!

fénykard tárgy

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James Luceno: A gonosz útvesztője
Terry Brooks: Baljós árnyak
R. A. Salvatore: A klónok támadása
James Kahn: A Jedi visszatér
George Lucas: Csillagok háborúja
Donald F. Glut: A Birodalom visszavág
Greg Bear: Az álmok bolygója
Michael Reaves: Darth Maul – A vadászó árnyék
Michael P. Kube-McDowell: Hazugságok pajzsa
Karen Miller: Külső űr
Drew Karpyshyn: A pusztítás útja
Aaron Allston: Exile
Drew Karpyshyn: A gonosz dinasztia
Michael A. Stackpole: Én, a Jedi
Sean Williams: Végzetes szövetség
Ryder Windham: The Life and Legend of Obi-Wan Kenobi
James Luceno: Darth Plagueis
Timothy Zahn: Hűség
Jude Watson: The Desperate Mission
Jude Watson: Path to Truth
James Luceno: A megtévesztés leple
Steven Barnes: A Cestus csapda
Matthew Stover: Töréspont
Claudia Gray: Elveszett csillagok
John Ostrander: Jedi: Mace Windu
Claire Contreras: Üvegszív
Kevin Hearne: A Jedik örököse
Alan Dean Foster: Az ébredő Erő
Daniel Wallace: Sithek könyve
Daniel Wallace: A Jedi útja
James Luceno: Katalizátor
Jason Aaron: Star Wars 1. – Skywalker lesújt
Star Wars: Bizonyos szemszögből
!

Darth Sidious fénykardja

!

Luke fénykard készítés közben

!

Luke az immár elkészült, aktívált fénykarddal

!

Mace Windu fénykardja

!

Windu mester lila fénykardjával

!

Obi-Wan Kenobi fénykardjai (I.-II.-III.-IV. rész)


Idézetek

>!
Hippoforaccus P

Mace még padavan korában szerelte össze az első fénykardját. Mire először kezébe vehette és bekapcsolhatta, már három éve álmodozott róla. Annyiszor képzelte el, hogy ott létezett az elméjében, minden részletében tökéletesen. A megépítése nem készítés volt, hanem megvalósítás. Fogta a mentális képet, és valósággá változtatta. A fémelemek, a kristály, a részecskesugárzó és az energiacella csupán egy-egy kifejeződés volt. A valódi fénykardja csakis az Erőnek abban a részében létezett, amit az elméjének nevezett.
A fénykardja nem fegyver volt. A fegyyvereket el lehetett lopni, meg lehetett semmisíteni. Sok harcos a barátjának tekintette a fegyverét, még nevet is adott neki. Mace ugyanúgy nem nevezte el a kardját, ahogyan nem tette a karjával. Messze járt már attól a fiútól, aki annak idején, negyvenegy évvel ezelőtt elképzelte a kard formáját, és a mai kardja sem egyezett azzal, amelyiket az a kilencéves fiú megálmodott. Azzal párhuzamosan, hogy tett egy-egy lépést az útján, egyre többet tudott az Erőről, apránként átépítette a kardját. Újrateremtette. Vele együtt fejlődött.

Kapcsolódó szócikkek: adegai kristály · az Erő · fénykard · Mace Windu
>!
Hippoforaccus P

– Arra menjünk! – mondta Satele Shan, és fénykardját a jelzőrakéta indulási pontjára szegezte.
– Nem kéne aggódnunk amiatt? – érdeklődött Ax, a zuhanó leszállóegységre mutatva. A gép mostmár hatalmasnak látszott, és úgy ragyogott, akár egy kisebbfajta nap.
– Ha mindenáron szeretnéd, akkor aggódj – felelte a vállát vonogatva Satele mester. – Viszont ha nem tudsz kezdeni vele valamit, nem látom be, hogy mire mennénk az idegeskedéssel.

Kapcsolódó szócikkek: Eldon Ax · fénykard · Satale Shan
>!
Hippoforaccus P

A Jedi-mester teljes erejéből rohant, karjával és lábával segítette mozgását, miközben fénykardja fel-le villogott.

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Jedi mester
3 hozzászólás
>!
Hippoforaccus P

A villágért sem fogalmaznék úgy, hogy három felnőtt férfi, három Jedi-tanítvány, akik közül ketten fénykarddal fegyverkeztek fel, rövid úton kimenekültek egy teljesen elhagyatott templomból. Jobban szeretek úgy gondolni az esetre, hogy mi hárman azért távoztunk sürgősen, hogy keresztülhúzzuk azok számításait, akik esetleg csapdát állítottak nekünk.

Kapcsolódó szócikkek: Corran Horn · fénykard
>!
Hippoforaccus P

– Ez volt a Jedi-lovagok fegyvere – magyarázta Kenobi. – Nem olyan otromba, s nem lehet olyan vaktában lövöldözni vele, mint egy sugárvetővel. Ennek a használatához több ügyességre volt szükség, nem volt elegendő a puszta látás. Elegáns fegyver. És persze jelkép is volt.

