farkasember személy

Stephen King: Az
Dea Trier Mørch: Téli gyerekek
Angela Carter: A kínkamra és más történetek
Larry Niven: Nem sokkal a vége előtt
Joss Stirling: Lélektársak – Sky
Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show
!

A farkasember vagy vérfarkas egy mitikus lény Minden teliholdkor emberi mivoltából kivetkőzve viselkedik. Saját barátját vagy/és szerettét is képes megölni. Ilyenkor öntudatlan, önkontrollállatlan. Eredeti görög neve, a λυκάνθρωπος (lükanthroposz), a görög lükosz (farkas) és az anthróposz (ember) szavak összevonásából keletkezett.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Farkasember


Idézetek

meacska>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– […] ráadásul közös ellenségük is van.
[…]
– Thor, a mennydörgés norvég istene.
– Oh – nyugodott meg Flidais némileg. – Akkor mindent értek. Vele szemben még egy szirén is összeállna egy szalamandrával. Mit követett el ellenük?
– Helgarson nem beszél erről, de valami rosszat. Már Thor nevének említésétől előugranak a tépőfogai, és ácsokra vadászik, mert kalapácsot használnak. Magnusson és Hauk annyit mondott, hogy Thor megölte az egyik Falka-tagot tízegynéhány éve.
– Magnusson is farkasember?
– De még mennyire! Ő az alfahím. Hauk a béta.
– Thor támadott rájuk?
– Hauk az állítja, éppen nyaraltak egy háborítatlan, norvég erdőben, és hogy Thor részéről az egész nem volt több puszta szórakozásnál. Az addig teljesen tiszta égből nyolc jól célzott villám lövellt ki. Szóval nem lehetett véletlen. – Ugyanis nem csak ezüsttel lehet megölni egy vérfarkast, de az embereknek egyszerűen nincs hozzáférésük az olyan fegyverekhez, mint a villám, hiszen megsütné szerencsétlen flótásokat, mielőtt kettőt pislognának.

54. oldal - Ötödik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: farkasember · Leif Helgarson · Thor
6 hozzászólás
lzoltán IP>!

     A farkasember, mielőtt farkassá válhatna, anyaszült meztelenre vetkőzik. Ha mezítelen férfit pillantasz meg a fenyők között, fuss, mintha az ördög kergetne.

Kapcsolódó szócikkek: farkasember
1 hozzászólás
meacska>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Mikor forgattad utoljára Fragarachot?
– Az maradjon az én titkom. – Az istennő arca megnyúlt a csalódástól, amiért nem vált be a trükkje. Elmosolyodtam: – Ha arra vagy kíváncsi, formában tartom-e magam, a válaszom: igen.
– Oh? És vajon kivel gyakorolsz? Kétlem, hogy túl sok képzett kardforgató maradt volna a földön.
– Jól látod a dolgot. Leif Helgarsonnal szoktam vívni, az izlandi vikinggel.
– Úgy érted, hogy az ősei izlandi vikingek voltak?
– Nem. Ő egy igazi viking. Vörös Erikkel érkezett a kontinensre.
[…]
– Hogyan lehetséges ez? Valamiféle egyezséget kötött a valkűrökkel?
– Nem. Ő egy vámpír.
[…]
– Nem mondanám, hogy egy húron pendülök az élőhalottakkal, mivel ez azt feltételezné, hogy a minimális üzleti kapcsolatnál több van köztünk. Én egyszerűen csak alkalmazom Mr. Helgarsont. Ő az ügyvédem.
[…]
– A Magnusson és Hauk iroda munkatársai. Hauk is az ügyvédem, de ő egy farkasember. Ő nappal foglalkozik a kliensekkel. Helgarson inkább az éjszakai műszakot kultiválja.
[…]
– Én csak alkalmanként igénybe veszem a jogi segítségét [Helgarsonnak], továbbá edzem vele, mert nincs nála jobb kardforgató a környéken, és gyorsabb sem.

