frusztráció fogalom

Paul Hauck: A féltékenység
Fóti Péter: Útmutató rebellis tanároknak
Józef Kozielecki: A beteljesült mesék szomorúsága
Susan Forward – Donna Frazier: Érzelmi zsarolás
Muriel Barbery: A sündisznó eleganciája
Peter Lauster: Ki, ha én nem? – Hogyan legyünk önérzetesek?
Elisabeth Lukas: Szabadság és identitás
Hellmuth Benesch: Pszichológia
Jean Cuvalier: Macskabeszéd – Értelmező szótár
Gretchen Rubin: Boldogságterv
Fodor Miklós: Lényegretörő pszichológia – Magyarázatok az emberi viselkedésre
Párkapcsolat klinika
Máté Gábor: A test lázadása
Clare Sainsbury: Marslakó a játszótéren
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Eben Alexander: A mennyország létezik
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Luis Carlos Montalvan – Bret Witter: Új élet Keddtől!
Giovanni Cucci: Virtuális paradicsom vagy pokol.com?
James Bowen: Bob szerint a világ
Bryan Lee O'Malley: Repeta

Idézetek

Chöpp >!

A zsarnokok nem tudják elviselni a frusztrációt.

120. oldal

Susan Forward – Donna Frazier: Érzelmi zsarolás Hogyan szabaduljunk meg a bűntudat, a kötelességérzet és a rettegés fogságából?

Kapcsolódó szócikkek: frusztráció
1 hozzászólás
Morpheus>!

Azok a gyerekek, akiknek a tanulását a környezet nem hátráltatja, türelmesek és nem könnyen frusztrálhatók. A problémákat, amelyekkel foglalkoznak, nagy energiával és leleményességgel igyekeznek megoldani. Nem kell őket kényszeríteni a tanulásra, és önmaguk haladnak az egyszerűtől a komplexebb problémák felé. Nem kerülik el a nehezebb kérdéseket, és csak a túlzottan könnyű vagy az érdektelen feladatok untatják őket. Ha tisztelik érdeklődésüket, a gyerekek megmutatják, hogy valóban szeretnek tanulni.

73. oldal

Fóti Péter: Útmutató rebellis tanároknak Gyerekeknek és szülőknek

Kapcsolódó szócikkek: frusztráció · környezet · tanulás · tisztelet · türelem
Morpheus>!

[…] etikai szempontból lényegtelen, hogy mit nyújt nekünk az élet – örömet vagy szenvedést, odafigyelést vagy elutasítást, dicséretet vagy elmarasztalást. Csak az a fontos, hogy mi hogyan reagálunk, mi az, ami tőlünk ered… egyedül a válasz a fontos, egy adott eseményre adott válaszunk, legyen bár felemelő vagy kiábrándító, amire reagálnunk kell; egyedül a mi feleletünk a lényeges, aminek milyenségét mi határozzuk meg; a felelet az, amiért nekünk kell viselnünk a felelősséget. Nem frusztrációt okozó helyzetek teszik tönkre az embert, azonban sokan sodorják szerencsétlenségbe magukat azáltal, ahogyan frusztrációt okozó szituációkra reagálnak, mert […] szaporítják a világban az értelemnek ellentmondó cselekedeteket, ahelyett, hogy az értelmet szegeznék szembe velük.

82. oldal

Elisabeth Lukas: Szabadság és identitás A függőség problémája logoterápiai megközelítésben

Kapcsolódó szócikkek: élet · értelem · etika · frusztráció · öröm · szenvedés
gab001>!

A Frusztráció sziszegő, gonosz szipirtyó, ráadásul mindenevő is. A Félelmet csupán a gyomrodban érzed, a Magányt a hátadon cipeled, a Frusztráció azonban a mellkasodból indulva, a beleiden végighaladva az egész testedet birtokba veszi. Ha megfertőz, valamennyi molekulád reszket a dühtől.

88. oldal, 18. fejezet - A három fúria (Athenaeum, 2013)

Kapcsolódó szócikkek: félelem · frusztráció · magány
Morpheus>!

