!

galagonya növény

Darvasi László: A világ legboldogabb zenekara
Fekete István: Hajnal Badányban
Cserna-Szabó András: Puszibolt
Susanna Clarke: A hollókirály
F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
Weöres Sándor: Bóbita
Charles de Coster: Thyl Ulenspiegel
Fekete István: Öreg utakon
Roald Dahl: Jámbor örömök / Parson's Pleasure
Ruth Edna Kelly: Halloween
Oscar Wilde: A boldog herceg

Idézetek

>!
sztimi53 P

Magába öntött 16 szem Wörishofener Nervenpflege tablettát. Galagonya, komló, macskagyökér, cickafarkfű, fagyöngy, citromfű, narancshéj, festőrekettye és orbáncfű porrá aprítva, olvasta a dobozka hátulján. Úgy hangzik, mintha egy karácsonyi sütemény receptjéből volna, gondolta.

205. oldal (Magvető, 2008)

>!
Tíci SP

A galagonya

Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.
Zúg a tüske,
szél szalad ide-oda,
reszket a galagonya
magába.
Hogyha a Hold rá
fátylat ereszt:
lánnyá válik,
sírni kezd.
Őszi éjjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruhája.

Kapcsolódó szócikkek: galagonya
6 hozzászólás
>!
fülcimpa

A bükkfák sűrű lombját áttörte a fény, és rézsút oszlopokba szúrt a galagonyabokrok közé, melyek égő taréja mögül félénk őzgidák köszöntek ránk, tisztes távolból röfögő vaddisznócsorda túrta a vastag és gőzölgő avart, fentről vadászmadár vijjogott, a fény oszlopaira ökörnyál tekeredett, különben csend volt, mint egy szép mondat után, ette apám a babkonzervet.

27. oldal, A hegyen (Magvető, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: galagonya
>!
padamak 

Csupa békés zsongás az erdő.
Jó lenne itt maradni. Lefeküdni a galagonya virágos sátra alá, megmarkolni az időt, megállítani a felhőket, álmokat és éveket. Megvárni még az estét, amikor gyermekszavú kis harangok csilingelnek a bokrok alján, hol pettyes hátú katicabogarak a toronyőrök. Amikor az alkony selymes árnyai magukhoz ölelik az erdőt, megrántják a kis bogarak a pókháló kötelet, és kling-klang, megszólal a májusi erdők harangja, a gyöngyvirág.
Aztán megvárni még a holdat, mely nem hideg ilyenkor, és meglesni öreg titkokat, melyeket idehoz, de el is visz magával az örök menyasszony, a hűtlenül is hűséges, magát csak mátkacsókra kínáló, gerleszavú Május.

86. oldal - Május (Lazi Könyvkiadó, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: erdő · galagonya · gyöngyvirág · katicabogár · május
>!
painperduu

Ulenspiegel, Claes fia a flandriai Damméban született, időben, amikor május virágba borítja a galagonyabokrokat.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: galagonya · május
>!
Renkou 

Mert ősz lett közben.
Az erdei ösvényeket átszőtték hallgatag pókok, a galagonya bogyója pirosan fürdött a napban, a legelők tarlott oldalán már csak délben ugráltak a szöcskék, a katáng virága elfakult, az erdő aranyos bíborba öltözött, mert szép akart lenni, mint az öregedő asszonyok, ha elbúcsúznak valakitől, akit szerettek.
Elhidegült a patak is. Méregzöld színe kékre vált, mint a pala, és nem táncoltak már felette szitakötők. De az apró halak még szökelltek benne, csak úgy mozgott a víz utánuk.

144. oldal (1974-es kiadás)

Kapcsolódó szócikkek: erdő · galagonya · katáng · ősz · pók · szöcske
Hirdetés
>!
Amrita I

A druidák szent fája a tölgy volt, a teuton papoké a kőris. Úgy hitték, hogy a lapos földet a hatalmas kőrisfa, a Yaggdraszil támogatja. (…) A kőris mellett más fáknak és bokroknak is tulajdonította különleges erőket, és ezek némi jelentésváltozással a mai napig fennmaradtak. A bodza (tündérek sírja), a galagonya és a boróka mind szent volt, a természetfeletti erők számára fenntartva.

83-84. oldal

Ruth Edna Kelly: Halloween Mindenszentek könyve

Kapcsolódó szócikkek: bodza · boróka · druida · fa · galagonya · kőrisfa · tölgyfa
>!
Szávitrí SP

És virágok is vannak az erdőben, ha nem is olyan pompásak talán, mint a kerti virágok, de annál édesebben illatozók; a jácint kora tavasszal hullámzó bíborával elborítja a hűs völgyeket és a pázsitos dombokat; a sárga kankalin apró csomókban fészkel a tölgyek bütykös gyökerei között; fényes boglárka is nő ott, kék veronikafű, lila és arany liliom. Szürke barka himbálódzik a mogyoróbokrokon, s a gyűszűvirág lehajtja fejét pettyes kamrácskái s a bennük vadászó méhek terhe alatt. A gesztenyefa fehér csillagos tornyocskákat ringat, s a galagonya a Szépség sápadt holdjait.

109. oldal - Az infánsnő születésnapja (Helikon, 2015)

Kapcsolódó szócikkek: boglárka · galagonya · gesztenye · gyűszűvirág · jácint · kankalin · liliom · veronikafű
>!
konyvolvaso

Daisy elragadtatott hangokat hallatva megcsodálta a ház középkori várkastélyokra emlékeztető sziluettjét, nemkülönben a kertet, a nárciszok szikrázó illatát, a galagonya és a szilvafák lengén szálló aromáját, és a kankalin aranysárga áradását.

119. oldal

Kapcsolódó szócikkek: galagonya · kankalin · nárcisz
>!
Zsófi_és_Bea P

Be szép a táj, gondolta; milyen jó, hogy megint egyszer nyár lesz. Legszebb a kankalin. No és a galagonya. Fehér és rózsaszín és vörös robbanásokban szökött az égnek a galagonya a sövények mentén, alattuk meg kicsiny bokrokban lapult a kankalin, és gyönyörű volt, gyönyörű.

Kapcsolódó szócikkek: galagonya · kankalin