Elinor Dashwood személy

Jane Austen: Értelem és érzelem
Jennifer Donnelly: Északi fény
Sarah J. Maas: Catwoman: Soulstealer
Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg

Idézetek

AniTiger P>!

Magam is, csakúgy, mint más, tökéletes boldogságra vágyom; s mint mindenki más, ezt a magam módján óhajtom elérni.

73. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood
mdmselle I>!

Elinor mindezzel egyetértett, mert úgy érezte, az ügy nem érdemli meg az ésszerű ellenvetés bókját.

281. oldal, 36. fejezet (Palatinus, 2004)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood
31 hozzászólás
Szabó_Ági>!

„My friends,” Ivy said, padding over the table and smiling at the seven potted plants. „Elizabeth, Emma, Fanny, Catherine, Anne, Marianne and Elinor.”
Selina's brows crossed beneath her helmet. „You named them after Austen heroines?”
Ivy beamed as bright as the twinkling lights strung overhead.
„You're my new favourite person. No one ever gets the reference – even Harley asked me what the hell I was talking about.”
Selina slid the lenses of her helmet up as she studied the seven plants. „I'm more of a Brontë girl.”
Ivy waved a hand. „Ugh, Mr Rochester is gross. Darcy all the way.”

280-281. oldal

Boglárka_Madar>!

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

– Jól tudom, nincs magában becsvágy. Szerények a vágyai.
– Csakoly szerények, mint mindenki másé, úgy gondolom. Magam is, csakúgy, mint más, tökéletes boldogságra vágyom; s mint mindenki más, ezt a magam módján óhajtom elérni. A nagyság engem nem boldogíthat.
– Különös is volna! – kiáltott fel Marianne. – Mi köze a vagyonnak, a nagyságnak a boldogsághoz?
– A nagyságnak vajmi csekély – mondotta Elinor –, ám a vagyonnak nagyon is sok köze van hozzá.
– Szégyelld magad, Elinor! – mondta Marianne. – A pénz csak ott boldogít, ahol más nem adhatja meg a boldogságot. A kényelmes megélhetésen túl már igaz elégedettséget nem adhat az embernek.

85. oldal (Esély Könyvklub, 1996)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood
Borbála_Hantó>!

-[…] Amióta csak meglátta, Elinorom, szereti őt.
Itt azonban Elinor már nem Brandon ezredes szavait, nem az ő vallomását vélte hallani, hanem anyja élénk képzeletének természetes cikornyáit, amivel minden neki tetsző dolgot kedvére ékesített.

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Brandon ezredes · Elinor Dashwood · Marianne Dashwood
Sli P>!

A kezébe veszi a halom tetején lévő dolgozatot. Ben Adamsét. Gyanítja, hogy Ben egy árva szót sem olvasott az Értelem és érzelemből. És úgy sejti, hogy inkább megnézte a filmet, leginkább abból, mert a srác egy ponton véletlenül Emma Thompsonnak nevezi Elinor Dashwoodot.

347. oldal, 79. fejezet (Agave Könyvek, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood · Emma Thompson · Értelem és érzelem
Belle_Maundrell >!

– Van egy olyan érzésem – mondta Lucy –, hogy kegyed szerint Middletonék kicsinyei túlságosan el vannak kényeztetve; igaz, tán egy picit jobban a kelleténél, de hát ez annyira természetes Lady Middletonnál. Ami engem illet, szeretem, ha a gyermekek tele vannak élettel és jókedvvel, és ki nem állhatom, ha szelídek és nyugodtak.
– Bevallom – válaszolt Elinor –, hogy amikor Barton Parkban vagyok, nem tudok ellenszenvvel gondolni a szelíd és nyugodt gyermekekre.

148. oldal (Menő Könyvek, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood · gyermek
Ninácska P>!

Sokszor elgondolom, mi lenne, ha a könyvek szereplői meg tudnák változtatni a sorsukat. Mi lenne, ha a Dashwood nővéreknek lett volna pénzük? Elinor talán elutazhatott volna, és faképnél hagyhatta volna Mr Ferrarst, hadd vacogjon a szalonban. Ha Catherine Earnshaw már a könyv elején férjhez ment volna Heathcliffhez, és mindenkit megkímélt volna egy rakás bánattól? Ha Hester Prynne és Dimmesdale felszállnának arra a bizonyos hajóra, és alaposan lehagynák Roger Chillingworthöt? Gyakran szánakoztam a regényalakokon, mert láttam, sehogyan sem bírnak kitörni a maguk történeteiből, de ha képesek volnának beszélni, bizonyára azt mondanák, hogy süssem meg a szánakozásomat meg a kegyes leereszkedésemet.

84. oldal

brittta>!

[…] Lelke szabadon csapongott, gondolatait nem köthette le más, s e fontos kérdéssel kapcsolatban felrémlett előtte a múlt és a jövő, amely megragadta figyelmét, kitöltötte emlékezetét, szívét, képzeletét.

122. oldal, 19. fejezet (Ulpius, 2010)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood
Belle_Maundrell >!

– Jaj, Elinor – kiáltott fel –, micsoda titkot kell elmondanom neked Marianne-ről! Biztos vagyok benne, hogy hamarosan férjhez megy Willoughbyhoz.
– Ezt mondod szinte minden áldott nap – válaszolta Elinor –, amióta a High-church dombon találkoztak. S tán még egy hete sem ismerték egymást, amikor már biztosan tudtad, hogy Marianne Willoughby arcképét viseli a láncán, aztán kiderült, hogy csak a dédnagybácsikánk miniatúrája volt.
– De hidd el, hogy most teljesen másról van szó. Bizonyos vagyok benne, hogy nemsokára egybekelnek, mert Willoughby levágott egy fürtöt Marianne hajából.
– Légy óvatos, Margaret. Meglehet, hogy csak Willoughby valamelyik dédnagybácsikájának a hajfürtjéről van szó.

74. oldal (Menő Könyvek, 2021)

Kapcsolódó szócikkek: Elinor Dashwood