A házasság hagyományos formájában az egyik partner elnyomhatja a másikat, és gátolhatja őt önbecsülése kibontakoztatásában. Ha az ember ennek a helyzetnek tudatában van, akkor ez annyit jelent, hogy ugyanakkor kétségbe vonja a házasság hagyományos formájának létjogosultságát. Korábban egyetlen korszak sem kereste úgy a partnerkapcsolatok jobb és megfelelőbb útjait, mint korunk.
Ezeket a változtatási kísérleteket minden oldalról támogatni kellene, mert pszichológusként szerzett tapasztalataim szerint a hagyományos házasság nagy teher lehet. Nézzenek csak körül kritikus szemmel ismeretségi körükben! Hány házasságban látnak boldog szerelmi kapcsolatot? És hány házasságban frusztráltak, unottak, rezignáltak és agresszívak a házasfelek egy bizonyos idő eltelte után?

144-145. oldal

Morpheus>!

A frusztrációkat enyhítheti embertársaink megértése és szeretete. A frusztrációk megrendítik az érvényesülési törekvést és az önbizalmat. A szeretet viszont erősíti az érvényesülést és az önbizalmat. Aki magabiztosabb akar lenni, az ne remélje ezért, hogy a nagyobb önbizalom néhány pszichológiai trükk és fogás segítségével egyszerűen az ölébe hullik. Neki magának kell nagyon aktívnak lennie, és az emberekhez, eseményekhez való viszonyulását újraorientálnia.
– A frusztrációkat megértő emberekkel meg kell beszélni, s nem szabad a „bűnbak-metódus” szerint másokon lereagálni, mert ezek a frusztrációk visszaszállnak ránk.
– Aki embertársaitól megértést és szeretetet vár, annak magának is megértőnek és szeretetre képesnek kell lennie.
– Ahhoz, hogy magabiztosabbak legyünk, növekednie kell tehát bennünk a megértésnek és erősödnie a szeretetre való képességünknek.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszélgetés · emberek · frusztráció · megértés · önbizalom · szeretet
Belle_Maundrell >!

A boldogság és a frusztráltság együtt jár, ha macskád van.

275. oldal, Tizenhetedik fejezet - Alapösztönök

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · frusztráció · macska
Morpheus>!

Reálisan semmire sem tarthatunk igényt: sem boldogságra, sem nyereségre s arra sem, hogy a veszteségeink okozta frusztrációt levezethetjük. Ilyenfajta igények jegyében a gondok hamarosan csak a bajokat megsokszorozó siránkozásba torkollanak. Ezzel ellentétben, ha a nevelés fokról fokra a „szükség van rám” síkjára emeli az embert, megerősít bennünket a bajokkal szemben, s képessé tesz arra, hogy gondjaink közepette is a lehető legjobbat hozzuk ki helyzetünkből.

57. oldal

Elisabeth Lukas: Szabadság és identitás A függőség problémája logoterápiai megközelítésben

Kapcsolódó szócikkek: baj · boldogság · emberek · frusztráció · helyzet · nevelés
Morpheus>!

Igen gyakran azonban valamelyik házastárs szerelmi képessége (néha mindkettőé) sérült. Ebben az esetben a házasság kudarcra van ítélve. Előfordul, hogy a szerelemre képes partner, a lelkileg egészséges fél tud segíteni a lelkileg sérülten, de gyakoribb, hogy annyira csalódik frusztrált partnerében, hogy nem tudja kibontakoztatni saját egészséges szerelemképességét sem. Ha ezek után nem szakít, nem válik el partnerétől (ami pedig az egyetlen megoldás), saját önbizalma fog károsodni.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: frusztráció · házasság · kudarc · önbizalom · szakítás · szerelem · válás
Carmilla >!

Talán az első és legfontosabb gondolat, amely egy pszichológiában járatos embernek az agresszióról eszébe jut, az a frusztráció–agresszió elmélet. Eszerint az agresszió megnyilvánulását az esetek egy nagy részében frusztráció (egy cél elérésében való akadályoztatás) előzi meg, ill. a frusztrációra az emberek vagy regresszióval (egy korábbi személyiségfejlődési állapothoz való visszatéréssel) vagy agresszióval válaszolnak.

2.3.3. Az agresszió és a kapcsolatok

Kapcsolódó szócikkek: agresszió · frusztráció