!

Dixi Murray személy

Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz

Idézetek

>!
ecus

– A titkoknak hatalmuk van – kezdi Dixi. – És ha megosztják őket valakivel, akkor ez a hatalom csökken, úgyhogy ezért is jobb a titkokat megőrizni, méghozzá jól. Ha megosztunk valakivel egy titkot, egy igazi, fontos titkot, még ha csak egyetlen másik személlyel is, az magát a titkot is megváltoztatja. Papírra vetni őket pedig még rosszabb, mert ki tudja, hány szempár fogja majd fürkészni a betűidet, bármennyire gondosan őrzöd is. Szóval tényleg az a legjobb, ha magadban őrzöd a titkaidat, ha már vannak a te érdekedben éppúgy, mint az övékben.

181. oldal, A fába zárt varázsló - fejezet (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
>!
Jean

– A titkoknak hatalmunk van – kezdi Dixi.- És ha megosztják őket valakivel, ez a hatalom csökken, úgyhogy ezért is jobb a titkokat megőrizni, méghozzá jól. Ha megosztunk valakivel egy titkot, egy igazi, fontos titkot, még ha csak egyetlen másik személlyel is, az magát a titkot is megváltoztatja. Papírra vetni őket pedig még rosszabb, mert ki tudja, hány szempár fogja majd fürkészni a betűidet, bármilyen gondosan őrzöd is. Szóval tényleg az a legjobb, ha magadban őrzöd a titkaidat, már ha vannak, a te érdekedben éppúgy, mint az övékben.
– Talán ez a magyarázata, miért veszett ki nagyrészt a mágia a mai világból. Végtére is a mágia titok, és a titkok mágikusak, manapság pedig sokszor hosszú éveken keresztül tanítják valakinek a varázslást, vagyis megosztják vele a titkot, sőt még rosszabbat is tesznek. Leírják mindenféle díszes könyvekbe, aztán por lepi éveken át, amitől tovább csökken az ereje, fokról fokra. Mindez talán logikusan következett az előzményekből, mégsem volt elkerülhetetlen. Mindenki követ el hibákat.

181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
>!
Milli

– Történeteket mesélek – mondja végül. Úgy érzi, ez a válasz jár a legközelebb az igazsághoz.
– Történeteket mesélsz? – kérdezi a férfi, és szinte tapintható, ahogy hirtelen megnő benne az érdeklődés Dixi iránt.
Történeteket, meséket, krónikákat – feleli Dixi. – Nevezze őket, ahogyan akarja. Olyasmiket, amikről korábban beszélgettünk, és maga azt állította rólunk, hogy bonyolultabbak, mint valaha voltak. Fogom a múltnak, amit láttam, egyes darabkáit, és történetekké rakom őket össze. Ez az egész nem olyan fontos, és nem ezért vagyok most itt…
– De igenis fontos! – szakítja félbe a szürke öltönyös férfi. – Valakinek el kell mondania azokat a történeteket! Amikor a csatákat megvívják, megnyerik és elveszítik, amikor a kalózok megtalálják az elásott kincset, amikor a sárkányok megeszik reggelire az ellenségeiket, és isznak hozzá egy csésze finom Lapszang Szucsong teát, mindig kell ott lennie valakinek, aki elmondja ezeknek az egymásba bonyolódó történeteknek a rá eső részét! Ez mágikus dolog. De a mágia a hallgatóban van, és minden egyes fül mást fog hallani, és mindenkire másként fog hatni, de soha nem lehet előre tudni, hogy hogyan.
Mindenféle hatás lehetséges, az egészen hétköznapitól a nagyon mélyig. Megeshet, hogy történet, amit elmesélsz, beköltözöl valakinek a lelkébe, a vérévé válik, része lesz a személyiségének és az élete céljának. Ez a mese mozgatja majd, ez hajtja előre, és ki tudja, mi mindent fog tenni miatta, a te szavaid miatt. Ez a te szereped, a te tehetséged! A húgod talán látja a jövőt, de te formálni tudod, fiam. Ezt soha ne felejtsd el! – Újra kortyol egyet a borospoharából. – Utóvégre is a mágiának sok fajtája van!

402. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
>!
Milli

Olyan sok helyen el lehetne kezdeni.
Olyan sok részletet kell végiggondolnia.
Azon töpreng, vajon a cirkuszról szóló költeményt be lehet-e zárni egy palackba.
Dixi kortyol egyet a borából, aztán leteszi a poharát az asztalra. Hátradől a székén, és rezzenéstelen arccal viszonozza a szürke öltönyös férfi pillantását. Csöppet sem siet, mintha rengeteg ideje lenne, mintha övé lenne a világ, az univerzum minden ideje, azoktól a napoktól fogva, amikor a mesék még többet jelentettek, mint manapság, de talán kevesebbet, mint amennyit egy szép napon fognak. Mély levegőt vesz, hogy kioldja a szavak kusza fonalának csomóját, amely ott pihen a szívén, és a szavak minden erőfeszítés nélkül hullani kezdenek az ajkáról.
„A cirkusz váratlanul érkezik.”

402. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
>!
Cheril

– Szóval akkor nem is olyan rossz dolog, ha az embert foglyul ejtik és bezárják valahová? Attól függ, hogy hová zárják be?
– Gondolom, attól függ, mennyire tetszik neked az a hely – feleli Dixi.
– És talán attól is, hogy mennyire kedveled azt, akivel bezárnak – teszi hozzá Pixi.

177. oldal, A fába zárt varázsló

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray · Pixi Murray
Hirdetés
>!
csilla123 P

– Ugyan már, Dix!
– No de most komolyan! Meg tudnánk tenni. Beosonhatnánk a házukba, fejbe kólinthatnánk valamilyen súlyos tárggyal, és aztán visszavonszolhatnánk ide, lehetőleg úgy, hogy senki se vegye észre. Nekitámaszthatnánk a falnak, és az emberek azt hinnék, egy részeges alak a városból. Mire magához tér, fölraknánk a vonatra, és akkor nem lenne már más választása, Ez gyors és fájdalommentes elintézése lenne a dolognak. Vagy legalábbis fájdalommentes a mi számunkra. Mármint eltekintve a cipekedéstől…

290. oldal, Hajnal előtt van a legsötétebb

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray · Pixi Murray
>!
Kiskópé P

Tudja, Marco magát az apjának tekintette.
    – Ezt mondta? – kérdez vissza a szürke öltönyös férfi.    
    – Szavakkal nem mondta ki – feleli Dixi. – De engedte, hogy olvassak a gondolataiban. Én látom az emberek múltját, gyakran egészen részletesen, ha az illető megbízik bennem. És Marco megbízik bennem, mert Celia is ezt teszi. Azt hiszem, már nem hibáztatja magát. Végtére is magának köszönheti, hogy Celiát megismerte.    

397. oldal (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray
>!
Kiskópé P

    – Szerinted csodálatos dolog, ha börtönbe zárják az embert?    
    – Ahogy vesszük – mondja Dixi. – Ott vannak egymásnak. Igaz, hogy nem léphetnek ki a cirkuszból, de egy olyan érdekes térbe vannak bezárva, amely nőhet és változhat körülöttük, és ezt meg is teszi. Tulajdonképpen övék az egész világ, csak Marco képzeletének határai jelenthetnek korlátot.    

397. oldal (Libri, 2012)

Kapcsolódó szócikkek: Dixi Murray