!

Északi-sark helyszín

Christoph Ransmayr: A jég és a sötétség borzalmai
Gena Showalter: Éjsötét csók
Andrej Tarkovszkij: Napló
Alina Centkiewicz – Czesław Centkiewicz: A könyörtelen Északi-sark
Aage Gilberg: Sok eszkimó – egy orvos
!

Az angolszász legendák szerint a Mikulás műhelye az Északi-sarkon van.

Az Északi-sark a bolygó legészakibb pontja. A Földön többféle északi sarkpont is van, de mindegyik a Jeges-tenger területére esik. Az Északi-sarkvidék az Arktisz.

A Jeges-tenger nagy részét jégtakaró borítja. A késő nyári jégtakaró évente mintegy 7-8%-kal csökken a globális felmelegedés következtében, ami alapján az eddigieknél sokkal korábbra, 2020 nyarára várják az északi-sarki jégsapka elolvadását.

A Földrajzi Északi-sark a lehető legközelebbi pont a Föld forgástengelyének és a felszínének a találkozásánál. Fix pontnak tekintjük, de a csillagászok rámutattak, hogy a forgástengely nem mozdulatlan, 435 napos ciklusokban folyamatosan mozog, és ezt a kis mozgást felfedezője után Chandler-ingásnak (Chandler-wobble) nevezték el.

A Földrajzi Északi-sark egyben az északi 90°-os szélességi kör. Ebből a pontból bármerre indul az ember, déli irányba fog haladni. Ez a pont a Jeges-tengeren található, mely ezen a ponton 4087 méter mély. A Föld koordinátáit (szélesség, hosszúság, magasságok) mindenképpen fix pontokhoz kellene rögzíteni, de mivel a kőzetlemezek mozgása, a hegységképződés, a vulkanizmus és az erózió miatt nincs valójában mozdulatlan pont bolygónkon, ezért ez nem lehetséges.

A nemzetközi szervezetek egyelőre a Földrajzi Északi-sarkhoz igazítják a földrajzi koordinátákat, és nem számítják bele ennek elmozdulását.

Az Északi-sarkvidék jelenleg nemzetközi területnek számít, bár Kanada, az Egyesült Államok és Oroszország már többször megpróbálta sajátjaként elismertetni.

!

Térkép


Idézetek

>!
inka0507

– A második jel – hagyta abba a vicsorgást a harcos – egy cikcakkos vonal.
– Ez az Északi-sark – közölte Anja, és a szívére tette a kezét. – Az első randink jut róla az eszembe. Tudod, amikor úsztál egyet, én pedig a gleccser tetejéről néztelek. Emlékszel? – kérdezte, majd anélkül, hogy megvárta volna Lucien válaszát, így folytatta: – Szerintem ez egy isteni jel, hogy mi örökké a legjobb haverok leszünk. Szerintem meg kéne ölelnünk egymást, egyetértesz?

Kapcsolódó szócikkek: Anja · Északi-sark · Lucien (Halál)
>!
MezeiMarcsi

Büszke izgalommal első alkalommal tűztük ki Ausztria-Magyarország lobogóját a távoli északon. Tudatában voltunk, hogy olyan messzire elvittük, amennyire erőnk engedte.

211. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark
>!
Carmilla 

Ma először azt álmodtam, hogy az Északi-sarkon vagyok, és egy jegesmedve melegít a hóban. Azután pedig azt, hogy parasztoktól egy jó könyvet kapok ajándékba.

1980. január 11. - 289. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · jegesmedve · könyv
>!
Angele P

A sarkvidéki eszkimók nagyon jól tudják, hogy a fehér ember különös, gyerekes, gyámoltalan lény.

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · eszkimó · Grönland
>!
Angele P

A maguk módján mindent megtesznek az őszinte baratságért, rajtuk nem múlik, hogy a fehér emberhez való viszonyukat hit és bizalom, sőt nyugodtan mondhatjuk: szeretet hassa át.

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · eszkimó · Grönland
>!
Angele P

30 fokos hidegben nem egyszer találkoztam 70 évnél idősebb asszonyokkal és alig néhány hónapos csecsemőkkel, akik sokszáz kilométeres útra indultak. Mindent összevéve: különös emberfajta ez.

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · eszkimó · Grönland
>!
RaavNaan

Ellsworthot az északi szélesség 88°-a alatt elszenvedett súlyos élmények ellenére megfertőzte az ún. „poláris bacillus” – gyógyíthatatlan betege lett. Sehol a világon, pedig jó darab földet megjárt, nem találkozott ilyen ellenséges természettel, semelyik tájon nem vágott az ember arcába ilyen kemény kihívást. És most már azon csodálkozott, hogy az angolok a rideg sarkvidéki tengert ősidők óta a legjobb jellemformáló iskolának tartják. Ezekben a térségekben minden egyes nap újabb erőpróbát jelent, s mindegyik, mintegy mikroszkóp alatt, kimutatja, milyen örvényből készül az ember, milyen értékeket szabadít fel benne a küzdelem.

228. oldal, Keserű a dicsőség ára (Amundsen)

Kapcsolódó szócikkek: Északi-sark · Roald Amundsen