!

együttérzés fogalom

Joe Hill: A szív alakú doboz
Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában
P. G. Wodehouse: Folytassa, Jeeves!
Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája
Őszentsége a XIV. Dalai Láma: Ősi bölcsesség, modern világ
Stanisław Lem: Az emberiség egy perce
Giacomo Leopardi: Rövid erkölcsi írások
Barbara Pym: Barátnők és ballépések
Buda Béla: Empátia
Őszentsége a XIV. Dalai Láma – Victor Chan: A megbocsátás bölcsessége
Jane Goodall: Nálatok vannak még állatok?
Bácskai Júlia – Bóna János: Beszélgetések a szexről és más dolgokról
Szántai Zsolt – Szántai F. Andrea (szerk.): Az élet rendje
Brené Brown: Élj szívvel-lélekkel
Catherine Ryan Hyde: A jövő kezdete
Ole Nydahl: Ahogy a dolgok vannak – a valóság minden elképzelésen túl
Misima Jukio: Barátom, Hitler és Madame de Sade
Andy Weir: A marsi
Jennifer Chiaverini: A kémnő
Lauren Beukes: Torzók
Amy Harmon: Arctalan szerelem
April Genevieve Tucholke: Wink, Poppy, Midnight
Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete
Száraz Miklós György: Osztozkodók
Irvin D. Yalom: Szemben a nappal
Ruby Wax: Használati utasítás az emberhez
Joy Jordan-Lake: Kínzó könyörület

Idézetek

>!
krlany I+SMP

Annak a nőnek, aki nem hazudik, nincs képzelőtehetsége, és nincs benne együttérzés.

145. oldal, 19.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · hazugság · képzelet · nők
1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Ha együttérzésre vágysz, kurvára eltévesztetted a házszámot.

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
>!
Papusz SP

Az, aki másokat megszán, önmagával is jót cselekszik, de az, akiből hiányzik az együttérzés, nem is érdemli meg, hogy fordított helyzetben, amikor ő szorul rá, megismerje.

Első rész - Második könyv: A szenvedélyek - Szánalom

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés
>!
sztimi53 P

(…) és talán egy jóképű férfi iránti szerelem éppen azért mulandóbb, mert nem kíván annyi együttérzést és képzelőerőt a nőktől?

272. oldal, 23. fejezet (Európa, 1988.)

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · szerelem
3 hozzászólás
>!
Sli SP

(…) kétségbe vonta, hogy amikor egy boldogtalan ember saját bajairól beszél, nagyobb együttérzést, ill. nagyobb odafigyelést kelt azokban, akiket hasonló bajok gyötörnek. Mi több, amint meghallják panaszkodásodat, vagy bármi más módon értesülnek nehéz helyzetedről, alig várják, hogy előhozakodhassanak saját bajaikkal, amelyek ugyebár sokkal súlyosabbak a tieidnél. Úgyhogy nem ritka, hogy amikor leginkább azt hinnéd, mélyen megrendültek gondjaid hallatára, akkor hirtelen félbeszakítanak és saját életükkel hozakodnak elő, mindenképp meg akarván győzni téged róla, hogy az övéké sokkal elviselhetetlenebb, mint a tiéd. Azt is mondta, ilyenkor rendszerint hasonló helyzet áll elő, mint ami az Íliászban olvasható Akhileuszról, midőn Priamosz sírva-könyörögve a lábaihoz borult: ti. amikor az abbahagyta, akkor meg Akhileusz fakadt sírásra, nem a másik bajai, hanem saját szerencsétlensége miatt, eszébe jutván apja és megölt barátja. Majd hozzátette: igencsak jót szokott tenni az együttérzésnek, ha valaki már átélte azokat a bajokat, melyek a másik embert sújtják, de azzal a megszorítással, hogy az illető éppen akkor nem kényszerül az említett bajok elviselésére.

