!

Gellért-hegy helyszín

Szathmári Sándor: Hiába
Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz
Sibylle Muthesius: Felhőgyerek
Kulcsár Zsuzsanna: Inkvizíció és boszorkánypörök
Vargha Károly – Rónai Béla (szerk.): A földalatti birodalom
Fábián Janka: A Gellért-hegy titka
Böszörményi Gyula: Ármány és kézfogó
Barsy Irma: Pincenapló
Csepcsányi Éva: Laudes

Idézetek

>!
Chivas

A szemben lévő parton Pest, a német város földszintes polgárházait, emeletes nemesi palotáit, templomait. A két város között csónakjaikkal szüntelenül evező révészeket. És a budai dombokat, a Várhegyet, a Tabánt és a híres-neves Gellért-hegyet. Azt is elmondta, hogy a nevét egy szent mártírról kapta, egy hittérítő püspökről, akit a pogány magyar őseink öltek meg. Méghozzá eléggé gyalázatos módon: egy hordóba zárták és letaszították a sziklás hegyoldalon a Dunába.

Kapcsolódó szócikkek: Duna · Gellért-hegy · Pest · Tabán
>!
Lunemorte MP

A XVIII. századi boszorkánypörökben a vádak még sokkal vadabbak a korábbiaknál. Gyakran merült fel az a vád, hogy a gyanúsított a Szent Gellért-hegyre jár; hogy kenőcs segítségével repülni tud, hogy „embereket megkantároz és nyargalózik rajtuk”. Az a vád is többször fölmerül, hogy a boszorkány dióhéjban vagy szitán közlekedik a folyón.

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Gellért-hegy
>!
Erzsébet_Szászi

A Herrdoktor is megmondhassa, hogy a Gellért-hegy lábánál cseperedett jányok országos méretű pofonok kiosztására képesek, amit isten uccse a jó levegőnek, a sziklából elősistergő gyógyvizeknek, meg az ottani csibézerek átlagon felüli pimaszságának köszönhetünk. Mer’ teccik tudni, szép báró úr, a tabáni vagányokat nem lehet ám csak úgy kisasszonyosan paskolgatni. De nem ám! Kemény azoknak az állkapcájuk, jól tűrik a verést, szóval ha igazán elszemtelenedik a hangulatjuk, nekünk, ottani jányoknak akkora svungot kell vinni a nyaklevesbe, mint sehol másutt a dicső Monarchiában.

280. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gellért-hegy · Mück Mári
>!
Carmilla 

Néhány ötlet Budapesthez:
Gellérthegy éjjel
Tánc a Duna-teraszon
Fürdés az összes fürdőkben
Sok pénz bevásárláshoz, pld. cipők

206. oldal, A kicsiny karc (Magvető, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: Budapest · Gellért-hegy
>!
Carmilla 

Budának sokkal háborúsabb a külseje, mint Pestnek. A Gellérthegy, a Duna-part! Mindenütt drótsövények, spanyollovasok, ágyúk, fedezékek, ütegállások. A Gellérthegy belsejében titokzatos központok, óvóhely, kórház, leadó, talán élelmiszer- és lőszerraktár.

88. oldal (Tortoma, 2016)

Barsy Irma: Pincenapló Ne fordulj vissza

Kapcsolódó szócikkek: Gellért-hegy
Hirdetés
>!
lzoltán IMP

Magam járom a Gellért-hegyet,
hangod hátamon nagykabát,

Összegombolom.

Kapcsolódó szócikkek: Gellért-hegy
3 hozzászólás
>!
Carmilla 

…Hiszen ő azelőtt is úgy volt, mint az erdei medve: se barátja, se kedvese, de legalább hagyták ülni a könyvtárban; ha akart, fölmászhatott a Gellérthegyre.

110. oldal (Szépirodalmi, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: Gellért-hegy
>!
Carmilla 

[…] Amikor megérkezett, a boszorkány már javában horkolt. Fáradt volt, mert egész éjjel a Gellérthegyen mulatott, nyargalászott a seprűjén.

9. oldal, A bányát találó fiú (Dunántúli magvető, 1956)

Kapcsolódó szócikkek: boszorkány · Gellért-hegy
>!
Carmilla 

    A Lenin-hegy tetejéről a régi Citadella tetejére épített iromba forradalmi emlék ütötte meg a szemét: hátborzongatóan cifra, oszlopsoros körönd tetején hármashalom, amelyen lánctépő munkásalak magasra nyújtja a sarlót és kalapácsot. Lába alatt a kapitalizmus eltaposott kígyója vonaglik, körötte a mellékalakok: egy anya felajánlja gyermekét, egy vöröskatona meghajtja zászlaját, egy másik katona sebesült bajtársát támogatja, aki átszellemülten tekint a főalakra, egyik keze átlőtt mellén, másik a főalak felé kiterjesztve.

120. oldal (Szépirodalmi, 1991)

Kapcsolódó szócikkek: Gellért-hegy