Dzsahángír mogul sah személy

Indu Sundaresan: A huszadik feleség
!

Núruddín Szalím Dzsahángír (1569. szeptember 20. – 1627. november 8.) a Mogul Birodalom uralkodója (padisah) volt 1605. november 3. – 1627. október 28. között, a birodalamalapító Bábur dinasztiájából, Nagy Akbar fia és utóda. A trónon fia, Sáh Dzsahán követte.


Idézetek

Dénes_Gabriella P>!

Szálim tizenöt éve áhította India trónját. Teljesült a vágya, Agra várában császárrá koronázták. Magának a Nuruddin Muhammad Dzsahángír Padshah Ghazi nevet adta. Az utókor Dzsahángír császárként emlékszik rá.

Tizedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dzsahángír mogul sah
Dénes_Gabriella P>!

A császár elküldte szolgáit és feleségeit. Egyedül maradt. „Nuruddin Muhammad Dzsahángír Padshah Ghazi” – skandálta fennhangon saját császári címét. Nuruddin a „hit fényét” jelentette, Padshah „császárt”, vagy „Timur házának fejét”, Dzsahángír pedig „világhódítót”.

Tizenegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dzsahángír mogul sah
Hirdetés
Dénes_Gabriella P>!

Egy évvel korábban Dzsahángír kegyes beleegyezésével a portugál jezsuita atyák a császár három unokaöccsét római katolikus hitre keresztelték. A szertartást az agrai jezsuita templomban tartották, az azt követő ünnepséget a császár adta a palotában. Mindhárom fiú a néhai Danidzsal herceg gyermeke volt, és a jezsuita papok gondjaira bízták őket, amikor az udvarba érkeztek. A jezsuiták addig nyaggatták Dzsahángírt, míg látszólag nagy vonakodva beleegyezett, hogy a három fiút megkereszteljék.

Marunissza elmosolyodott a félhomályban. Pompás lépés volt. Miután a fiúkat megkeresztelték, nem jelentenek többé veszélyt a trónra, kizárólag Dzsahángír utódai örökölhetik.

Tizenhetedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dzsahángír mogul sah · jezsuiták