53. oldal - Ötödik fejezet

Röfipingvin P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– G-g-lamour – mondta Bill, majd betűzte. Elmesélte nekik, hogy a témáról talált egy címszót az enciklopédiában, és megemlítette, hogy Az éj igazsága című könyv – ezt korábban olvasta – egyik fejezete is erről szól. Glamour, mondta, a gael neve annak a teremtménynek, amely Derry-ben kísért; más népeknek és más kultúráknak más korokban más és más szavuk volt rá, de mind ugyanazt a dolgot jelölték. A síkvidéki indiánok manitounak hívták, amely hol puma, hol jávorszarvas, hol meg sas alakját öltötte. Ezek az indiánok úgy hitték, hogy egy manitou szelleme néha beléjük költözhet, és ilyenkor képessé válnak arra, hogy ők maguk formálják olyan állat alakjára a fellegeket, amelyekről a házaikat elnevezték. A Himalája népei tallus-nak vagy taelus-nak nevezték, amely gonosz varázslóféle lényt jelentett, amely olvasni bír az ember fejében, s aztán képes annak a dolognak az alakját magára ölteni, amitől az ember leginkább fél. Közép-Európában eylak-nak hívták – ő volt vurderlak fivére –, vagy vámpírnak. Franciaországban ez a le loup-garou volt, vagyis alakváltó, s a fogalmat durván farkasembernek fordították, de – mondta Bill – a le loup-garou bármi lehet, bármi az égvilágon: farkas, sólyom, birka, de még bogár is.

2.könyv 12. old. 2. bek.

K_Szilvia03>!

Farkasember épp most változna át szájában papucsot cipelő spániellé?

124. oldal

Joss Stirling: Lélektársak – Sky Találd meg a lélektársad!

Kapcsolódó szócikkek: farkasember
Shinzo P>!

(…) Önkéntelenül is azt gondolja mindenki, hogy a magadfajták valójában emberek, csak képesek farkassá változni. Ez elég nyilvánvalónak is látszik. Az átalakulás nem is történhet meg, csak holdfényben. Megmarad emberi értelmetek is. De mindezidáig sohasem derült ki az igazság.
— Tehát azt állítod, hogy valójában farkas vagyok?
— Mágia nélkül igen — felelte a Boszorkánymester.

Kapcsolódó szócikkek: farkasember
BakosJuci>!

Miss Hisselpenny ekkor meglehetősen hangosan tett egy kétségbeesett kísérletet a civilizált beszélgetés újraindítására.
– Á, látom, hozzák a halat. Micsoda kellemes meglepetés! Én nagyon szeretem a halat, ön nem, Mr., izé, Dubh? Olyan nagyon, izé, sós!
Erre a bétahím zavartan leült. Alexia mélyen együtt érzett vele. Egy ilyen megállapításra mit lehet válaszolni?
Az úr – mert hirtelen természete és farkasösztönei ellenére is az maradt – megfelelt Ivynek, ahogy azt az udvariasság általános szabályai diktálták.
– Én is igen kedvelem a halat, Miss Hisselpenny.
Egyes merész tudósok állítása szerint a fejlett kor társadalmi szokásai részben azért alakultak ki, hogy segítsenek kordában tartani és illemre szorítani a farkasembereket a nyilvánosság előtt. Az elmélet lényege szerint az etikett a társadalom krémjét sajátságos falkává változtatta. Alexia sosem adott ennek a teóriának nagy hitelt, de arra, hogy Ivy pusztán valami hal tárgyú sületlenséggel így megszelídített egy férfit, felfigyelt. Talán mégis van benne valami.

230-231. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti · farkasember · illem · Ivy Hisselpenny · szokás
TribeBubu>!

Matthew vagyok… Betty vagyok… Veronica vagyok… itt vagyunk lenn… lenn a bohóccal… és a teremtménnyel… a múmiával… a farkasemberrel… és veled, Beverly, itt vagyunk veled… és lebegünk… és változunk…

486. oldal, KILENCEDIK FEJEZET - A takarítás: 4 (Európa, 2005)

lzoltán IP>!

     Hét esztendő a farkasember természetes élettartama, de ha elégeted emberi ruháját, arra ítéled, hogy farkas legyen egész életében, így hát errefelé a vénasszonyok azt hiszik, valamiféle védelmet nyújt, ha egy kalapot vagy egy kötényt hajítanak a farkasember felé, mintha a ruha tenné az embert. A szeméről, erről a világító szemről mégis minden alakjában ráismerhetsz; egyedül a szem nem változik meg a metamorfózis során.

Kapcsolódó szócikkek: farkasember
Carmilla >!

(…) Ha egy lány feltétlenül biztosítani akarta, hogy könnyű és fájdalommentes legyen a szülése, akkor át kellett bújnia éjfélkor titokban egy elvarázsolt fán – méghozzá meztelenül. Olyan fának kellett lennie, melynek összenőttek az ágai, mintegy kaput alkotva. Ezután az illető már számíthatott rá, hogy könnyen szül majd. Csakhogy nagy ára volt ám, mert a gyerekből vagy farkasember, vagy lidérc lett. Efféle lidércekkel mai napig is találkozhatunk, ha lidércnyomásos álmunk van.

69. oldal (Európa, 1985)

Kapcsolódó szócikkek: farkasember · lidérc