!

fűszer tárgy

Szabó György: Sötétben tündöklőbb a fény
Marcus Tullius Cicero: Tusculumi eszmecsere
George R. R. Martin – Elio M. García, Jr. – Linda Antonsson: The World of Ice and Fire
Szabó T. Anna: A Fűszermadár
Lindsay Jayne Ashford: Rejtély az Orient Expresszen

Idézetek

>!
Chöpp 

Ti még nem tudjátok – fordult az ikrek felé a madárember –, hogy a fűszerek igazi ízét sokszor a tűz hozza ki. Fellobbantja az ízükben lappangó lángot.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer · tűz
>!
Chöpp 

A fűszer a legnagyobb drágaság, a legnagyobb kincs a világon.

47. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fűszer
2 hozzászólás
>!
Szelén

There were riches to be found in Sothoryos—gold, gems, rare woods, exotic pelts, queer fruits, and strange spices—but the Rhoynar did not thrive there. The sullen wet heat oppressed their spirits, and swarms of stinging flies spread one disease after another: green fever, the dancing plague, blood boils, weeping sores, sweetrot. The young and very old proved especially vulnerable to such contagions. Even to splash in the river was to court death, for the Zamoyos was infested with schools of carnivorous fish, and tiny worms that laid their eggs in the flesh of swimmers.

24. oldal - ANCIENT HISTORY - Ten Thousand Ships

Kapcsolódó szócikkek: arany · drágakő · fűszer · gyümölcs · légy · Rhoynar · Sothoryos · Zamoyos
>!
Sli SP

Cibi condimentum fames.
                    (Cicero, De fin. 2, 28, 90)
Az étel fűszere az éhség.

28. oldal (Kairosz, 1997) · Marcus Tullius Cicero

Szabó György: Sötétben tündöklőbb a fény Római szállóigék és aforizmák

1 hozzászólás
Hirdetés
>!
Sli SP

Ki nem tapasztalta, hogy az étvágy mindent fűszerez? Amikor Dareiosz menekülés közben hullákkal szennyezett, zavaros vízhez jutott, kijelentette, hogy sohasem ivott jobbat. Tudniillik még sohasem volt szomjas ivás előtt. Ptolemaiosz sem volt sohasem éhes evés előtt. Amikor egy alkalommal kísérők nélkül járta be Egyiptomot és egy kunyhóban fekete kenyeret kapott, úgy érezte, hogy még semmi sem ízlett neki úgy, mint az a kenyér. Mondják, hogy Szókratész esténként szapora léptekkel járkált, és mikor megkérdezték, hogy ezt miért teszi, azt válaszolta, hogy járkálással fűszerezi éhségét, hogy jobban essen a vacsora.

243-244. oldal, Ötödik könyv - Az erény magában is elegendő a boldog élethez (Allprint, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: éhség · étel · étkezés · étvágy · fűszer · ivás · Szókratész · szomjúság
>!
Sli SP

Nem tudjuk-e, hogy mit esznek a spártaiak a közös étkezéseken? Amikor Dionüsziosz, a zsarnok egy alkalommal náluk ebédelt, kijelentette, hogy nem ízlik neki a fekete leves, az ebéd fő fogása. Erre a szakács: „Nem csodálom; hiányzott belőle a fűszer.” – „Milyen fűszer?" – „Vadászat fáradtsága, izzadás, futás az Euróta partján, éhség, szomjúság; ezzel szokták fűszerezni az ételt a spártaiak.”

244. oldal, Ötödik könyv - Az erény magában is elegendő a boldog élethez (Allprint, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: éhség · étel · étkezés · fűszer · spártai · szomjúság
>!
Belle_Maundrell

Mialatt a tevék átbandukoltak a fűszerbazáron, a levegőnek még különlegesebb illata lett. A macskakövekre zsákokban kardamomot, kurkumát és fahéjat pakoltak a kosárnyi magvak és borókabogyók mellett. Kampóról lógtak a fokhagymafüzérek és a friss metacsokrok, fölöttük tálakban tömjén és aszalt citrom volt. Az utca mindkét oldalán visszhangzott az arab szó, ahogy a portékájukat kínálták, alkudoztak vagy az elhaladókat üdvözölték.

133. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boróka · citrom · fokhagyma · fűszer · kardamom · menta · teve · tömjén