!

Endor helyszín

James Kahn: A Jedi visszatér
Michael A. Stackpole: Zsiványkommandó
Claudia Gray: Elveszett csillagok
!

Az Endor a Csillagok háborúja elképzelt univerzumának egyik holdja.
Az ezüstös színű Endor gázóriás bolygó a körülötte keringő 9 hold közül a másodikról nevezetes, melyet az Endor erdőholdja (gyakran: Endor) néven emlegetnek, amit a bennszülöttek Tana néven ismernek. (Azok a jelentések, amik az Endor gázóriásnak egy hatalmas kataklizmában való eltűnéséről szólnak, nem igazak, és „az endori hoax” néven ismeretesek).
Maga a gázóriás bolygó nem játszik szerepet a történésekben, a filmekben sem jelenik meg, lakhatatlan, ezért sokan (kissé félreérthető módon) Endor név alatt az Endor bolygó második holdját értik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Endor

!

Az Endor lakói az ewokok


Idézetek

>!
Amapola P

Most már nem sokat tehet. Kivéve persze, hogy elpusztítja az Endort – ezt még megtehette. Apróság csupán, tulajdonképpen csak jelképes tett – megsemmisíteni valamit, ami él és zöld, értelmetlenül és galádul, semmi másért, csak a pusztítás öröméért. Kis tett, de csodálatos gyönyört okoz.

202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Endor
>!
Saille P

– A pajzs felrobbant! Kezdjék meg a támadást a főreaktor ellen!
Thane eddig azt hitte, hogy az endori csapat tagjai halottak. A pokolba is – gondolta –, azok a fickók megcsinálták! Elképzelte magának, hogy Leia hercegnő a magányos győztes. Talán azzal a gúnyos mosolyával semmisítette meg a pajzsgenerátort….

331. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Endor · Leia Organa · Thane Kyrell
>!
PAVideoStudio

Wedge lassan beszélt.
– Mindannyian ismerik az osztag történetét. Még mielőtt hivatalosan is megalakultunk volna, a mi feladatunk volt megsemmisíteni az első Halálcsillagot. Megtettük, és nagyon sok kiváló pilótát veszítettünk el, Valamennyiük a Lázadók hőse volt vagy az ma is. Idővel mindannyian éppoly híresek lesznek, mint a legendás jedilovagok. A Zsiványkommandó sok bevetésen vett részt, egyaránt ellátta konvojok kíséretét, és üldözött birodalmi hajókat. Végrehajtotta a Hoth kitelepítését, harcolt a Gallnál, évekkel később az Endornál, ahol megsemmisítette a második Halálcsillagot is. Azután a Bakuránál megverte a ssi-ruukokat.
Hétévi folyamatos küzdelem után az Új Köztársaság vezetése elhatározta, hogy megújítja az egységet. Bölcs döntés volt ez, mert mi, az öregek sok új pilótát láttunk meghalni a kötelékben. Wedge ekkor a titokzatos pilótára pillantott.
– Minden veterán óhaja, hogy újra együtt lássa az osztagot, mégpedig olyan pilótákkal, akik megtanulták a túlélést.
A TIE-pilóta egyetértőn bólintott. Wedge ismét a hallgatóság felé fordult.
– Egy évvel ezelőtt Ackbar admirális az Ideiglenes Tanács nevében beavatott engem a Zsiványkommandó megújításának tervébe. A Zsiványkommandó mostanra a Lázadók jelképévé vált. Muszáj, hogy túlélje a legendákat, és ismét a pilóták elit csapatává váljon, és képes legyen megküzdeni a leglehetetlenebb feladatokkal is. Mint tudják, számos pilótát leteszteltünk, mintegy százat. És csak tizenkét helyünk van… Azért mondom el mindezt, mert valamivel tisztában kell lenniük a kiválasztás módszerével kapcsolatban. Maguk elit pilóták, sőt ennél is többek, de nem számít, kicsodák, és mennyire jók, mert sosem lehetnek olyan jók, mint Biggs Darklighter vagy Jek Porkins, vagy a többiek voltak, akik a Zsiványkommandó szolgálatában veszítették életüket. Ők legendák, ez a csapat legenda, és egyikünk sem lehet nagyobb őnáluk.

59-60. oldal, 5. fejezet - Zsiványkommandó (Lap-ics, 1998)

Hirdetés
>!
Saille P

– Jó, jó, de ki ő? – ráncolta a homlokát Corran. – Nem egy Luke Skywalker, az biztos, de ott volt a Bakurán a Zsiványkommandóval, és túlélte az Endort is.
A twi'lek vörös szeme megvillant.
– Az Endor-jelvény közepén fekete folt is volt…ez azt jelenti, hogy túlélte a Halálcsillag elleni támadást is.
Rhysati átölelte Corran nyakát, és a kezével megemelte az állát.
– Mit számít az, hogy ki ő?
– Rhys, ez az ember kilőtte a három legjobb pilótánkat, engem is elkapott, és azt mondta, be van rozsdásodva! Tudni akarom, kicsoda, mert roppant veszélyes!

24-25. oldal

>!
Pluviôse

– Úgy látom, ez a fogalom így túl elvont, talán nehéz megragadni az összefüggéseket – kezdte lassan –, de az egész Galaxis számára borzasztó fontos, hogy a mi felkelőerőink véget vessenek a Birodalom jelenlétének itt az Endoron. Nézzetek ki azon a pici lyukon, ott a tetőn! Egyedül azon a kis nyíláson át száz csillagot számlálhattok meg. Az egész égbolton millió és milliárd másik van, amit nem is láthattok. És mindnek vannak bolygói és holdjai, és ott boldog népek élnek, olyanok, mint ti. A Birodalom pedig mindezt el akarja pusztítani. Már az is szédítő, ha csak hanyatt feküsztök, és bámuljátok ezt a csillagfényt. Szinte… szétveti az embert, olyan szép néha. És ti részei vagytok ennek a szépségnek; minden ugyanannak az Erőnek a része. A Birodalom pedig ki akarja oltani a fényeket.

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Endor