!

gésa szómagyarázat

Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
Tony Parsons: Apa és fia
Marjane Satrapi: Persepolis – A visszatérés
Kavabata Jaszunari: Kiotói szerelmesek
Kelecsényi László: FilmSZEXtétika

Idézetek

>!
Stone

Noha Shizu nem tartozott a különösebben népszerű gésák közé, Gionban mégis az egyik legboldogabb asszonynak tartották. Harminc év óta egy gyógyszerész volt a dannája. A gyógyszerész nem volt éppen gazdag, de talán egész Kiotóban nem volt még egy olyan pár, amely annyira élvezte volna egymás társaságát, mint ők.

Kapcsolódó szócikkek: danna · gésa · Kiotó
1 hozzászólás
>!
eduscho89

Persze, az a gésa, aki megértést várna el a dannájától, olyan, mint az az egér, amely szimpátiát várna el a kígyótól.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: danna · gésa
>!
Morseda

A tea-szertartás elvégzése egy vagy két gésa dolga, akik ott ülnek a vendég előtt és hagyományos módon készítik el a teát. A teakészítéshez szép csészéket, bambuszból készült apró seprűket stb. kell használni. A szertartásban maga a vendég is részt vesz, mert a csészét az előírt módon kell megfognia és így kell innia. Ha valaki azt hiszi, hogy elég egyszerűen leülni és meginni egy csésze finom teát, az nagyot téved… Inkább térdeplő helyzetben végrehajtott táncnak vagy meditációnak nevezném. A tea porrá őrölt tealevelekből készül. A port forró vízzel együtt egy habos zöld masszához – a maccsához öntik hozzá. Ezt a külföldiek nem nagyon szeretik. Nem tagadhatom, hogy ez a tea inkább szappanos zöld vízhez hasonlít, és amellett még kesernyés ízű is, amit elég nehéz megszokni.

Kapcsolódó szócikkek: gésa
>!
Leah

A gésák között járja egy mondás, hogy aznap, amikor egy gésajelölt debütál, olyan, mint amikor a hernyóból pillangó lesz…

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gésa
>!
bptoth

Amikor a cselédlány letisztogatta a miniszterhelyettes zakóját és magunkra hagyott bennünket, Nobu ezt mondta:
– Nos, miniszterhelyettes, ez aztán igazán gyönyörű este volt! Legközelebb még jobban fogja érezni magát, mert nem csak engem okádhat le, hanem az elnököt és még egy másik gésát is!

369. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Elnök · gésa · Toshikazu Nobu
>!
Victoria_Crane

Amióta átköltöztem New Yorkba, megtanultam, hogy a gésa szó tulajdonképpen mit jelent a nyugatiak számára. Elegáns összejöveteleken gyakran előfordult, hogy bemutattak egy-egy elegánsan öltözött és szépen felékszerezett hölgynek. Amikor az illetők megtudták, hogy azelőtt kiotói gésa voltam, igyekeztek holmi mosolyfélét csalni a szájukra, ám a szájuk széle nem úgy görbült felfelé, mint kellett volna. Ez a zavarukat leplezte, nem tudták, mit mondjanak. A beszélgetés terhe ezáltal az engem bemutató úrra vagy hölgyre hárult, mert én még sok esztendő múltával sem tanultam meg angolul. Persze, ennek nem is lett volna sok értelme, hiszen a hölgynek egészen biztosan ez járt az eszében: Te jó ég, egy prostituáltat mutattak be nekem. A következő pillanatban pedig megmentette őt a velem való beszélgetéstől a lovagja, aki legalább 30 vagy 40 évvel volt idősebb nála, és persze rémesen gazdag. Őszintén szólva, a mai napig nem értem, miért nem látják be, mennyi a közös vonás bennünk. Ő éppen úgy kitartott nő volt, mint amilyen én voltam akkoriban. Nyilvánvalóan sok mindent nem tudok ezeket a pompás ruhákat viselő fiatal nőkről, azonban az az érzésem, hogy a gazdag férjük vagy szeretőjük nélkül küzdelmesebb volna az életük és nem lennének olyan büszkék magukra. Ez azonban az első osztályú gésákra is érvényes.

Kapcsolódó szócikkek: gésa
>!
Victoria_Crane

Én ezt mindig időpocsékolásnak tartottam. Ha egy férfi azért megy Gionba, hogy jól szórakozzék és a végén valami gyerekes játékba vonják be, például alakokat kell kivágnia papírosból, nos… akkor szerintem jobban tette volna, ha otthon marad és a saját gyermekeivel vagy unokáival játszik egyet – akik bizonyára sokkal okosabbak, mint az a szegény gésa, aki kénytelen az asztaluknál ülni.

Kapcsolódó szócikkek: gésa
>!
krlany I+SMP

Beültünk valahova egy italra, és Gina elhozta nekem a Hóország című könyvet. Amint hazaértem, olvasni kezdtem – egy megcsömörlött playboy története, aki beleszeret egy elátkozott sorsú gésába valahol a hegyvidéken; nem is volt rossz –, (…)

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gésa · Japán
>!
Carmilla 

Nagyon nehéz lenne összekeverni egy európai konzumnő és egy japán gésa szerepét, még ha a dolognak mindig ugyanaz is a vége: a fizetett szex. Erre nem lehet kötelezni a gésákat, és legtöbbször anyagi áldozatok árán sem lehet elérni, hogy erre hajlandók legyenek.

61. oldal (Scolar, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: gésa
>!
Citrompor P

Egész nap a tévét bámultam. Adtak egy „Osin” című japán sorozatot, folyton azt néztem. Egy szerencsétlen lány története volt, aki elment dolgozni Tokióba. Először takarított, aztán fodrásznő lett, és találkozott egy fazonnal, akinek az anyja ellenezte a házasságukat.
– Te csak egy kis fodrász vagy, nem vagy méltó a fiamhoz! Takarodj, te söpredék!!!
– Nem! Szeretem!
Nem értettem, miért utálja ennyire az anyós a fodrásznőket.
Jóval később megismerkedtem egy lánnyal, aki a tévében dolgozott, szinkronizált. Ő mondta, hogy Osin eredetileg gésa volt, de az iszlám erkölcsöknek nem felelt meg a mestersége, ezért a tévéadó igazgatója úgy határozott, fodrásznőt csinálnak belőle. Ami eléggé hihető is volt, mert Osin és kurtizán barátnői egyfolytában kontyot készítettek egymásnak.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: gésa