!

építészet fogalom

Ayn Rand: Az ősforrás
Victor Hugo: A párizsi Notre-Dame
Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége
Daniel Pennac: Foglalkozása: bűnbak
Terry Pratchett: Maszkabál
Julie Orringer: Láthatatlan híd
Wilkie Collins: A fehér ruhás nő
P. Horváth Tamás: Tündérváros
J. P. Delaney: The Girl Before – A lány a múltból
Simon Márton: Rókák esküvője

Idézetek

>!
krlany I+SMP

– Szóval ez az Operaház, mi? – kérdezte Anyó. – Olyannak tűnik, mintha valaki csinált volna egy nagy dobozt, és utána ráragasztotta volna az építészetet.

149. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építészet · Wiharvész Eszmeralda (Anyó)
>!
Aurore

Az előadóteremnek, melybe Julia néni újságíró igazolványán át vezet az út, arányai az Elysée palotára, aranybarna tapétája pedig a Gare de Lyonról induló TGV-re emlékeztet. Rondasága túléli a századokat, és vonzza a külföldi tőkét.

109. oldal - 18. fejezet (Ciceró, 1999)

Kapcsolódó szócikkek: építészet · modern világ · Párizs
>!
Let_It_Beer

Chicagóban annyi a remek épület, hogy kötelességüknek érzik, hogy néhányat időnként lebontsanak, és borzalmas építményeket emeljenek helyükre, hogy értékelni tudjuk a szépet.

Kapcsolódó szócikkek: Chicago · építészet
>!
olvasóbarát P

Az öt szimbolikus mellékalakot Apáti Abr Sándor mintázta meg a kollégáiról. Modellként ugyanis a gyárban dolgozó, jól ismert munkások szolgáltak a szobrásznak. Zsolnay Vilmos – valóságos és szellemi – birodalmának öt pillére a fazekasság, a szobrászat, az építészet, a vegyészet és a festészet. Felettük áll egyszerű munkásköpenyben maga az öreg mester, kezében egy görögös váza, elgondolkodva és erőt sugározva. Horvay János pécsi szobrász öntötte bronzba Vilmos időskori alakját, aki többek között a budapesti és pécsi Kossuth-szobrot is készítette.

190. oldal

P. Horváth Tamás: Tündérváros Zsolnay Miklós titkos élete

Kapcsolódó szócikkek: építészet · festészet · szobrászat
>!
Jaczi

– Az építészetnek elsősorban a hasznosság a célja, és a probléma ereje abban rejlik, hogyan tudjuk a pragmatizmus elvét az esztétikus alkotás világába emelni.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építészet
>!
Jaczi

Szabályok? – mondta Roark. – Íme az én szabályaim: amit egy bizonyos anyaggal csinálhatunk, egy másikkal nem szabad megtennünk. Nincs két egyforma anyag. Nincs két egyforma építési terület. Nincs két olyan épület, amelyeknek ugyanaz lenne a célja. A cél, a terület és az anyag határozza meg a formát. Semmi sem ésszerű vagy csodálatos, hacsak nem egy koncepció szüli, és nem az határoz meg minden részletet.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építészet · épület · Howard Roark
Hirdetés
>!
tshehip

Megismételjük: ezek a keresztezett építmények korántsem méltatlanok a művész, a régész, a történész érdeklődésére. Megsejtetik, hogy milyen ősi dolog az építkezés, szemléltetik – amit a küklopszi falmaradványok, az egyiptomi piramisok, a gigászi méretű hindu pagodák is szemléltetnek –, hogy az építészet legnagyobb műveit nem egyedek, hanem közösségek alkották; hogy a nagy építészet nem annyira a lángelmék műve, mint inkább a munkálkodó nép szülötte; hordalék, amelyet egy nemzet hagy maga után; halom amelyet évszázadok raknak össze; az emberi társadalom csapongó ötleteinek üledéke; úgyszólván természeti képződmény.

131. oldal, III. könyv - 1. fejezet (Európa, 1979)

Kapcsolódó szócikkek: építészet
>!
FreeAngel

A házvezetőnő elmondása szerint a „régi szárnyat” értő szemek építészetileg igen sokra tartják. Magam további kutakodással arra a nézetre jutottam, hogy e nagyérdemű bírák csak úgy mernek műértésre vállalkozni, ha figyelmen kívül hagyják a dohszagot, a sötétséget és a patkányokat.

167. oldal

Kapcsolódó szócikkek: építészet
>!
Judit_Sike P

Edward Monkford (sz. 1980) brit techno-építész, a minimalista esztétikai iskola képviselője. 2005-ben David Thiel technológussal és még két személlyel közösen megalapította a Monkford Társulatot. Úttörő szerepet játszottak a domotika, az intelligens háztartási környezet kialakításában, amelynél a ház vagy az épület összehangoltan működő organizmus lesz, oda nem tartozó vagy szükségtelen elemek nélkül.

Kapcsolódó szócikkek: Edward Monkford · építész · építészet · minimalizmus
>!
Kek P

Ha – ahogy mondják – az építészet kővé vált zene,
úgy egy sír betonkockája egyetlen kitartott hang
lehetne. Bár hiába álldogálsz mellette, nemigen
hallasz semmit.

33. oldal, .MOV

Kapcsolódó szócikkek: építészet · gyász · sírkő