Faramir személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Humphrey Carpenter: J. R. R. Tolkien élete
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
!

Faramir- Katarzyna Chmiel- Gugulska

!

Faramir- Katarzyna Chmiel- Gugulska (2)

!

Faramir, Boromir édestestvére a Két Toronyban tűnik fel elsőnek, bátor és helyén van a szíve, emberei a végbe is követnék.


Idézetek

Meridianna>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

És Éowyn hosszan és rezzenetlen szemmel Faramir szemébe nézett; és Faramir azt mondta: – Ne vesd meg a szánalmat, Éowyn, ha az a gyöngéd szív ajándéka! De én nem szánalmat kínálok neked. Mert te büszke és bátor vagy, és kivívtad, hogy a neved soha el ne feledjék; és gyönyörű vagy, esküszöm, olyan szép, hogy arra a tündék nyelvén sincsen szó. S én szeretlek. Valaha sajnáltalak, mert szomorú voltál. De akkor is szerettelek, az első perctől fogva, hogy megláttalak.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn · Faramir
2 hozzászólás
Fainthoar>!

Csütörtök, május 4. [1944.]: „Új szereplő lépett a színre (biztosan nem én találtam ki, nem is volt rá szükségem, de tetszik; egyszer csak ott sétált Ithilien erdeiben): Faramir, aki Boromir fivére – Gondorról és Rohanról szóló hosszú meséivel késlelteti a katasztrófát. Ha nem hagyja abba, a meséi jó részét kénytelen leszek átrakni a függelékbe – ahová már sok izgalmas anyag átkerült a hobbitok dohánygyártásáról meg a Nyugat nyelveiről.”

185. oldal (részlet az egyik Christian Tolkiennak írt levélből)

Kapcsolódó szócikkek: Boromir · Faramir · Gondor · Rohan
legrin P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Aztán eljött Faramir és megkereste őt, és megint ott álltak együtt, a falon, s Faramir így szólt hozzá: – Éowyn, miért késlekedsz itt, miért nem mégy ünnepelni Cormallenbe, hisz ott vár a bátyád.
S ő azt mondta: – Hát nem tudod?
S Faramir így felelt: – Két oka lehet, de hogy melyik az, nem tudom.
S ő azt mondta: – Az egyenes beszédet szeretem. Szólj világosan.
– Legyen hát, ha így kívánod, Úrnőm – mondta. – Azért nem mégy, mert csak a bátyád hívatott, de neked nem okozna örömöt, ha Aragornt, Elendil örökösét, így, diadala teljében látnád viszont. Vagy azért, mert én nem megyek, s te szeretnél itt maradni velem. De az is lehet, hogy ezért is, azért is, csak nem tudod eldönteni, igazában miért. Éowyn, nem szeretsz, vagy nem akarsz szeretni?
– Azt szeretném, ha más szeretne – mondta Éowyn –, de nem vágyom senki sajnálatára.
– Tudom – mondta Faramir. – Te Aragorn úr szerelmére vágyódsz. Mert fenséges, mert hatalmas, és te nagy névre és dicsőségre vágytál, s arra, hogy messze földön fölébe emelkedj mindennek, ami földhözragadt. S bámultad őt, mint kiskatona a nagy hadvezért. Mert az is; vezér az emberek közt, s ma ő a legnagyobb. S mikor csak megértést és szánalmat kaptál tőle, azt kívántad, bár ne kaptál volna semmit, s másra se vágytál, mint bátor halálra a csatatéren.

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn · Faramir
SDániel P>!

Hanyatló népek vagyunk, tavasztalan ősz.

1003. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Faramir
Mira_Skywalker>!

Mi, Gondor emberei, álljuk a szavunkat. Az megesik, hogy kérkedünk, de álljuk, amit mondtunk, akár a halálunk árán is. Akkor se venném fel, ha itt heverne az országúton, azt mondtam. Még ha olyan ember lennék is, aki megkívánja, s még ha nem tudtam is pontosan, mi az, amikor kimondtam, akkor is eskünek tekinteném a szavamat, amely holtig köt. De nem vagyok olyan ember. Elég bölcs vagyok, hogy tudjam, vannak olyan veszedelmek, amelyektől az embernek menekülnie kell.

1009. oldal, 5. Fejezet - A nyugatra nyíló ablak (A két torony) (Európa 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Faramir
LaBelle>!

Egy hosszabb feljegyzés rávilágít egy részletre a Két torony-ból (IV. 5.), amelyben Henneth Annûnban Faramir elbeszéli, mit mondott neki Gandalf:
– Sok országban sok nevem van. A tündék közt Mithrandir vagyok, a törpök közt Tharkûn; Nyugaton, rég elfeledett fiatalkoromban Olórin voltam; délen Incánusnak hívnak, északon Gandalfnak; keletre pedig nem járok.

637. oldal, Az istarok (Európa, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: Faramir · Gandalf
Doge>!

Ne vesd oda az életet keserűségedben vagy elhamarkodottan – mondta (Gandalf). – Rád szükség van itt, nemcsak a háborúban. Apád szeret, Faramir, a vég előtt még eszébe fog jutni!

1204. oldal, 4.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Faramir · Gandalf
Timi98>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Jó éjt, kapitány uram – mondta. – Megálltad a próbát.
– Valóban? – mondta Faramir.
– Igen, uram: megmutattad, milyen ember vagy: nagyszerű.

1011. oldal, A két torony, IV.könyv, 5.fejezet - A nyugatra nyíló ablak

Kapcsolódó szócikkek: Faramir
SDániel P>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Nem szállok szembe az akaratoddal, apám. Minthogy Boromirt elvesztetted, majd én megyek, s megteszem helyette, ami tőlem telik – ha ez a parancsod.
– Ez – felelte Denethor.
– Akkor ég veled – mondta Faramir. – S ha történetesen visszatérnék, légy jobb szívvel irántam.
– Az attól függ, mint térsz vissza – mondta Denethor.

1204. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Boromir · Faramir · II. Denethor
Xoxoribizli>!

– Ma tízszer akkora veszteséget okozhatunk az Ellenségnek az átkeléskor, mint akkor, mégis mi fizetünk rá. Mert ő könnyebben elviseli, ha egy hadsereget veszít, mint mi, ha egy századot.

A Király Visszatér I. Könyv - 4. fejezet: Gondor ostroma

Kapcsolódó szócikkek: Faramir