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Jedi lovag · Obi-Wan Kenobi
>!
sirszalhasogato P

– Világos! Tehát a kétpengéjű kard több választási lehetőséged biztosít számodra!
– Hát, nem! – vágott vissza mosolyogva Kas'im. – Viszont te azt hiszed, hogy igen, ami ugyanazt a hatást eredményezi. (…) Jól ismered az egypengéjű kardot (…). Te magad is ezt forgatod, és ezt láttad a többi tanítvány kezében. Az én kétpengéjű fegyverem idegen a számodra. Ismeretlen. Így aztán nem igazán tudod, hogy mire képes, és mire nem.
(…)
– Harc közben az agyad külön-külön próbálja nyomon követni a két pengét – folytatta Kas'im –, így gyakorlatilag megkettőzi a választási lehetőségeket. Csakhogy a két penge össze van kötve egymással, tehát ha ismered az egyik helyzetét, máris ismered a másikét. Sőt, elárulok neked még valamit. A valóságban a kétpengéjű kardban rejlő lehetőségek jóval korlátozottabbak, mint azok, amelyeket a hagyományos fegyver nyújt. A kétpengéjű kard lassabb és kevésbé pontos, mint az egypengéjű. Hosszú, kaszáló mozdulatokat kíván, amelyeket nem lehet gyorsan átvinni másik irányú döfésbe vagy csapásba. Ugyanakkor, miután ennek a fegyvernek a forgatását nehezebb jól megtanulni, csupán maroknyi Jedi és bizony alig néhány Sith ismeri. Ebből fakadóan a legtöbben nem tudják, hogyan szálljanak szembe hatékonyan egy olyan ellenféllel, aki ilyen fegyvert forgat. Mindez jelentős előnyhöz juttatja azokat, akik ismerik a kétpengés kard rejtelmeit.

194-195. oldal (Szukits, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Kas'im · Sith
Hirdetés
>!
Hippoforaccus P

A fénykard mintha a Jedi testének meghosszabbítása lett volna. Sokan kritizálták az anakrosztikus fegyvert, mondván, hogy egy bomba, vagy egy sugárfegyver sokkal praktikusabb, tekintve, hogy lehetővé teszi a használója számára, hogy távolról végezzen a kiszemelt célpontjával.

78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · jedi
1 hozzászólás
>!
Saille P

A fénykard nem egy fegyver, amivel végezhettek az ellenségeitekkel. A saját irigységeteket, haragotokat és ostobaságotokat semmísítitek meg vele. A fénykard készítőjének és viselőjének úgy kell viselkednie, hogy képviselje, megjelenítse a megsemmisülését mindennek, ami az igazság és béke útjában áll.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fénykard
>!
Saille P

Obi-van odanyújtotta a fényszablyát tanítványa felé.
– Legközelebb próbáld nem elveszíteni.
– Sajnálom, mester.
Obi-van azonban elhúzta a becses fegyvert, amikor Anakin érte nyúlt, és elkapta a fiatal padavan pillantását szigorú tekintetével.
– A Jedinek a fényszablyája a legbecsesebb tulajdona.
– Igen, mester. – Anakin újra a fényszablyáért nyúlt, Obi-van azonban ismét elhúzta, és nem engedte el Anakin tekintetét sem.
– Magánál kell tartania azt mindenkor.
– Tudom, mester – válaszolta Anakin némi bosszúsággal a hangjában.
– Ez a fegyver az életed.
– Már hallottam ezt a leckét.
Obi-van ismét odanyújtotta a fegyvert, és végre a tekintete is megenyhült. Anakin elvette fényszablyáját, és az övébe csúsztatta.
– De te nem tanultál semmit, Anakin – mondta a Jedi-lovag, és elfordult.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · fénykard · jedi · Jedi lovag · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Ez ellen a pozíció ellen Obi-van váratlan rohamai elnagyoltnak és hatástalannak tűntek, mert Dooku könnyedén hárította mindegyiket, egyik vágását a másik után, és úgy tűnt, mintha alig mozdulna. Mert amíg Obi-van és a Jedik többsége kardvívást tanult, Dooku gróf tőrvívó volt, egy régi küzdőstílust követett, amely hatékonyabb volt a fénykardszerű fegyverekkel szemben, mint a sugárvetők ellen. A Jedik szinte teljesen felhagytak ezzel a régi küzdőstílussal, mivel haszontalannak vélték a galaxis jelenlegi ellenségeivel szemben. Dooku azonban makacsul kitartott emellett, és a legmagasabb szintű harci művészetnek tartotta.
Most, amikor küzdelemre került sor a gróf és Obi-van között, a régi stílus előnye megmutatkozott. Obi-van szökellt és pörgött, jobbra-balra vagdalkozott, sújtott és döfött, de Dooku összes mozdulata sokkal hatékonyabbnak tűnt. Ő egyetlen vonalat követve mozgott előre és hátra, és lábai tökéletes egyensúlyban tartották, miközben hátrált vagy elsöprő szúrásokkal előretörve botladozó hátrálásra késztette Obi-vant.

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · fénykard · Makashi · Obi-Wan Kenobi