!

elfojtás fogalom

A. S. Neill: Summerhill
Don DeLillo: Fehér zaj
Steven Jay Schneider: 101 horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz
Jörg Müller: Szorongások feloldása Istennel találkozva
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
Sylvia Löhken: A csend öröme
John Gray: Túl Marson és Vénuszon
Susan David: Érzelmi rugalmasság

Idézetek

>!
Morpheus

Életellenesnek lenni annyit tesz, hogy valaki tekintély-, egyházi vallás-, elnyomás-, elfojtáspárti, vagy legalábbis behódol ezeknek.

350. oldal

A. S. Neill: Summerhill A pedagógia csendes forradalma

Kapcsolódó szócikkek: egyház · életellenesség · elfojtás · elnyomás · tekintély · vallás
>!
Morpheus

A valódi önfegyelemben nincs elfojtás vagy behódolás, csak mások jogainak vagy boldogságának a tiszteletben tartása. Ez az önfegyelem arra készteti az egyént, hogy tudatosan igyekezzen békében élni másokkal, és tudjon engedményeket tenni az ő nézőpontjuk oldaláról.

362. oldal

A. S. Neill: Summerhill A pedagógia csendes forradalma

Kapcsolódó szócikkek: béke · boldogság · elfojtás · önfegyelem · tisztelet
>!
Zakkant_Tudós

Az elnyomás és elfojtás leépüléshez vezet.

Iszonyat, 154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás
>!
Viki77

A keresztény ember számára nem kötelező a vakfegyelem, joga van érzései kimutatásához. A jogos harag önmagában senkit nem tesz sem beteggé, sem bűnössé, annál inkább teszi ezt annak elfojtása, tagadása, szándékos tudomásul nem vétele.

33. oldal - Agressziók

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · harag
>!
Viki77

Aki egyszerűen lenyeli a dühöt és a bosszúságot, ne csodálkozzon azon, ha állandóan rosszkedvűen járkál majd a világban, végül aztán testi fájdalmaktól szenved. Ugyanakkor sok, szociálisan tevékeny és mindig mosolygós felebarátunk rejti csalódottságát a megjátszott barátságosság és a nyomasztó önzetlenség álarca mögé. Ezek önmagukat nyomják el. A szentek sem mindig jókedvűek, s létezik ám olyasvalami is, mint jog a haragra és szabadság a bűntudatra.

15. oldal - Különféle szorongások és azok okai

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás
>!
Saille P

Ha egy férfi elnyomja a férfias oldalát vagy egy nő elfojtja a nőiességét, akkor ez érdektelenséget vagy myugtalanságot kelt bennük, és ezáltal megölik a szenvedélyt. A férfi túl puhává vagy érzelgőssé válik, a nő pedig túl keménnyé és közönyössé.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · férfiasság · nőiesség
Hirdetés
>!
Saille P

Az önmegtagadás kísértése abban áll, hogy elkerülhetőek az ilyen kockázatok: ha nem vágyom semmire, akkor nincs fájdalom, nincs csalódás. Látszólag. És így elfojtjuk azt, amire a legjobban vágyunk: mert a kudarc ott fáj a leginkább. Ha aztán elég sokáig halogatjuk, ami a szívünk vágya, akkor már elég nehezen találjuk meg újra. És ez, kedves Olvasóim, sokkal fájdalmasabb, mintha kudarcot vallanánk, amikor megpróbáljuk beteljesíteni a vágyainkat, mert elvesz tőlünk valamit, ami szárnyakat adhatna, ami örömmel járna. És eltépi a kapcsolatot ahhoz, amik mélyen belül vagyunk.

Sylvia Löhken: A csend öröme Introvertáltak kézikönyve

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · kudarc · önmegtagadás
>!
tmezo P

– (…) A gyerekek hajlamosak az elfojtásra, de a rajzaikon megjelenhetnek az elfojtott érzések. (…)

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · érzelem · Freyja
>!
Morpheus

Valamennyien a tudatában vagyunk, hogy nem kerülhetjük el a halált. Hogyan vagyunk képesek mégis együtt élni ezzel a megrázó erejű tudással? Úgy, hogy elfojtjuk, eltemetjük magunkban, kizárjuk a tudatunkból. Ez pedig némelyeknek jobban sikerül, másoknak kevésbé. Ennyi az egész.

502. oldal

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás · halál
7 hozzászólás
>!
Anaire

Az elfojtó viselkedés másik arca az erőltetett pozitív gondolkodás, a negatív gondolatok száműzése. Sajnos az, hogy valamit ne csináljunk, rengeteg szellemi energiát emészt fel. A kutatások azt bizonyítják, hogy ha a gondolatokat vagy érzéseket megpróbáljuk „lehalkítani” vagy teljesen figyelmen kívül hagyni, azzal csak felerősítjük őket. (…) Ez az elfojtás iróniája. Olyan, mintha a kezünkbe adná az irányítást, pedig valójában elveszi azt.

57-58. oldal, 3. fejezet - Szabadulási kísérletek (HVG Könyvek, 2017)

Susan David: Érzelmi rugalmasság Hogyan lépjünk túl a gondokon, fogadjuk el a változást és éljünk teljes életet?

Kapcsolódó szócikkek: elfojtás