!

Dooku gróf személy

James Luceno: A gonosz útvesztője
R. A. Salvatore: A klónok támadása
Karen Traviss: Star Wars: A klónok háborúja
Karen Miller: Külső űr
Jude Watson: Legacy of the Jedi
Sean Stewart: Yoda – Sötét találkozó
James Luceno: Darth Plagueis
John Ostrander: Jedi: Count Dooku
Daniel Wallace: A Jedi útja
James Luceno: Katalizátor
Henry Gilroy: Star Wars: The Clone Wars – Shipyards of Doom
!

Lorian Nod és Dooku, padavanként Yoda előtt

!

A fiatal Dooku, még mint Jedi mester

!

Dooku és Sifo Dyas mester

!

Dooku gróf egy kitalált szereplő a Csillagok háborúja univerzumában. A sorozat második és harmadik részében jelenik meg, Christopher Lee alakította. Dooku gróf a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című animációs filmben, Csillagok háborúja: Klónok háborúja című rajzfilmsorozatban és a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című animációs sorozatban is szerepelt.

Dooku gróf elismert jedi mester volt, de kiábrándult a Jedi Tanácsból, és elhagyta a rendet, így ő lett az Elveszett Húszak egyike. Néhány évvel a második rész eseményei előtt Dooku átállt az Erő sötét oldalára és Darth Sidious Sith mester tanítványa lett Darth Tyranus néven.

Tyranus a szeparatistákat vezette a klónok háborúja idején. Kiképezte Grievous tábornokot, a droidsereg vezetőjét, és Assaj Ventresst, a személyes bérgyilkosát. A Sith-ek bosszújában megölte Anakin Skywalker.

Fénykardja egyedi, markolata ívesen hajlított, vörös pengéjű.

/Wikipedia/

!

Dooku és Komari Vosa a galidraani csatában

!

Dooku gróf / Darth Tyranus és Darth Sidious


Idézetek

>!
PAVideoStudio

Nagyon vékony a határvonal a közömbösség és az erkölcstelenség között. Sőt talán nincs is vonal egyáltalán.

DOOKU GRÓF

71. oldal, 5. fejezet - A klónok háborúja (Pro-Book, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf
>!
Saille P

Parancsoló mozdulattal egykori tanítványa felé tartotta a rózsát, és hozzátette:
– Csinálj nekem egy másik rózsát!
– A sötét oldal a szívből fakad – válaszolta önérzetesen Dooku. – Nem holmi ócska bűvésztrükkökkel teli könyv!
– De én szeretem ezt a trükköt! – vágott vissza Yoda. – A trükköt, amely kihozza a növényt a földből. A trükköt, amely lángralobbantja a napot.
– Az Erő nem mágia. Nem tudok virágot teremteni a semmiből. Erre senki sem képes. Sem te, sem a Sith Sötét Nagyura.
Yoda lassan lehunyta a szemét, majd kinyitotta.
– Az én Erőm képes rá – felelte. – Az az Erő, amit én ismerek. Az, amelyik összeköt minden élőlényt.

308. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Dooku gróf · Yoda
>!
Saille P

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Ez ellen a pozíció ellen Obi-van váratlan rohamai elnagyoltnak és hatástalannak tűntek, mert Dooku könnyedén hárította mindegyiket, egyik vágását a másik után, és úgy tűnt, mintha alig mozdulna. Mert amíg Obi-van és a Jedik többsége kardvívást tanult, Dooku gróf tőrvívó volt, egy régi küzdőstílust követett, amely hatékonyabb volt a fénykardszerű fegyverekkel szemben, mint a sugárvetők ellen. A Jedik szinte teljesen felhagytak ezzel a régi küzdőstílussal, mivel haszontalannak vélték a galaxis jelenlegi ellenségeivel szemben. Dooku azonban makacsul kitartott emellett, és a legmagasabb szintű harci művészetnek tartotta.
Most, amikor küzdelemre került sor a gróf és Obi-van között, a régi stílus előnye megmutatkozott. Obi-van szökellt és pörgött, jobbra-balra vagdalkozott, sújtott és döfött, de Dooku összes mozdulata sokkal hatékonyabbnak tűnt. Ő egyetlen vonalat követve mozgott előre és hátra, és lábai tökéletes egyensúlyban tartották, miközben hátrált vagy elsöprő szúrásokkal előretörve botladozó hátrálásra késztette Obi-vant.

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · fénykard · Makashi · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Egy újabb kép szállta meg Obi-van gondolatait, miközben ezt a rejtvényt próbálta megfejteni: Anakin és Padmé együtt a Naboon.
A Jedi-mester megrezzent, hirtelen megijedve attól, hogy ez egy megérzés volt, és hogy valamilyen veszély leselkedik a padavanjára és a fiatal szenátornőre…
De nem, fedezte föl, megnyugodva. Nyoma sincs veszélynek; a két fiatal nyugodt és vidám.
Obi-van megkönnyebbülése csak addig tartott, amíg rá nem jött, hogy a fejében folytatódó jelenet lehet a legveszélyesebb, ami történhet. Mindenesetre elhessegette, nem tudván, hogy megérzés volt, a valóság egy képe, vagy csak saját félelmeinek kivetülése. (…)
A Jedi-mester újra Dooku gróf szobrára koncentrált, meglátásokat keresve, de valamilyen okból Anakin képe állandóan az elméjébe ötlött, újból és újból felváltva a szakadár gróf alakját.

