George Smiley személy

John le Carré: Ébresztő a halottnak
John le Carré: Árulás
John le Carré: Hajsza
John le Carré: Csapda
John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag
John le Carré: A titkos zarándok
!

George Smiley (Gary Oldman)


Idézetek

gesztenye63 P>!

Az igazi vérprofi kémet úgy hívják: George Smiley. Öregedő, elhízott, nyugdíjas pasas, de kemény fából faragták. Ő már leszámolt minden illúzióval.

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
1 hozzászólás
szadrienn P>!

Mindezek után szakadt az eső, Smiley bőrig ázott, és Isten büntető keze minden taxit eltüntetett London városából.

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
Bla I>!

Ostobaság ellen az istenek is hiába küzdenek, gondolta Smiley. Csakhogy a bürokratákról megfeledkezett ám Schiller.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
Bla I>!

Smiley így még sohasem indult harcba: ilyen keveset tudva, ilyen sokat remélve. Csábítást érzett, s ugyanakkor mintha üldöznék. Mégis valahányszor elfáradván, megtorpant egy pillanatra, hogy átgondolja tennivalói belső logikáját, az, mármint a logika, mindannyiszor elenyészni látszott. Ha hátranézett a kudarc vigyorgott rá farkasagyaraival. Előrekémlelt, s párás szemüvegén át legszebb reménye fantomképei táncoltak a ködben. Körülnézve láthatta, hogy ahol áll, ott számára semmi, de semmi nem kínálkozik, s mégis tovább kell haladnia, a végső meggyőződés áldása nélkül.

109. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
s_l_m>!

– Te egy művelt fickó vagy, ugye – mondta könnyedén, miközben leült. – Ki mondta ezt: „Művésznek azt a fickót nevezzük, aki képes egymásnak homlokegyenest ellenkező elveket vallani, és közben mégis életben maradni.” Na, áruld el, ezt ki kotlotta ki?
– Scott Fitzgerald – felelte Smiley, aki egy pillanatra azt hitte, talán Haydonről akar valamit elmondani Bland.
– Nahát, egyáltalán nem volt hülye az a Fitzgerald – szögezte le Bland.

130. oldal (Agave Könyvek, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: Bill Haydon · F. Scott Fitzgerald · George Smiley · Roy Bland
Hirdetés
Bla I>!

…Smiley pedig lelkiismeretesen újra végigjárta Connie útját, kövérkés arca aggodalmas vonásait élessé tette az asztali lámpa fénye, kezét, mely fürgén siklott a papírok között, időnként a szájához emelte, hogy megnyálazza a hüvelykujját. Olykor megesett, hogy ránézett Connie-ra, vagy csak kinyitotta a száját és Connie mindannyiszor megelőzte, megfelelve a még ki nem mondott kérdésre. Fejben ugyanis végigkísérte főnökét az út minden kanyarulatán.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
Tiger205>!

Ez az alacsony, kövér, békés természetű férfi [George Smiley – TGR] láthatóan nagy összegeket költött kimondottan rossz ruhákra, melyek köpcös alakján úgy csüngtek, mint összefonnyadt békán a bőr.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
viharmacska>!

Rögvest egy vallomással tartozom: nem önteném ki most ennyire a szívemet, ha egy hirtelen ötlettől vezérelve, a pillanat hevében nem ragadtam volna tollat, hogy levelet írjak George Smiley-nak, melyben felkértem: tartson beszédet végzős osztályom bevezető kurzusának záróestjén. S nemigen tárulkoznék ki, ha Smiley minden várakozásommal ellentétben nem fogadta volna el meghívásomat.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
Tiger205>!

Amikor Lady Ann Sercomb a háború vége felé hozzáment George Smiley-hoz, Mayfair-beli elképedt barátainak úgy jellemezte a férfit, hogy „lélegzetelállítóan hétköznapi”

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: George Smiley
1 hozzászólás