!

gettó helyszín

Władysław Szpilman: A zongorista
Tompa Andrea: A hóhér háza
Kádár Gábor – Vági Zoltán: A végső döntés
Ram Oren: Gertruda esküje
Nádor Éva (szerk.): Csillagos házak
Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
Soros Tivadar: Túlélni

Idézetek

>!
tmezo P

A teherautó, úton a gettó felé, nyögdécselt, lassan haladt a járműkonvojban. Más zsidók, akiket kikergettek otthonaikból, ló vontatta szekereken költöztek. Szomorú, ijedt arcok, elvesztek a hideg éjszakában és a konvojban, mely minden oldalról körülvette őket. Senki sem tudta, mi vár rájuk, senki sem látta, mit hoz a jövő.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó · teherautó · zsidók, zsidóság
>!
dokijano 

Tudat alatt kezdettől fogva biztos voltam benne, hogy a németek meséi a zsidó táborok „jó munkakörülményeiről”, amelyek a deportáltakra várnak, egytől egyig hazugságok. Csak halálra számíthattak a németektől.Ennek ellenére, akárcsak a többi zsidó a gettóban, én is azzal áltattam magam, hogy hátha mégsincs így, hátha a németek most az egyszer betartják az ígéretüket.

97. oldal, 10. fejezet - Esély az életben maradásra (Európa, 2003.)

Kapcsolódó szócikkek: gettó · koncentrációs tábor · Władysław Szpilman
>!
dokijano 

Most a gettó maradék lakosait is kiirtották. Egy SS azzal dicsekedett, hogy az égő házból kiugráló zsidókra lövöldözött. Az egész gettó csupa rom és üszök.
Így akarjuk megnyerni a háborút, vadállatok? A zsidók elleni tömeggyilkosságokkal végképp elvesztettünk mindent. Semmi sem moshatja le ezt a gyalázatot, örökre átkozottak leszünk. Nem vagyunk méltók a kegyelemre. Valamennyien bűnrészesek vagyunk.

174. oldal, Részletek Wilm Hosenfeld kapitány naplójából - 1943. június 16. (Európa, 2003.)

Kapcsolódó szócikkek: gettó · Wilm Hosenfeld · Władysław Szpilman
>!
ℕnabella

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

18
Érthető, hogy a hozzá közel állók aljasságát jóval szigorúbban ítéli meg a szív, mint idegen gazemberek bűneit. Családon belül sokkal inkább restelli az ember a saját szégyenét. De egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy a varsói lengyel „sarcolók”, a koncentrációs táborok kápói, a zsidó gettórendőrség kopói, de még a Gestapo zsidó besúgói is végső soron valamennyien a német fasiszták áldozatai voltak.
19
A történet kezdetén éppen egy ilyen átkozott zsidó rendőr menti meg Szpilman életét. A végén pedig Hitler hadseregének egyik tisztje, aki a néptelen Varsó romjai között rátalált a félholt zongoristára, és… nem öli meg. Sőt Hosenfeld kapitány élelmet, dunyhát, kabátot visz neki a búvóhelyre.
Az egész úgy hangzik, mint egy hollywoodi tündérmese, pedig igaz: épp a gyűlöletes emberek egyike játssza ebben a véres történetben az angyal szerepét, aki meghozza a segítséget.

189-190. oldal

>!
Szelén P

Január 16-án érték el az első szovjet csapatok a Wesselényi utcában a gettó határát. A gettóban csak szórványosan került sor harcokra: a német katonáknak ekkor már amúgy is visszavonulási parancsuk volt. Másnapra a gettó területéről eltűntek a német csapatok, január 18-án reggel pedig a teljes pesti oldal a szovjet hadsereg birtokába került. A budai oldalon azonban csak 1945. február 13-án fejeződött be az ostrom.

23. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
>!
Szelén P

Magyarországon elegendő volt mindössze 700 hivatalnok ahhoz, hogy a »végső megoldást« beindítsa. Néhány hét alatt gettókat hoztak létre, kisajátították a zsidó vagyonokat, a zsidókat gyűjtőhelyekre, legtöbbször téglagyárakba vitték.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó · zsidók, zsidóság
Hirdetés
>!
virezma P

(…) csomagolta a fejenként hetven kilót, amennyit magával vihetett – az elmúlt negyven évben tehát a fejlődés összesen húsz kiló volt: negyvenhárom éve, amikor a kolozsvári 16 750 zsidónak kényszerlakhelyet jelölnek ki, a téglagyári gettót, 50 kilót engedélyeznek és 14 napi élelmet, tájékoztat az 1944. május 3-i újság (…)

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1944 · gettó · Kolozsvár · zsidók, zsidóság
>!
Sippancs P

Az ungvári táborokban az egészségügyi és higiéniai viszonyok katasztrofálisak voltak. Vízvezeték hiányában egy tűzoltókocsi hozott vizet. A zsidók napi fejadagja három liter volt, ebből kellett inni, fürdeni, mosni és főzni. Csatornázás és vécék hiányában a környéket elöntötte a bűz, nem volt mész a fertőtlenítéshez. A keresztény lakosság járványtól rettegett, a polgármester a belügyminiszternél kérte a zsidók elszállítását. A helyszínre érkező Endre azonban mindent rendben talált. Mindössze egy kifogása volt: kevesellte a táborokat örző csendőrök létszámát.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
>!
kitti_th P

Végül életét kockáztatva átjött a szögesdróton a német őrök között, csak hogy velem legyen a gettóban, mert úgy érezte, akkor jobbak lennének az esélyeim. Nem akarta nélkülem végigélni a háborút… úgyhogy bejött, hogy velem legyen.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
>!
Sippancs P

Az olyan szavak, mint a borzalom és szörnyűség, lassan jelentésüket vesztették, mert az emberi nyelvnek nincsenek szavai a koncentrációs táborokban és a gettókban átélt kínok leírására.

150. oldal

Soros Tivadar: Túlélni Nácivilág Magyarországon / Szibériai Robinsonok

Kapcsolódó szócikkek: gettó · koncentrációs tábor