt a sziklán és táncolt. Különösen késő délután, mikor a szél megerősödött, s az árnyékok visszanyúltak a völgyön, és az Urszu üverei már sötétfeketén az estére vártak. Rigók rikoltoztak vidáman a fenyők alatt, s néhány császármadár kiült a sziklákra búcsúzkodni a fénytől.

96. oldal, Az urszubeli leány

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír · kikerics · nyírfa · rigó
>!
kékcseresznye

Ágborisrét

Háromszék, Csík fölött, szivárvány havasáról
egy álmos rét repül: gyöngytollú zöld madár,
fák ködkucsmái közt szárnyával telleget,
karéjosan bukik s az Olt mellé leszáll.

Ha rétnek születik az ember lánya, rét lesz,
Ágborisrét marad világvégezetig,
eső, szél sorsosa, gólyahír, kikerics
édes szülője, ki virágot vétkezik.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír · kikerics
Hirdetés
>!
eduscho89

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Az egyik sarokban egész nyáj fából faragott barika állt, a gyapjukon még meg sem száradt a festék. A másik sarokban kicsi, merev favirágok zsúfolódtak – sárga gólyahír, kék ibolya, zöld-fehér hóvirág. Mind csak úgy ragyogott és láthatóan ragadt, mintha épp most festették volna őket.

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír · hóvirág · ibolya
>!
Lunemorte MP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Ember! – kiáltotta rémülten az erdei Mátyás, és a mi kis Mátyásunk is ijedten szárnyalt utána.
Surrogott mellettük a tavaszi levegő, sárgán virágzott alattuk a gólyahír, aztán régi ismerős hangon suttogni kezdett az erdő.

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír
>!
Kek P

Kárpátoknak bérce alatt, folyik egy kis hegyipatak. Gyors folyású, tiszta vizű, partja mentén selymes a fű. Vadvirágos réten fut át, gólyahír kiséri útját, s ha megunta már kisérni, megáll magát nézegetni a patak fényes tükrében, szép fényes napsütésben. A hegy, patak bővizű, iható, hűs és jóízű, erdő népe jól ismeri, vizéhez járnak mind inni.
     Ni, ott épp egy szarvas iszik, amott meg egy borz időzik, lejjebb a ravaszdi róka vár, hogy ő kerüljön sorra már.

47. oldal, Az engedetlen nyuszigyerek

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír · róka · szarvas
>!
Szuszusz

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Martha: Jól van, angyalom… befogtad? (A többiekhez) George úgy beleragadt a történelem-tanszékbe, mint egy mocsárba. Ő a mocsári gólyahír a történelem-tanszéken. Mocsári gólyahír… A láp virága… Posványpeti.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gólyahír