125. oldal, Filippo Ottonieri emlékezetes mondásai (Eötvös József, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · baj · együttérzés · Priamosz
Hirdetés
>!
Kkatja P

RENÉE (…) Esküszöm a hitvesi hűség vett rá az engedelmességre. Ez olyan világ, amelyet maga már nem érthet meg.
MONTREUIL Már megint a „hűsége”! Ha a férje azt parancsolná, hogy legyen kutya, akkor azzá változna? Ha azt parancsolná, hogy legyen féreg, akkor az lenne? Nincs magában női büszkeség? (Sírva fakad.) Nem erre akartam a lányom nevelni. A férje perverziója magát is megmérgezte.
RENÉE A szégyen gödrének mélyén még az emberi együttérzés sem marad életben. Az együttérzés mint tiszta víz a felszínen. De amikor az elménk zavaros, felkavarodik az üledéke gödör fenekéről, és a víz is zavarossá válik… Anyám, a maga ékesszólása ragyogó. Minden szava igaz. De a legkevésbé sem érzem, hogy a bocsánatára szorulnék. Semmit sem ért az egészből, és amit nem tud, az nem is bánthatja.

363. oldal Nagy Singeki-Klasszikusok - Madame de Sade

Kapcsolódó szócikkek: büszkeség · együttérzés · hűség · perverzió
>!
Kkatja P

    A Dalai Láma békefilozófiájának lelke a megbocsátás gyakorlásának képességében rejlik. Amikor először találkoztam vele úgy három évtizeddel ezelőtt, azt mondta nekem, megbocsátott a kínaiaknak mindazért, amit a tibetiekkel tettek. Akkoriban ez meglepett. Most erről akartam többet megtudni az elkövetkező interjúban. Amint a Dalai Láma bejött a terembe és leült velem szemben, mindenféle bevezetés nélkül megkérdeztem tőle:
     – Őszentsége, én természetesnek vettem volna, hogy Ön haragot táplál a kínaiakkal szemben. Mégis arról számolt be nekem, hogy ez nincs így. De nem érez-e, legalább időnként, mély ellenszenvet irántuk?
     – Azt szinte soha – hangzott a Dalai Láma válasza. – Ekképpen elemzem a helyzetet: ha rossz érzéseket ébresztek és táplálok magamban azok irányában, akik miatt szenvedek, azzal csak a saját lelki nyugalmamat fogom tönkretenni. Ha viszont megbocsátok, a tudatom elnyugszik. Na most, ha a szabadságért folytatott harcunkat vesszük, amennyiben harag, gyűlölet nélkül, de igaz megbocsátással a szívünkben harcolunk, azt még hatékonyabban tudjuk véghezvinni. Nyugodt tudattal, együttérzéssel küzdünk.

40-41. oldal A férfi Derryből

Kapcsolódó szócikkek: béke · együttérzés · harag · megbocsátás
>!
Kkatja P

A Dalai Láma szerint a szenvedés és a megpróbáltatások szükséges feltételei a türelem és a tolerancia kialakításának. Ezek a tulajdonságok létfontosságúak, amennyiben csökkenteni akarjuk az olyan negatív érzelmeket, mint a gyűlölet és a harag. Amikor jól mennek a dolgaink, kevésbé van szükségünk rá, hogy türelmesek és megbocsátók legyünk. Csak amikor problémákkal találjuk szembe magunkat, akkor szenvedünk, akkor sajátítjuk el igazán ezeket a jó tulajdonságokat. Ha már egyszer részünkké válnak, az együttérzés természetesen árad belőlünk.

178. oldal Az áfonya hűtő hatása

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · gyűlölet · harag · tolerancia · türelem
>!
Kkatja P

     – Tehát az, hogy az ember képes megbocsátani az ellenségeinek, hatással van a spirituális előmenetelére? – kérdeztem a Dalai Lámától.
     – Igen, igen. Ehhez kétség sem fér – válaszolta. – Ez döntő. Egyike a legfontosabb dolgoknak. Megváltoztatja az ember életét. A gyűlölet és más romboló érzelmek gyengítéséhez ki kell alakítani azok ellentétét: az együttérzést és a kedvességet. Ha erős az emberben az együttérzés, és mély tiszteletet táplál mások iránt, akkor a megbocsátás sokkal könnyebb. Ennek oka leginkább a következő: nem akarok a másiknak ártani. A megbocsátás lehetővé teszi, hogy az ember kapcsolatba kerüljön ezekkel a pozitív érzelmekkel. Ez pedig segíteni fog a szellemi fejlődésben.

62. oldal Tűz a köldökben

Kapcsolódó szócikkek: együttérzés · fejlődés · gyűlölet · kedvesség · megbocsátás