Galadriel személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
Jeff Abbott: Pánik
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Roshani Chokshi: Aru Shah and the Tree of Wishes
!

Galadriel (Lord of the Rings filmek – Cate Blanchett)

!

Galadriel az angol író, J. R. R. Tolkien regényeinek szereplője, az író által teremtett világ, Középfölde lakója, aki a középföldi tündék legszebb megmaradt birodalma, Lothlórien királynőjeként uralkodott, mígnem a Harmadkor végén visszahajózott Halhatatlanföldre.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Galadriel

1 hozzászólás

Idézetek

Neito>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

     – Mit csinálsz? – kérdezte Cortez.
     – Most? Anyuval tünderuhát varrunk.
     – Aha. Hívlak pár év múlva.
     – Hé, mondjak valamit tündéül? – kérdeztem.
     – Sokkal jobb lenne, ha létező nyelven tanulnál. Például angolul. Hasznosabb.
     – Igen? Hát, jobb, ha tudod, hogy ha Elronddal vagy Galadriellel kell beszélnem, nem sokra megyek az angollal!

81. oldal, Január 23., hétfő, 8/1. (Ciceró, 2013)

5 hozzászólás
AniTiger P>!

Fényeskedjék neked a sötétben, mikor minden más fény kialudt.

502. oldal, Galadriel (Európa, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Galadriel
Xoxoribizli P>!

– És lám, vágyam valóra válik. Te magadtól ideadod nekem a Gyűrűt! A Sötétség Ura helyére Királynőt állítasz. És én nem leszek Sötét, de szépséges és lenyűgöző, mint a Pirkadat és az Éjszaka! Mocsoktalan, mint a Tenger, a Nap és a Hó a hegyek csúcsán! Félelmetes, mint a vihar és a villám! Erősebb, mint a föld fundamentuma. S imádni, félni fog minden!

A Gyűrű Szövetsége II - 7. fejezet: Galadriel Tükre

Kapcsolódó szócikkek: Galadriel
madárka>!

– Megállom a próbát – mondta. – Kisebb leszek, elmegyek nyugatra, és Galadriel maradok.

Galadriel tükre, I. kötet, 487. oldal (Európa, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: Galadriel
jancsibohi P>!

Amikor az első árnyak megjelentek a Bakacsinerdőben, akkor jelentek meg Középföldén az istarok is, akiket az emberek varázslóknak neveztek. Akkoriban senki sem tudta, honnan jöttek, csupán Círdan Szürkerévben, s ő is csak Elrondnak és Galadrielnak árulta el, hogy a tengeren túlról. Ám később a tündék beszélni kezdték, hogy a Nyugat Urai küldték őket, hogy szembeszálljanak Sauron hatalmával, ha ismét fölbukkan, s hogy a tündéket meg az embereket és minden élőt, aki jót akar, hősi tettekre buzdítsák. Öreg, ám friss emberek alakjában jöttek, és az évek során alig változtak, csak lassan öregedtek, pedig nagy gondok nyugodtak a vállaikon; nagy volt a bölcsességük s a szellemük és a kezük hatalma. Sokat jártak a tündék és az emberek között, de tanácskoztak állatokkal és madarakkal is, és Középfölde népei sok nevet adtak nekik, mert az igazi nevüket nem árulták el. Közülük a legjelesebbekre a tündék a Mithrandir és a Curunír nevet adták, de az északi emberek Gandalf és Saruman néven ismerték őket. Curunír volt az idősebb, s ő érkezett először, utána pedig Mithrandir és Radagast, aztán a többi istarok, akik középfölde keleti vidékeire mentek, s nem szerepelnek ezekben a regékben. Radagast az állatok és a madarak barátja volt, Curunír pedig főként az emberek között forgott, ékesen beszélt, s járatos volt mindenfajta mívességben. Mithrandir állt legközelebb Elrondhoz és a tündékhez. Sokat kóborolt északon és nyugaton, de sehol sem telepedett meg; Curunír pedig bejárta keletet, s miután visszatért, Orthanc csúcsán lakott, Vasudvard gyűrűjében, amelyet a númenóriak raktak hatalmuk fénykorában.

392. oldal, A gyűrűkről és a harmadkorról (Európa, 2012)

Kingslayer>!

