giccs fogalom

Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Philip Roth: A megszabadított Zuckerman
Pedro Juan Gutiérrez: Havanna királya
Abraham Antoine Moles: A giccs, a boldogság művészete
Gillo Dorfles: A giccs
Bodor Ádám: A börtön szaga
Anthony Giddens: Elszabadult világ
Lányi András: Az írástudók áru(vá vá)lása
Szatyor Győző: Faművesség
Zinovij Jurjev: Suhanó álmok
Thomas Bernhard: Régi mesterek
N. M. Kejzerov: A fogyasztói szemlélet kórtana
Havasréti József: Szerb Antal
Bartis Attila: A vége
Száraz Miklós György: Apám darabokban
Németh Gábor: Ez nem munka

Idézetek

Kuszma P>!

A tömegkultúra szükségképpen művészetellenes. A művészetek olyan kivonatát állítja elő, amelyet a befogadó rövid úton – azaz az esztétikai befogadással járó szellemi aktivitás mellőzésével – élvezhet.
Mikor az ilyen céllal létrehozott termék műalkotás gyanánt szerepel, és az arisztrokratikusnak bélyegzett elitkultúra helyébe kíván lépni, vagy éppen az elitkultúra elavult, kiüresedett formáit, másodlagos produktumait terjesztik, mint szolid és időtálló, úgynevezett klasszikus műveltséget, létrejön a midcult világa, az „igényes” nyárspolgár pótkultúrája: a giccs.

16-17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
11 hozzászólás
robinson P>!

A giccs egyszerűen hazugság. Elfelejteni az élet nehezét. Rózsaszín habnak látni a világot. Ez a giccs.

396. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
1 hozzászólás
Kkatja P>!

Aztán a Dózsa György úton hazafele Apám elmagyarázta, hogy a giccs a művészet ellentéte. A buták művészete. Az összes naplemente, meg patakból ivó őzike hazugság. Nem szó szerint hazugság, hiszen naplemente is van, az őzek is isznak. Művészetként hazugság. Mert az örök idill illúzióját akarják kelteni. Mintha az életben nem lenne ugyanúgy jelen a rossz, mint a jó, a csúf, mint a szép. Dürer már tizennégy évesen olyan rajzot készített az anyjáról, amilyet kevesen. És nemcsak azért, mert kiváló rajztudása volt, hanem mert az édesanyját a csúnyaságával együtt volt bátorsága megmutatni. Készíthetett volna olyan rajzot, amelyik azt sugallja, hogy az anyja boldog és gyönyörű, sőt minden öregasszony az. És az bizony giccs lenne, kisfiam. Pont az tette naggyá Dürert meg a többieket, hogy nem hazudtak. (…)
Ez a kéményseprő viszont pont úgy mosolyog, mintha egy életen át kormos kéményeket pucolni lenne a legnagyobb boldogság. A giccs egyszerűen hazugság. Elfelejteni az élet nehezét. Rózsaszín habnak látni a világot. Ez a giccs.

396. oldal (a giccs)

Kapcsolódó szócikkek: Albrecht Dürer · giccs
ritusss P>!

Mielőtt elfelejtenek bennünket, giccsé változunk. A giccs átszállóállomás a lét és a feledés között.

360. oldal (Európa, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: giccs
2 hozzászólás
robinson P>!

Aztán a Dózsa György úton hazafelé Apám elmagyarázta, hogy a giccs a művészet ellentéte. A buták művészete.

396. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
3 hozzászólás
Rita_Sándor>!

Amint felismerjük, hogy a giccs hazugság, a giccs többé nem giccs. Elveszíti autoritárius hatalmát, és ugyanolyan megható, mint minden más emberi gyengeség. Mert egyikünk sem felsőbbrendű ember, hogy tökéletesen érintetlenül hagyja a giccs. Bármennyire megvetjük is, a giccs az emberi sorshoz tartozik.

330. oldal (Európa, 1994, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: giccs
Hirdetés
Csabi P>!

Amikor St. Auby Tamás hazajött, kiment hozzá a meglehetősen tanácstalannak bizonyuló Stúdió Akárhány, és ő, viszonylagos nyugalommal a kamerába nézve, azt állította, hogy a művészet giccs. Azóta sem értem, miért nem hagyták abba azonnal az említett műsorfolyamot.

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
szigiri>!

(…) a giccs paraván, mely eltakarja a halált.

326. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
Chöpp >!

A giccs ízléstelen, ám a giccstől irtózó egyen-egyéniségek giccsessége még inkább az. Az a kölyök, aki nyolcévesen nem olvasott P. Howard légiós regényt, nem falta a filléres cowboykönyveket, az kimaradt valamiből, ám ha falta, de klasszika-filológus professzor korában nem meri bevallani, hogy falta, az a valódi élettől idegenedik el, és nem hiszem el neki, hogy megérti tudománya tárgyát, az embert.

336. oldal

Ciccnyog IP>!

Ez a különbség a giccs meg a művészet között. A giccs: az ahogy esik, úgy puffan, és csak a dohány számít. A művészet viszont megrendezett, a művészet kiagyalt, a művészet mindig csal. Ezzel lopja be magát az emberek szívébe.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: giccs
2 hozzászólás