gettó helyszín

Władysław Szpilman: A zongorista
Elie Wiesel: Az éjszaka
Bálint Tibor: Zokogó majom
Tompa Andrea: A hóhér háza
Kádár Gábor – Vági Zoltán: A végső döntés
Steve Sem-Sandberg: Azok a szegény łódźiak
Ram Oren: Gertruda esküje
Nádor Éva (szerk.): Csillagos házak
Sándor Zsuzsa: Az auschwitzi könyvelő
Wendy Holden: Túlélőnek születtünk
Soros Tivadar: Túlélni

Idézetek

Sippancs P>!

Az olyan szavak, mint a borzalom és szörnyűség, lassan jelentésüket vesztették, mert az emberi nyelvnek nincsenek szavai a koncentrációs táborokban és a gettókban átélt kínok leírására.

150. oldal

Soros Tivadar: Túlélni Nácivilág Magyarországon / Szibériai Robinsonok

Kapcsolódó szócikkek: gettó · koncentrációs tábor
Sippancs P>!

(…) a gettó nem az őt körülvevő falak, nem a szögesdrót, a gettó nem a kijárási tilalom, az éhezés vagy a járvány, hanem valami, ami beléje szorult, mint egy torkán akadt csont: lassú fuldoklás; és hogy meg kell szabadulnia attól, ami minden szuszt kiszorít belőle, különben nem tud tovább élni.

333. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
Szelén>!

Magyarországon elegendő volt mindössze 700 hivatalnok ahhoz, hogy a »végső megoldást« beindítsa. Néhány hét alatt gettókat hoztak létre, kisajátították a zsidó vagyonokat, a zsidókat gyűjtőhelyekre, legtöbbször téglagyárakba vitték.

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó · zsidók, zsidóság
Sippancs P>!

Az ungvári táborokban az egészségügyi és higiéniai viszonyok katasztrofálisak voltak. Vízvezeték hiányában egy tűzoltókocsi hozott vizet. A zsidók napi fejadagja három liter volt, ebből kellett inni, fürdeni, mosni és főzni. Csatornázás és vécék hiányában a környéket elöntötte a bűz, nem volt mész a fertőtlenítéshez. A keresztény lakosság járványtól rettegett, a polgármester a belügyminiszternél kérte a zsidók elszállítását. A helyszínre érkező Endre azonban mindent rendben talált. Mindössze egy kifogása volt: kevesellte a táborokat örző csendőrök létszámát.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
Carmilla >!

    A gettóban nem a német volt az úr, nem is a zsidó. Hanem – az önámítás.

21. oldal, I. fejezet (Láng, 1990)

Kapcsolódó szócikkek: gettó
dokijano >!

Tudat alatt kezdettől fogva biztos voltam benne, hogy a németek meséi a zsidó táborok „jó munkakörülményeiről”, amelyek a deportáltakra várnak, egytől egyig hazugságok. Csak halálra számíthattak a németektől.Ennek ellenére, akárcsak a többi zsidó a gettóban, én is azzal áltattam magam, hogy hátha mégsincs így, hátha a németek most az egyszer betartják az ígéretüket.

97. oldal, 10. fejezet - Esély az életben maradásra (Európa, 2003.)

Kapcsolódó szócikkek: gettó · koncentrációs tábor · Władysław Szpilman
dokijano >!

Most a gettó maradék lakosait is kiirtották. Egy SS azzal dicsekedett, hogy az égő házból kiugráló zsidókra lövöldözött. Az egész gettó csupa rom és üszök.
Így akarjuk megnyerni a háborút, vadállatok? A zsidók elleni tömeggyilkosságokkal végképp elvesztettünk mindent. Semmi sem moshatja le ezt a gyalázatot, örökre átkozottak leszünk. Nem vagyunk méltók a kegyelemre. Valamennyien bűnrészesek vagyunk.

174. oldal, Részletek Wilm Hosenfeld kapitány naplójából - 1943. június 16. (Európa, 2003.)

Kapcsolódó szócikkek: gettó · Wilm Hosenfeld · Władysław Szpilman
virezma P>!

(…) csomagolta a fejenként hetven kilót, amennyit magával vihetett – az elmúlt negyven évben tehát a fejlődés összesen húsz kiló volt: negyvenhárom éve, amikor a kolozsvári 16 750 zsidónak kényszerlakhelyet jelölnek ki, a téglagyári gettót, 50 kilót engedélyeznek és 14 napi élelmet, tájékoztat az 1944. május 3-i újság (…)

161. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1944 · gettó · Kolozsvár · zsidók, zsidóság
kitti_th P>!

Végül életét kockáztatva átjött a szögesdróton a német őrök között, csak hogy velem legyen a gettóban, mert úgy érezte, akkor jobbak lennének az esélyeim. Nem akarta nélkülem végigélni a háborút… úgyhogy bejött, hogy velem legyen.

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó
tmezo P>!

A teherautó, úton a gettó felé, nyögdécselt, lassan haladt a járműkonvojban. Más zsidók, akiket kikergettek otthonaikból, ló vontatta szekereken költöztek. Szomorú, ijedt arcok, elvesztek a hideg éjszakában és a konvojban, mely minden oldalról körülvette őket. Senki sem tudta, mi vár rájuk, senki sem látta, mit hoz a jövő.

185. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gettó · teherautó · zsidók, zsidóság