Nem sokkal később egy ideges és teljesen rémült Obi-van lépett ki a kis meditációs szobából, fejét rázva, és egyáltalán nem volt biztosabb semmiben sem, mint amikor belépett.

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Dooku gróf · Obi-Wan Kenobi · Padmé Amidala
>!
Saille P

– Soha nem értettem, miért lépett ki – mondta Obi-van, követve Jocasta Nu pillantását a szobor felé. – Ez idáig mindössze húsz Jedi hagyta el a Rendet.
– A Húsz Elveszettek – mondta Jocasta Nu mély sóhajjal. – És Dooku gróf volt a legutóbbi és egyben legfájdalmasabb. Senki sem szeret beszélni róla. Távozása nagy veszteség a Rendnek.
– Mi történt?
– Nos, mondhatnánk, hogy egy kissé eltért a véleménye a Tanács döntéseitől – válaszolt az archívumkezelő. – Akárcsak egykori mesteredé, Qui-goné.
(…)
– Mindig magas elvárásai voltak a kormányzattal szemben – folytatta Jocasta Nu. – Kilenc vagy tíz éve tűnt el, és csak nemrég bukkant fel a szeparatista mozgalom vezetőjeként.

>!
Saille P

Obi-van Kenobi az egyik mellszobornál állt, azt tanulmányozva, megérintve, mintha arcvonásainak vizsgálata belátást engedne az illető gondolataiba. (…)

Türelmesen álldogált ott, tanulmányozva a szobor erőteljes vonásait, a magas, büszke arccsontot, a pedánsan nyírt hajat, a nyílt, figyelő szemeket. Obi-van nem ismerte túl jól ezt az embert, ezt a Dooku gróf nevű legendát, de látta pár alkalommal, és tudta, hogy a mellszobor tökéletesen visszaadja Dooku lényegét. A férfi kisugárzása annyira kézzelfogható volt, akárcsak Qui-gon mesteré, mint amikor Qui-gon különösen fontos ügyre bukkant. (…)

Igen, Obi-van néha ugyanezt az intenzitást látta Qui-gon arcán is, de Dookuról azt hallotta, hogy Qui-gonnal ellentétben ő soha nem tudta elfojtani ezt magában, és állandóan valamilyen ügyön rágódott. A szemében lángoló fény örökké égő tűz volt.
De Dooku túlzásokba esett, veszélyes túlzásokba, mint Obi-van felfedezte. Elhagyta a Jedi Rendet, cserbenhagyva hivatását és társait. Bármilyen problémával találkozott is, Dookunak be kellett volna látnia, hogy azokat jobban meg tudná oldani, ha a Jedik családján belül marad.

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Hirdetés
>!
Saille P

És akkor rázúdult minden emlék, durván, kiméletlenül. Megcsókolja Padmét. A geonosisi aréna. A mészárlás. A rengeteg jedi, aki elesett a szembántó napfényben. Dooku kétségbeesett üldözése. A párbaj a hangárban. Obi-van sebzetten hever, pár szívdobbanásnyira a haláltól. És az ő keze…a keze…
Mintha e képsorok hozták volna elő, mintha az emlékezéssel újraélte volna a pillanatot, annak a lecsapó fényszablyának a kínja úgy rontott rá, akár egy süvöltő vihar.
És Obi-van tartotta őt, miközben zokogott.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Dooku gróf · Geonosis · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

– Yoda mester, az én helyem ittvan, Anakin mellett. Miattam sérült meg.
– Dooku, ő volt az okozója – vágott vissza Yoda. – És nem engedelmeskedett neked, ne feledd! Nem gyermek már, Anakin Skywalker. Felnőtt férfi, magáért felel. Saját hibáit, el kel fogadnia, neki kell értük fizetnie.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Dooku gróf · Obi-Wan Kenobi · Yoda
>!
Saille P

– Áruld el nekem,ki az a két Jedi, akik oly elszántan próbálnak a nyomomra jutni?
Dooku mélyet lélegzet, és kivágta:
– Skywalker és Kenobi.
Sidious ismét eltöprengett, mielőtt válaszolt volna.
– Tehát az úgynevezett Kiválasztott, és egy másik jedi, aki már annyiszor keveredett ki épp bőrrel a bajból,hogy az esetek hallatán hinni kezdek a szerencsében.

194. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Sidious · Dooku gróf · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

A grófot alaposan meglepte az, amit a Geonosison látott. Yoda nem csupán könnyűszerrel hárította, de még irányítani is tudta a Sith -villámokat. A gróf azóta többször is eltűnődött azon, hogy hosszú életének egyik szakaszában Yoda vajon nem tett-e rövid kirándulást a sötét oldalra, ha másért nem is, csupán azért, hogy kiismerje az ellenség módszereit. Sőt a Vjun, mindössze egyetlen hónappal korábban, Yoda elszólta magát. „magamban hordozom a sötétséget”, mondta akkor. Az agg nagymester valószínüleg úgy hitte, ő futamította meg Dookut a Geonosison. Holott az igazság egészen másként festett. Dooku azért menekült el, hogy megóvja a rábízott terveket – a műszaki adatait annak, amely egy napon a galaxis legfélelmetesebb fegyvere lesz.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dooku gróf · Geonosis · Yoda