!

fehér fogalom

Lázár Ervin: A manógyár
Quintus Tullius Cicero: Hogyan nyerjük meg a választásokat?
Alekszandr Szolzsenyicin: Rákosztály
Takami Kósun: Battle Royale
Terry Pratchett: Erik
Dante Alighieri: Isteni színjáték
Giacomo Leopardi: Rövid erkölcsi írások
Hammer Ferenc: Fekete & fehér gyűjtemény
Polcz Alaine: A halál iskolája
Juhász Ferenc: A halottak királya
Karen Marie Moning: Álom és valóság
Jean Cuvalier: Macskabeszéd – Értelmező szótár
Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz!
G. István László: Merülő szonettek
Széphalminé Szeghy Éva (szerk.): A kert öröme
Holden Rose: Hófehér kelepce

Idézetek

>!
Lahara ISP

Bazsarózsa Mária igazán szemrevaló fehérszemély volt, nála fehérebb személyt elképzelni is nehéz lenne. A haja fehér, mint a vadgesztenye, a szeme fehér, mint a smaragd, ajka fehér, mint a rubin, a bőre fehér, mint a hajnali nap fehér ragyogása.

33. oldal, Zsiga föstő fest (Osiris, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: fehér · színek
>!
Uzsonna

Nyüszög, sikogat, kacarászik, dalol gyönyörűségében a világ. Fölragyognak rajta tűzsárgák, olívzöldek, mélykékek, pirosok. Zsiga föstő izzad, dolgozik. Feldübörögnek a szivárványszínű vízesések, mint a csillagszóró, a kitörő tűzhányó, sárgásvörösen izzik a láva, sötétzölden zúgnak a fenyvesek, aranysárgák a búzatáblák, és nincs megállás, mert jön az ősz; ami eddig zöld volt, azt most sárgára, pirosra kell festeni, aztán jön a tél a sok fehérrel, aztán a tavasz türkizei, rózsaszínei, élénksárgái, áttetsző zöldjei, mosolygós barnái. Dolgozik Zsiga föstő keményen, lám, az emberekre is van gondja, micsoda szépre festi a lányokat, s ahol meg haragot, viszályt lát, oda nagy fekete pacákat pöttyint, hogy épp a szívére ment annak az ordító embernek, a savas eső áztatta erdőket is befeketíti Zsiga föstő, de látszik rajta, jobb szeret esküvőt festeni, virágokat varázsol az ifjú pár lába elé, színes szalagokat lobogtat a menyasszony hajában, szikráztatja a napot, biztos lehetsz benne, hogy estére szép, mélyvörös naplemente lesz – így örvend Zsiga föstő, ha megértést és szeretetet lát.

S ha nagy ritkán akad egy szusszanásnyi ideje, hanyatt fekszik ezerszínű kertje zöld fái és bokrai között, elgyönyörködik gesztenyebarna, bazsarózsaarcú, türkizszemű feleségében, aki zölddel slingelt, sárgával buggyantott, pirossal suttyantott, arannyal pliszírozott, püspöklilával passzírozott, égkékkel áthúzott, robbanóvörös és aléltsárga és kukorékolókék ruhákban sétálgat a csodálatosan tarkabarka világban. És maga sem tudja, miért, olyan boldog Zsiga föstő, amilyen még sose volt. És ha azt kérdeznéd, mi ebből a tanulság, hát csak annyi, láthatod, a világ ügyes-bajos dolgait mindig a nők igazítják el.

Zsiga föstő fest

Kapcsolódó szócikkek: fehér · nők · piros · színek · zöld
>!
Ciccnyog ISMP

Igen, mert a lélek fehér, és csak úgy mutatkozhat meg, ha feketévé válik, mit a tinta. És amikor meglátod, amint ott feketéllik a papíron, akkor ráismersz, elolvasod, nézegeted, mint amikor a tükörben nézed magad, és aztán… aztán elajándékozod.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fehér · fekete · lélek
1 hozzászólás
>!
Mitica

Csak szürke árnyalatok léteznek. A fekete és a fehér csak fennkölt eszmény, amelynek segítségével megpróbálunk ítéletet mondani a dolgokról és megpróbáljuk megtalálni a helyünket a világban. A jó és a rossz vegytiszta állapotban annyira fel- és megfoghatatlan, mint a tündérillúzió. Csak törekedhetünk rá, vágyhatunk utána, és reménykedhetünk, hogy nem veszünk el annyira a sötétségben, hogy már nem vágyunk a fényre

240. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fehér · fekete · színek · szürke
>!
Lunemorte MP

Semmi és senki nem teljesen fekete vagy fehér.

Farkas Lívia: Ennél zöldebb nem lesz! Útmutató azoknak a nőknek, akiknek elegük van a toporgásból

Kapcsolódó szócikkek: fehér · fekete
>!
FontolvaHaladó

Csak a gyász tudja, hogy mi a fehér.

10. oldal - Látványtalan vagy...

Kapcsolódó szócikkek: fehér · gyász
Hirdetés
>!
Sli SP

Metafizikus: (…) mikor eszembe jut azoknak a barbároknak a szokása, akik életük minden boldogtalan napjáért tegezükbe egy fekete követ dobnak, a boldog napokért pedig egy fehéret, mégiscsak elgondolkodtat, hogy halálukkor tegezükben milyen kevés fehér kő van, és milyen sok fekete. Jó volna, ha láthatnám hátralévő napjaim összes kövét. Szétválogatnám őket és kidobnám az összes feketét, kitörölve őket az életemből, s csak a fehéreket tartanám meg, hiába tudom, hogy nem lenne nagy halom belőlük, és a színük sem lenne ragyogó tiszta fehér.
Fizikus: Sokan, épp ellenkezőleg, ha az összes kő fekete lenne, sőt az átlagosnál is feketébb, még akkor is inkább hozzá akarnának tenni, jóllehet csak ugyanabból a színből vehetnek: mert szilárdan hiszik, hogy egyetlen kő sem olyan fekete, mint a legutolsó.

80. oldal, Egy Fizikus és egy Metafizikus párbeszéde (Eötvös József, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · boldogtalanság · fehér · fekete
>!
Kek P

Fehér lehet a meggyvirág,
akármilyen fehér,
megérik és piros a meggy,
a meggyszem mint a vér.

74. oldal (Erdélyi József: Meggyfa)

Kapcsolódó szócikkek: fehér · meggy
>!
Szávitrí SP

A fehér köztudottan nyolc színből áll. Ám azok számára, akik képesek látni ezt, a feketének is nyolc árnyalata van, és a Halál kaptárai a fekete fű közepén állnak, a fekete gyümölcsösben, a feketén virágzó, ősöreg faágak alatt, amelyek végül olyan almákat fognak teremni, amelyek… mondjuk úgy… valószínűleg nem lesznek pirosak.

5. oldal (Cherubion, 2001)

Kapcsolódó szócikkek: fehér · fekete
>!
Carmilla 

A fehér színű, kék szemű macskák 80%-a süket. A süketség kétszer olyan gyakori azoknál a fehér macskáknál, melyek egyik szeme kék, és négyszer olyan gyakori, mint a fehér, de nem kék szemű macskáknál.

258. oldal (Elektra, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: fehér