endívia növény

Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Meg Cabot: Esküvő olasz módra
Joanne Harris: Csokoládé
Gabrielle Keng-Peralta: Varázslatok evőpálcikákkal
!

Az endívia vagy endíviasaláta (Cichorium endivia) az őszirózsafélék családjába, a cikória (Cichorium) nemzetségbe tartozó növényfaj. Ugyanígy, vagy salátakatángnak nevezik a mezei katáng levélzöldségként termesztett fajtáját (C. intybus convar. foliosum) is. Európában őshonos növény, már a középkorban jól ismerték. A vadon növő endíviasaláta kétéves növény, ám egyévesként termesztik. Több fajtája is ismert.
https://hu.wikipedia.org/wiki/End%C3%ADvia

!

endívia


Idézetek

Ninácska P>!

A hirtelen sült endívia igazi dőzsölés!

112. oldal

Kapcsolódó szócikkek: endívia
anesz P>!

Narcisse egy kosár endíviát hozott nekem a konyhakertjéből, majd amikor meglátta Joséphine-t, előhúzott a zsebéből egy kis csokor skarlátszín szellőrózsát, és átnyújtotta neki.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: endívia
psn>!

Price tapast rendel, utána meg őzet joghurtmártással és páfrányos mangószeletekkel. McDermott előételnek szasimit kecskesajttal, utána pedig juharszirupos füstölt kacsát endíviával. Van Patten kagylókolbászkát, utána meg roston sült lazacot málnaecettel és guacamole-lal.

Kapcsolódó szócikkek: endívia · tapas
blankaveronika IP>!

Felsorolni sem tudnám, miket vacsoráztam, de annyi bizonyos, hogy minden nagyon finom volt. A pincér hosszasan sorolta a fogásokat, Holly és Cal pedig lelkesen bólogattak, és kiválasztották a vacsoránkat. Aztán egyre csak érkeztek a tálak és tányérok, többek között kecskesajtos saláta paprikával töltött olajbogyóval, csinos halmokba rendezett libamájpástétom, vagy vajas-sajtos öntettel tálalt endíviasaláta…

76. oldal, Jane Harris utazónaplója

Kapcsolódó szócikkek: Cal Langdon · endívia · Holly Caputo · Jane Harris