!

étkezés fogalom

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Szerb Antal: A Pendragon legenda
Móricz Zsigmond: Úri muri
Georges Simenon: Maigret és a hajléktalan
Agatha Christie: Miért nem szóltak Evansnak?
Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán
Agatha Christie: Mrs. McGinty halott
E. M. Forster: Út Indiába
Nagy Franciska: Macska a zongorában
Plutarkhosz: Párhuzamos életrajzok
Halldór Kiljan Laxness: Az éneklő hal
Horia Tecuceanu: Az Anda-akció
Charles Dickens: Örökösök I-II.
Georges Simenon: Maigret és a hazudós szeretők
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Diogenész Laertiosz: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei 1-2.
Karin Fossum: Aki fél a farkastól
Georges Simenon: Maigret kudarcot vall
Richard Tames: Shakespeare Londonja napi öt garasból
Marcus Tullius Cicero: Tusculumi eszmecsere
Monspart Éva – Siklós Olga – Vadas József: A szépen terített asztal
Kyung-Sook Shin: Vigyázzatok Anyára!
Kunszabó Ferenc: Sárköz
Mikes Kelemen: Mikes Kelemen törökországi levelei
David Michie: A Dalai Láma macskája
Epiktétosz: Epiktétosz összes művei
Andy Weir: A marsi
George Cooper: Magánügy
Elmer Mendoza: Ezüstgolyók
Arnaldur Indriðason: Gyalázat
Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg
Meik Wiking: Lykke
Rosemarie Eichinger: Esznek-e a halottak epertortát?

Idézetek

>!
csillagka P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Kibontom a csomagot, és máris kezdődhet a lakoma – friss zsemle, kecskesajt, alma, és ami a legjobb, egy tál vadrizses bárányragu. Erről beszéltem Caesar Flickermannak, amikor megkérdezte, mi tetszett a legjobban a Kapitóliumban.
Peeta visszamászik a barlangba, az arca úgy ragyog, mint a nap. – Úgy tűnik Haymitch megunta, hogy éhezni lát bennünket.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · Katniss Everdeen · Peeta Mellark
>!
LaBelle P

S úgy ették, minden melléklet nélkül, nem volt semmi saláta, vagy ugorka, vagy zöldség. Húst a hússal, zsírt a paprikával. Mire oda egyéb növény? Itt a bor!… A hámozott szőlő…

118. oldal, 10. fejezet (Dacia, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: étkezés
>!
BZsofi +SP

Azizt figyelmeztették, hogy az angolok örökké csak esznek, s okosan teszi, ha kétóránként enni ad nekik, addig is, míg sor kerül a kiadós étkezésre.

150. oldal - Tizennegyedik fejezet. (Szépirodalmi, 1980)

Kapcsolódó szócikkek: angol · étkezés
1 hozzászólás
>!
Cicu

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

A felügyelő derűs mosollyal követte a szendvicsek gyors pusztulásának zajos folyamatát. Tom mellett Carol is alaposan kitett magáért: olyan jóízűen, gátlások és finomkodások nélkül evett, hogy óhatatlanul eszembe villant az evés és a szex közötti kapcsolatról szóló feltevésem. Persze nincs a társadalom széles rétegeit érintő reprezentatív felmérésem, mint Dr. Kinseynek volt, mégis a tapasztalat azt mondatja velem, hogy egy nőről már az asztal mellett kiderül, milyen lehet az ágyban. Az a hölgy, aki élvezettel és jókedvűen lát neki az evésnek, bátran, szinte válogatás nélkül megkóstolja az új ízeket, és képes alaposan be is lakmározni, az ágyban sem fog csalódást okozni. Egy tudós, analitikus elme nyilván azzal magyarázná ezt a jelenséget, hogy aki képes engedni az ösztöneinek, és élvezi a természet adta örömforrásokat, az élet egyéb területein sem tagadja meg magától a jót. Egy könyvesboltban ezt úgy reklámozhatnák diszkréten, hogy a Terülj-terülj, asztalkám mellé jár az Ezeregyéjszaka meséi is.

