!

encián, tárnics növény

Bodor Ádám: Sinistra körzet
Schäffer Erzsébet: Toronyiránt
David Herbert Lawrence: A szűz és a cigány

Idézetek

>!
Arianrhod MP

A füves út mentén s a sziklák alatt sok virág: csodaszép kerek levelű harangvirág, nagy, hideg és sötét, majdnem fekete, mintha sötétbíbor jégből lenne; kis csomókban parányi, halványkék csengettyűvirág, mintha elvarázsolt béka fújt volna jégből habos buborékot; pásztorbotra emlékeztető merev, magas, szőrös hegyi harangvirág; földszínnel pettyezett halványlila encián elszórt csillagai; és azután sárga sisakvirág, kankalinsárga sisakvirág, majd hirtelen sötét sisakvirággal sűrűn borított részek. A különös, dús sisakvirág sötétkékjét, fekete kékségét, félelmetes színét Hepburn újból és újból megcsodálta. Hogy kerül ide a jég közvetlen közelébe ez a fénylő, bíborkék, mérhetetlen sötétség? Ez a királyi méreg? A sisakvirágtövek kígyózó tömegének ez a káprázata?

>!
Nefi P

Mert a fecsketárnicsot se azért szereti és becsüli, mert meggyógyította, hanem mert olyan ajándéka a természetnek, amit csak köszönni, csodálni és megőrizni lehet.

A selyemszőrű kecskék meséje

Kapcsolódó szócikkek: encián, tárnics
Hirdetés
>!
lzoltán IMP

     Kiléptem az ablakon a fogadó csalánnal, lósóskával benőtt udvarára, s a sötétség köpenyébe burkolózva keltem át ismerős kerteken a ház felé, ahol régi barátnőm, Aranka Westin lakott. Úgy képzeltem, csak úgy négykézláb beosonok, és mint egy alázatos kutya, ágya elé, a rongyszőnyegre heveredem, de ő résen lehetett, megelőzött, és az orrom előtt hirtelen kitárta az ajtót. A sötétségben nem láthatott, árnyalakomról sem ismerhetett fel, legfönnebb a pöttyös tárnics fanyarkás illatáról, amely azon az estén, akár a régi időkben, leheletemmel mindig előttem járt. Fölismert, és máris régi álnevemen szólított:
     – Tudtam, Andrej, hogy él valahol. És azt is, egyszer majd eszébe jutok.
     – Azért is jöttem – mondtam elfogódottan –, hogy exkuzáljam magam.
     Egy darabig még illendőségből erről-arról elbeszélgettünk, de a sötétségben kezünk a gombok, pertlik oldása közben egyre csupaszabb helyeken találkozott, mígnem lekerült testünkről minden ruha. Bőre, mintha víz csordogálna alatta, hűvös volt, hasa alól rég kipusztult a moha, csülkeink koppantak, mint a borókagyökerek.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Kapcsolódó szócikkek: encián, tárnics