!

Erdély helyszín

Kertész Imre: Felszámolás
Paulo Coelho: A portobellói boszorkány
John Dickson Carr: A három koporsó
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Szabó Magda: Régimódi történet
Jókai Mór: Szegény gazdagok
Móricz Zsigmond: Tündérkert
Polcz Alaine: Az életed, Bíró Berta
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Szapu Magda (szerk.): Ifjúsági „szubkultúrák” Magyarországon és Erdélyben
Makkai Sándor: Táltoskirály
Fekete István: Erdély
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Camil Petrescu: A szerelem utolsó, a háború első éjszakája
Herta Müller: Lélegzethinta
Esterházy Péter: Esti
Kerstin Gier: Rubinvörös
Traian Stef (szerk.): Dilingó
Ugron Zsolna: Úrilányok Erdélyben
Székelyhidi Ágoston: Debreceni napló Erdélyről
David Norman: Kis dinókönyv nagyoknak
Kocsis L. Mihály (szerk.): De ki adja vissza a hitünket?!
Robert Maklowicz: Café Museum
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Reich Milton Oszkár: Erdély
Trenka Csaba Gábor: La Grande Image

Idézetek

>!
Rita_Sándor 

Ez a legjobb Erdélyben – gondolta. Hogy nem adja könnyen magát. A felszín poros, az utak rosszak. Tönkretett, lepusztított lett mostanra, de minél jobban körbeszimatolod, minél mélyebbre süllyedsz benne, annál inkább meglep. Kiszámíthatatlanul. Egy levessel, egy reneszánsz ablakkerettel, vagy az angol trónörökös üknagymamájával.

14-15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erdély
>!
krlany I+SMP

Mert, ha már az Úristen úgy rendelte el Erdély dolgát, hogy ott magyarok és románok vegyesen éljenek, akkor ezen nem lehet segíteni, s bele kell nyugodnia mind a kettőnek abba, hogy a másik is ott van. Már most: hogy egyszer az egyik van fölül, máskor a másik – aszerint, hogy a világ nagy urai miképpen ravaszkodják össze a politikát –, úgy látszik, ezen sem lehet segíteni. Tehát úgy kell ezt is venni, ahogy az Isten adja. Mint a jégverést, vagy a napsütést. De ha ez a politika, amit a nagyurak csinálnak, megzavarja az emberek eszit, és akik egyazon földön élnek, egymást verik főbe, ahelyett, hogy megsegítenék egymást: ez már igazán nagy baj. És ez a baj történt minálunk, látni lehetett tisztán.

Kapcsolódó szócikkek: Erdély · magyarok, magyarság · politika · román
>!
Kedy

Rákóczy csalódottnak tűnt. Talán mégis jobb lett volna, ha hazudok neki.
Erdélyt Dracula fejedelem kormányozza, már kétszáz éve. Az egész terület rezervátumként működik egyébként már kihalt denevérfajok számára. A kurucok a legboldogabb emberek Európában.
Ez valószínűleg jobban tetszett volna neki.

242. oldal (2010. Könyvmolyképző K.)

Kapcsolódó szócikkek: Drakula · Erdély · Gwendolyn Shepherd · Miro Rakoczy
>!
Tia04

– Erdéllyel? – Dracula gróf otthonával? Ezt komolyan gondolta? Kerültem fekete tekintetét. Még az is lehet, hogy ő maga volt Dracula gróf! A bőre színe mindenesetre stimmelt.

198. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drakula · Erdély · Gwendolyn Shepherd · Miro Rakoczy
>!
Életveszélyes_és_Tilos

A 20. század fordulóján egyes jelentések arról számoltak be, hogy Európában (elsősorban Franciaországban és Romániában) is találtak Iguanodontia maradványokat a legfelső kréta időszakból származó kőzetekben. A fenti elemzés alapján ezek a dinoszauruszok nem maradhattak volna fenn a felső kréta időkig, mivel mindenhol máshol az volt a jellemző, hogy a hadroszauruszok kiszorították őket. Az 1990-es évek elején a legjobb állapotban megőrződött anyag Erdélyből került elő. A filogenetikai elemzés azonban újabb expedíciókat tett szükségessé, hogy ismét megvizsgálják ezeket a leleteket.
Az új kutatás bebizonyította, hogy ez a dinoszaurusz nem közeli rokona az Iguanodonnak, hanem az ornithopodok egy kezdetlegesebb csoportjának egyik szokatlanul hosszú ideig fennmaradt tagja (maradványfaja). E dinoszaurusz számára egy teljesen új nevet találtak ki: Zalmoxesnek nevezték el.

136-137. oldal

David Norman: Kis dinókönyv nagyoknak Dinoszauruszokról röviden

Kapcsolódó szócikkek: Erdély
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Amikor visszamentem Angliába, első dolgom az volt,hogy kijelentettem: hülyeség filmet csinálni a történelmi Drakuláról, és agyrém, hogy egy őrült ír könyve képes ilyen rossz színben feltüntetni Erdélyt, ami pedig az egyik legszebb hely a világon.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anglia · Drakula · Erdély
Hirdetés
>!
Farkas_Szonja

Most már körülnézhetett a vajdaságban. Csak itt világlott rá egészen, hogy micsoda nagy hatalom az ő hatalma! Micsoda nagy szó: Erdély.
Ez a nép a maga ezer veszedelemben tűzállóra égett lelkével, zsarát közt melengetett hűségével, önálló gondolkozásmódjával és megpróbált türelmével nem is hasonlított a fölvidék lassú vérű népéhez. De nem hasonlított az ország beteg lelkű, ezer pártra szakadt és már csak gyűlölködni és harácsot sóvárogni tudó magyarságához sem. Itt a tekintélyt nem a születés, nem a vagyon és nem a vallás mérte, hanem a kard.

284. oldal (Kriterion)

Kapcsolódó szócikkek: Erdély
>!
robinson P

Mint amikor nehéz álom után felébred az ember: megtörli verejtékes homlokát, hallgatja, hogy ver a szíve, lenyeli a szorongás keserű ízét, és végül hálát ad az Istennek, hogy álom volt az egész – úgy gondolok én most vissza Erdélyre.

10. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erdély
>!
Carmilla 

A kilencvenes évek elején jutottak el az első zenekarok koncertjei Erdélybe, nagyon divatosak lettek a hatvanas évek közepének, végének zenéi. A Rolling Stones, Doors nagy kultikus zenekar volt, annak számított itt a gimnáziumban, majdnem mindenkinek volt Doors lemeze. Földes László, Jim Morrison, Mick Jagger mindenképp példaképeknek számítottak.

212. oldal, Az öltözködési és a zenei stílus szerepe a csoport-hovatartozásokban (MTA Politikai Tudományok Intézete, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Erdély · Jim Morrison · The Rolling Stones
>!
eme P

És az erdélyi hegyekről mesélek Beának, az is a Kárpátok, mondom neki. Csak nálunk a hegyekben kerek, mély tavak vannak. Úgy mondják, hogy tengerszemek, annyira mélyek, hogy a fenekük összeköttetésben van a Fekete-tengerrel. Annak, aki belenéz egy hegyi tóba, a talpa a hegyen van, de a szeme a tengeren. Nagyapám azt mondja, a Kárpátok a föld alatt a karjukon hordozzák a Fekete-tengert.

68. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Erdély