166-167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · könyvesbolt · szex
>!
Inimma

William Pogue, a Skylab pilótája már a negyvennyolcadik napot töltötte a világűrben, amikor megkérdezte tőle a houstoni ellenőrző központ:
– A családon kívül mi az, ami a legjobban hiányzik?
Ezt felelte rá:
– A jó étel. És az, hogy akkor ehessek, amikor akarok.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étel · étkezés · űrhajós
>!
csgabi MP

A fehér abroszt fenyőgallyakkal, dióval, mogyoróval s egy tál fényesre dörzsölt, piros almával díszítették.
A fenyőillatú szobában asztalhoz ültek. Ünnepi hangulatban vacsoráztak. Az ilyenkor szokásos hal meg pulyka hiányzott az asztalról, de volt aranyló húsleves, sült aprópecsenye, töltött tyúk, diós-mákos kalács és aprósütemény.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · karácsony · ünnep
6 hozzászólás
Hirdetés
>!
ppeva P

Vacsora előtt kávét és édes süteményt szolgáltak fel, ami Izlandon régtől fogva szokás volt az úri vendégségben. A furcsa szokás valószínűleg abból az időből eredt, amikor még nem volt más tüzelő, csak tőzeg, és fél nap is beletelt, amíg azon megfőtt a hús meg a zöldségféle, addig meg mégse maradhattak éhen a vendégek, hát elébük adtak valami könnyű harapnivalót. De itt most bizonyosan nem arról volt szó, hogy gyenge a tűz a konyhában, egyszerűen csak utánozták a régi urak szokását. Amikor aztán a vendégek torkig laktak apró süteménnyel, mazsolás kaláccsal, bécsi cipóval, tortával és még vagy húszféle nyalánksággal, amit a haboskávéhoz adtak, végre teríteni kezdték az asztalt az igazi vacsorához.

265. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · Izland
>!
ppeva P

A középső szobában terítettek, a nagy asztalon. Az első fogás cukorral pirított burgonya. Utána a gyümölcspépek és mártások hosszú sora következik, olyan vastag mind, hogy megáll benne a kanál. Aztán már különálló ételeket adnak fel, az ember látja, mit eszik. Pirított francia kenyér, füstölt birkacomb, pácolt bálna és szardínia. Majd egyszer csak – el se tudjuk gondolni, honnan az ördögből – párolgó véres hurka terem előttünk az asztalon. Nyomában félbevágott, főtt birkafej úszik, piros és fekete áfonyatengerben. És még mindig hordják, csak hordják be a fogásokat. Hosszú volna elsorolni valamennyit. Az ember olyanformán érzi magát, mintha betört volna egy élelmiszerboltba. És a vendégek mind azt ették, itták, amit akartak, aszerint, hogy ki milyen elveknek és tanításoknak hódolt az ételek sorrendje tekintetében. Egyik a francia pirítóson kezdte, és pácolt bálnával végezte, másik az áfonyának látott neki, és a birkafejet hagyta utoljára, hogy aztán leöblítse egy pohár savóval. Mert ital is volt bőven, tehéntej és francia vörösbor az imént említett nemzeti italunkon kívül. Végül behoztak egy levesestálat, az öreg Jón Gúdmúnsen elé tették. Akkoriban terjedt el ugyanis Skóciából a felfogás, hogy a zabkása hallatlanul egészséges, kivált a gyenge gyomrúaknak.

267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · Izland
>!
Izolda +SP

A gazdagok szokásait vizsgálva azt mondhatjuk, egészségtelenül étkeznek. Rengeteg húst fogyasztanak, és emellett alig esznek zöldséget, gyümölcsöt és tejtermékeket – ami sok betegség okozója köreikben. Igen valószínű, hogy már fiatal felnőtt korukban skorbutot kapnak és elkezdik elveszíteni a fogaikat; később ehhez jönnek a hólyagproblémák, vesebántalmak és a látásuk is romlik.

58. oldal

Kapcsolódó szócikkek: betegség · étel · étkezés · gazdagság · gyümölcs · hús · skorbut · tej
>!
Sli SP

Amikor étkezel, akkor közben azon bosszankodsz, hogy nem olvasol?

244. oldal, Beszélgetések - Negyedik könyv (Gondolat, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: étkezés · olvasás
6 hozzászólás