(…) ám Galadriel, azon a napon az egyetlen sudár és merész nő a vetélkedő hercegek között, menni vágyott. Esküt nem esküdött, ám Feanor szavai Középföldéről lángra lobbantották a szívét, mert tágas, őrizetlen vidékre vágyott, ahol a maga kedvére uralkodhat.

111. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Galadriel
Belle_Maundrell >!

– Keserű számomra már Középfölde, mert hullanak a levelek, és elhervadnak a virágok, amelyeket szerettem. A földet pedig, amelyet otthonomnak mondtam, bánat borítja, s nem jő már Tavasz, hogy lemossa róla a bánatot.

421. oldal, Galadriel és Celeborn és a lórieni Amroth király története - Az Elessar

Kapcsolódó szócikkek: Galadriel · Középfölde
shadowhunter1975 P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Ám nem mindenki hagyta el Eldaliéból a Külső Világot, ahol oly soká élt, s oly sokat szenvedett; sokan ott maradtak még számos korokon át. Köztük volt Círdan, a hajóács és doriathi Celeborn meg az asszonya Galadriel, egyedül azok közül, akik a noldákat Beleriandba vezették. Középföldén maradt Gil-galad nagykirály is, s vele Elrond, a Féltünde, aki azt választotta, hogy az eldák sorsa legyen az övé; ám fivére, Elros, az embersorsot kérte magának. S ettől a két fivértől keveredett az emberek vérébe az Elsőszülöttek vére, s az isteni szellemeké, akik Arda teremtése előtt éltek már; mert Elwing fiai voltak, ő meg Dior lánya, aki Lúthien fia volt, Thingol és Melian gyermekéé; s apjuk Earendil volt, Idril Celebrindalnak, gondolini Turgon leányának a fia.
Morgothot magát pedig a valák kitaszították az Éjszaka Kapuján a világ falain túlra, az Időtlen Űrbe; s a falon mindig őr áll, s az ég peremét Earendil vigyázza. Ám a hazugságok, amelyeket Melkor, a hatalmas és átkozott, Morgoth Bauglir, a Félelem és Iszonyat Ereje ültetett az emberek és tündék szívébe, olyan magvak, amelyek nem pusztulnak el, s el nem pusztíthatók; s mindig újra és újra rügyet bontanak, és sötét gyümölcsöket teremnek a világ végezetéig.

335-336. oldal, XXIV Earendil utazása (Európa, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Celeborn · Círdan · Elrond · Elros · Galadriel · Gil-galad (Ereinion)
FélszipókásŐsmoly >!

Akkor került Galadrielhez Nenya, a Fehér Gyűrű, amelyet Celebrimbor adott át neki, s erejétől Lóriand még szebb és még erősebb lett; ám a Gyűrű hatalma nagy volt, és senki nem láthatta előre következményeit.

402. oldal - Galadrielről és Celebornról

Kapcsolódó szócikkek: Celebrimbor · Galadriel
legrin P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Úrnőm, minden vágyamat ismered, s hosszan őrizted az egyedüli kincset, amelyet keresek. De az mégsem a tiéd, hogy nekem adhasd, még ha szeretnéd is, s én csak a homályon át juthatok el hozzád.
– De ez talán mégis föl fogja deríteni a szíved – mondta Galadriel –, mert ezt azért bízták rám, hogy neked adjam, ha átmégy e földön. – S fölvett az öléből egy ezüst tűbe foglalt nagy vízzöld drágakövet, a tű széttárt szárnyú sast formázott, s ahogy fölemelte, a kő megvillant, mint tavaszi levelek közt a nap. – E követ Celebrian, a lányom kapta tőlem, s az ő lánya tőle, s most hozzád kerül, a remény jeleként. Íme, vedd a nevet, amely számodra megjósoltatott: Elassar, Elendil házának tündeköve!
Aragorn átvette a követ, mellére tűzte, s aki látta, elámult, mert eddig még sosem vették ész-re, mily szálas és királyi termetű, s most úgy érezték, lehullott válláról a sok-sok év minden fára-dalma. – Köszönet, Úrnőm, az ajándékért – mondta. – Köszönet neked, Lórien Úrnője, akinek méhéből Celebrian s Arwen fakadt, az Esti csillag. S mi magasztalóbbat mondhatnék ennél?

536. oldal (A Gyűrűk Ura - A Gyűrű szövetsége, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Arwen · Galadriel