!

Edmund Bertram személy

Jane Austen: A mansfieldi kastély
!

Edmund (Jonny Lee Miller) [A mansfieldi kastély, 1999]


Idézetek

>!
dorinna00

Le kell néznem azt, aki beéri a homállyal, holott nyitva előtte az út, hogy felemelkedjék, és sikert arasson.

201. oldal, Huszonkettedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Mary Crawford
>!
Aurore

Edmund bizonyára megkapja a bűnbocsánatot, amiért lelkésznek ment, ha vagyoni helyzete enyhítő körülményekkel szolgál; körülbelül ennyit jelenthetett az előítéletek leküzdése, amelyről oly nagy örömmel írt Fannynak. Crawford kisasszony legfeljebb odáig jutott el, hogy a pénzt most már a társadalmi állásnál is többre becsüli.

411. oldal 45. fejezet (Európa, 1978.)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Fanny Price · Mary Crawford
>!
dorinna00

Nekem csak az a vágyam, hogy ne legyek szegény.

201. oldal, Huszonkettedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram
>!
Mareszkaresz P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nem, igazán nem érdemli meg Fannyt, de mivel nincs olyan ember, aki pusztán azért lemondana valamiről, mert nem érdemli meg, Edmund sem esett kétségbe, és végül csakugyan kapott egy kis biztatást.

419. oldal, 48. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Fanny Price
>!
Dorothy_Gray P

– Még egy fél mérföldet sem – felelte a hajthatatlan Edmund, mert még nem volt annyira szerelmes, hogy női könnyelműséggel mérje a távolságokat és az időt.

88. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram
Hirdetés
>!
Aurore

Alig telt el egy kis idő, s már nem azon csodálkozott a legjobban, hogy Susan, akinek dicséretes eszményei vannak, ennyire tiszteletlen és türelmetlen magatartásra vetemedik a szüleivel szemben – inkább azon, hogy ezek az eszmények egyáltalán kialakulhattak benne, és sok mindent olyan jól tud megítélni; hogy elhanyagolt és hibás nevelése ellenére is tudja, mi lenne a helyes, pedig őmellette nem állt ott egy unokabáty, egy Edmund, hogy irányítsa a gondolkodását, és megalapozza életelveit.

374. oldal 40. fejezet (Európa, 1978.)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Susan Price
>!
Aurore

[Fanny] Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Fanny Price · Julia Bertram · Maria Bertram
>!
Aurore

Fanny nem kapott részt az évad vigalmaiból; de ha ezek elszólították a család többi tagját, örülhetett a nyílt dicséretnek, hogy hasznos szerepet tölt be a nagynénje mellett; s miután Lee kisasszony megvált Mansfieldtől, bálok vagy más összejövetelek estéin természetesen ő lett Lady Bertram nélkülözhetetlen társa. Ha beszélni kellett, beszélt; ha Lady Bertram beszélt, hallgatott; ha úgy kívánta, felolvasott neki; s az ilyen esték békéje, a tökéletes biztonság, hogy amíg kettesben vannak, egyetlen bántó szót sem kell hallania, kimondhatatlanul jólesett neki, hiszen egyébként csak ritkán tehette félre a szorongásait vagy a zavarát. Unokanővérei néha beszámoltak mulatságaikról, és ő mohón itta a szavaikat, kivált a bálok leírását, s hogy kivel táncolt Edmund; de mivel a maga helyzetét annyira alantasnak érezte, soha eszébe se jutott, hogy egyszer ő is részesülhetne mindebből, s úgy hallgatta az elbeszéléseket, mint akit közelebbről egyáltalán nem érint az egész. Végeredményben nagyon kellemesen töltötte el a telet; William ugyan nem került vissza Angliába, de az is jó volt, hogy állandóan várni lehetett.

35. oldal, Negyedik fejezet (Európa, 1978)

>!
dorinna00

Az elsőszülöttségi jog meg a szokások, az a döntő.

213. oldal, Huszonharmadik fejezet (Európa, 1978)

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Bertram · Mary Crawford