!

Éowyn személy

J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
J. R. R. Tolkien: The Lord of the Rings
Jo Walton: Mások között

Idézetek

>!
Algernon +SP

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Aragorn – kérdezte –, miért mégy azon a gyilkos úton?
– Mert muszáj – felelte. – Mert csak így remélhetem, hogy kivehetem a részemet a Szauron ellen vívott háborúból. Nem én választottam ezt a veszélyes útvonalat, Éowyn. Ha ott lehetnék, ahova a szívem húz, akkor most messze északon, Völgyzugolyban kóborolnék.

68. oldal (A Gyűrűk Ura - A király visszatér, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Éowyn · Sauron · Völgyzugoly
>!
Meridianna

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

És Éowyn hosszan és rezzenetlen szemmel Faramir szemébe nézett; és Faramir azt mondta: – Ne vesd meg a szánalmat, Éowyn, ha az a gyöngéd szív ajándéka! De én nem szánalmat kínálok neked. Mert te büszke és bátor vagy, és kivívtad, hogy a neved soha el ne feledjék; és gyönyörű vagy, esküszöm, olyan szép, hogy arra a tündék nyelvén sincsen szó. S én szeretlek. Valaha sajnáltalak, mert szomorú voltál. De akkor is szerettelek, az első perctől fogva, hogy megláttalak.

292. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn · Faramir
3 hozzászólás
>!
legrin P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Aztán eljött Faramir és megkereste őt, és megint ott álltak együtt, a falon, s Faramir így szólt hozzá: – Éowyn, miért késlekedsz itt, miért nem mégy ünnepelni Cormallenbe, hisz ott vár a bátyád.
S ő azt mondta: – Hát nem tudod?
S Faramir így felelt: – Két oka lehet, de hogy melyik az, nem tudom.
S ő azt mondta: – Az egyenes beszédet szeretem. Szólj világosan.
– Legyen hát, ha így kívánod, Úrnőm – mondta. – Azért nem mégy, mert csak a bátyád hívatott, de neked nem okozna örömöt, ha Aragornt, Elendil örökösét, így, diadala teljében látnád viszont. Vagy azért, mert én nem megyek, s te szeretnél itt maradni velem. De az is lehet, hogy ezért is, azért is, csak nem tudod eldönteni, igazában miért. Éowyn, nem szeretsz, vagy nem akarsz szeretni?
– Azt szeretném, ha más szeretne – mondta Éowyn –, de nem vágyom senki sajnálatára.
– Tudom – mondta Faramir. – Te Aragorn úr szerelmére vágyódsz. Mert fenséges, mert hatalmas, és te nagy névre és dicsőségre vágytál, s arra, hogy messze földön fölébe emelkedj mindennek, ami földhözragadt. S bámultad őt, mint kiskatona a nagy hadvezért. Mert az is; vezér az emberek közt, s ma ő a legnagyobb. S mikor csak megértést és szánalmat kaptál tőle, azt kívántad, bár ne kaptál volna semmit, s másra se vágytál, mint bátor halálra a csatatéren.

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn · Faramir
>!
Életveszélyes_és_Tilos

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Ne állj a nazgûl és a prédája közé. Mert akkor nem öl meg, ha rád kerül a sor. Elvisz a siralmak házába, túl a sötéten, ahol húsodat fölfalják, s fonnyadt agyad csupaszon állhat a Soha-be-nem-hunyt Szem elébe.
Hüvelyéből kiröppent kard csendült.
– Tégy, amit akarsz, de ha rajtam áll, nem teszed meg.
– Nem teszem meg? Bolond; eleven férfi engem vissza nem tart! (…)
– Én nem vagyok ám eleven férfi! Lányt látsz! Én Éowyn vagyok, Éomer húga! S állj csak ide közém, meg rokonom-uram holtteste közé, ha ismersz halált. Mert akár élő vagy, akár fekete szellem, én kettéhasítlak, ha hozzá mersz érni.

A csata Pelennor mezején

Kapcsolódó szócikkek: Boszorkánykirály · Éowyn · nazgûl (gyűrűlidérc)
>!
Lily_Sz

… úgy érezték mind, mikor a bűvös fű illata betöltötte a szobát, hogy tiszta szél fúj be az ablakon, illatot nem hoz, csak egészséges, friss, kristályos és ifjú levegőt, amit még senki be nem lélegzett, mert most árad újdonatújan havas csúcsokról a csillagos égbolt alól vagy érkezik tajtékos hullámok mosta ezüstös, távoli tengerpartról.

1278. oldal, III. A király visszatér (Európa, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Aragorn · Éowyn
Hirdetés
>!
Szelén 

And so they stood on the walls of the City of Gondor, and a great wind rose and blew, and their hair, raven and golden, streamed out mingling in the air.

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn · Faramir
>!
chibizso

És Középföldén mintha egyáltalán nem is létezne a nemiség, szerelem is csak alig akad a könyvben, ami mindig azt tűnt sugallni számomra, hogy igen, a világ jobb lenne nélküle. Arwen maga a megtestesült illemtudás. Vagy csupán eszköz, hogy világra jöhessenek Gondor és Arnor majdani féltünde Nagy Királyai. Egy díj. Jobban járt volna, ha Éowynnal köti inkább össze az életét – aki elvégre maga is igazi hős volt –, és hagyja, hogy a númenoriak elsatnyuljanak.

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arwen · Éowyn · Középfölde
1 hozzászólás
>!
Gazella

És ekkor megváltozott Éowyn szíve, vagyis hogy hirtelen ráébredt a lány, hogy megváltozott. És egyszerre eltűnt szívéből a tél és fölragyogott benne a nap.

– Minas Amrothban állok, a Nap Tornyában – szólt –, s lám! a Homály eloszlott! Nem akarok többé harcos leány lenni, nem kelek versenyre többé a nagy lovasokkal, s nem lelem örömöm eztán az öldöklést dicsőítő énekekben. Gyógyítani szeretnék és szeretni mindent, ami él, virágzik és gyümölcsöt hoz, és nem meddő és terméketlen. – És megint Faramir szemébe nézett. – Többé nem vágyom rá, hogy királyné legyek.

III. kötet, 239. oldal, VI. könyv, 5. fejezet - A Helytartó és a Király (Gondolat, 1981)

Kapcsolódó szócikkek: Éowyn